Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija nakon presude

Braniteljske udruge ogorčene: Ratni profiteri ne mogu imati čin časnika HV-a!

Sanader je za ratno profiterstvo dobio 2,5 godine zatvora, pola godine više nego H. Luksetić, oboljeli od multiple skleroze koji je uzgajao marihuanu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
28.10.2018.
u 16:23

Braniteljske udruge – Specijalne policije i Zbora gardijskih postrojbi – ogorčene su što je za Ivu Sanadera, koji nosi čin pričuvnog pukovnika, “ratni put” od jednog dana bio olakotna okolnost

Ne stišavaju se reakcije na nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji je u slučaju Hypo osuđen za ratno profiterstvo na dvije i pol godine zatvora, djelomično i stoga što je kao olakotnu okolnost sutkinja navela i sudjelovanje u Domovinskom ratu (koje je relativizirano počinjenjem kaznenog djela). Uostalom, i sam Sanader često je na suđenju isticao ponos na svoje sudjelovanje u ratu i čin pričuvnog pukovnika, koji mu je 1993. dodijelio Franjo Tuđman.

Vraćaju zaslužene činove

No, kao što je Večernji list već izvijestio, Ivo Sanader nema status hrvatskog branitelja, njegov je ratni put trajao koliko i fotografiranje na postrojavanju umjetničke brigade u Stobreču 1991., a iz MORH-a su na naše pitanje odgovorili da “u Ministarstvu obrane nema evidencija o sudjelovanju Ive Sanadera u Domovinskom ratu ni podataka o njegovu ratnom putu pa ni činu”.

Očekivano, građani su ogorčeni, osobito braniteljske udruge. Dvije najutjecajnije, Udruga Specijalne policije i Zbor udruga gardijskih postrojbi, otišle su i korak dalje pa sada od nadležnih državnih tijela traže reviziju počasnih činova, dodijeljenih, smatraju, šakom i kapom.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Naime, predsjednik Tuđman tijekom rata i u prvim godinama poraća dodijelio je počasne pa i pričuvne činove za 411 političara. Među njima je i general-pukovnik Josip Manolić, dok su Josip Boljkovac, Stjepan Mesić i Vladimir Šeks imenovani pričuvnim general-bojnicima, a Luka Bebić, Mladen Vedriš i Mate Granić postali su brigadiri. Uz Sanadera pukovnicima su imenovani i Franjo Kajfež, Milovan Šibl i Zdravko Tomac, dok je Zlatko Mateša dobio čin general-bojnika, Borislav Škegro čin stožernog brigadira, a Zlatko Canjuga i Jadranka Kosor čin brigadira.

Sramotno je da se tijekom izricanja presude za ratno profiterstvo nekome za jedan dan rata spominje sudjelovanje u Domovinskom ratu. Još je sramotnije pitanje tko je tadašnjem predsjedniku Tuđmanu predložio Sanadera za pričuvni čin pukovnika i s kojim obrazloženjem. Tko je predsjednika Tuđmana doveo u takvu zabludu oko njegovih zasluga kada je u ratu proveo jedan jedini dan – pita se Zoran Maras, predsjednik Udruge Specijalne policije, pa poziva MORH, MUP i Ured predsjednice da provedu reviziju, kao i njezina savjetnika za branitelje Antu Deura te ministra Tomu Medveda da se za taj postupak založe.

Također, Maras smatra nužnim da se javnosti objavi točna specifikacija nositelja počasnih, ali i pričuvnih činova, s obzirom na to da ovi potonji podrazumijevaju financijske beneficije, ali i važnu ulogu u slučaju moguće mobilizacije.

– Neka slobodno krenu od Udruge Specijalne policije, mi smo spremni za reviziju. Pozivamo ministre Tomu Medveda, Damira Krstičevića i Davora Božinovića da podrže reviziju pa da i tako doprinesu promicanju istine o Domovinskom ratu – apelira Zoran Maras i dodaje da su zbog cijele te mučne situacije branitelji zgroženi.

Sve im se gadi, neki čak žele vratiti svoje činove jer ne žele biti u istom rangu sa Sanaderom – kaže Maras i dodaje da branitelji žele da se revizijom na temeljit i pošten način utvrdi opravdanost za svaku pojedinačnu počast što je nužno “zbog istinskih heroja koji ih zasluženo nose i onih heroja koji ih nemaju iako su ih uistinu zaslužili”.

S njegovim se riječima potpuno slaže i Željko Dragašević, v. d. predsjednika Zbora udruga gardijskih postrojbi.

Odlikovanja za civile

– Sramotno je da netko tko je osuđen za ratno profiterstvo može nositi čin časnika HV-a. Premda je u ratno vrijeme predsjednik Tuđman time iskazivao zahvalnost za pomoć u promociji RH, osobno smatram da vojnički čin može biti dodijeljen samo onome tko je sudjelovao u obrani suvereniteta RH, u odori Hrvatske vojske ili policije. Civilne ili javne osobe mogle su dobiti neka druga odlikovanja. Je li to bila dobra gesta ili nije? Vrijeme je pokazalo da nije – kaže Dragašević, koji također očekuje reakciju mjerodavnih tijela.

– Ljudi su ogorčeni, osobito kada čuju da je riječ o visokim činovima poput pukovnika, brigadira pa i generala. Onaj tko nije sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ne smije se predstavljati tako, a osobito mu to ne može biti olakotna okolnost na suđenju za ratno profiterstvo – zaključio je Željko Dragašević.  

VIDEO Izjave nakon presude Sanaderu

Komentara 79

DD
ddh
16:37 28.10.2018.

Kad Rasovicka besto pise, onda je prvo pitanje, dali je to istina. Jer Rasovicka toliko laze, da se rijetko necemu moze vjerovati sto napise.

TR
tramontana
18:26 28.10.2018.

A lažni invalidi časnici ? Oni su časno lažni invalidi, je li?

VK
VKSS
16:39 28.10.2018.

Sad se oni bave Sanaderom i glupostima,nemaju pametnijeg posla.Što ne naravite reviziju mirovina i riješite se onih lažnih.Sad ce nakon Sanadera,Todoric jedno vrijeme biti zrtveno janje,kao nesto se radi,a mi po svom.Bitnije je pitanje zasto jabuke uvozimo,a Sanader ma da dobije i jedan dan on je stetu vec napravio,sto se ne usmjerite na ove koji sad prave stetu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije