Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Braniteljske udruge ogorčene: Ratni profiteri ne mogu imati čin časnika HV-a!

Braniteljske udruge – Specijalne policije i Zbora gardijskih postrojbi – ogorčene su što je za Ivu Sanadera, koji nosi čin pričuvnog pukovnika, “ratni put” od jednog dana bio olakotna okolnost
28. listopada 2018. u 16:23 79 komentara 4663 prikaza
Sanader je za ratno profiterstvo dobio 2,5 godine zatvora, pola godine više nego H. Luksetić, oboljeli od multiple skleroze koji je uzgajao marihuanu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ne stišavaju se reakcije na nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu koji je u slučaju Hypo osuđen za ratno profiterstvo na dvije i pol godine zatvora, djelomično i stoga što je kao olakotnu okolnost sutkinja navela i sudjelovanje u Domovinskom ratu (koje je relativizirano počinjenjem kaznenog djela). Uostalom, i sam Sanader često je na suđenju isticao ponos na svoje sudjelovanje u ratu i čin pričuvnog pukovnika, koji mu je 1993. dodijelio Franjo Tuđman.

Davor Bernardić Oglasio se Bernardić 'Sanader je ratni profiter, a HDZ je uvijek bio i ostao isti'

Vraćaju zaslužene činove

No, kao što je Večernji list već izvijestio, Ivo Sanader nema status hrvatskog branitelja, njegov je ratni put trajao koliko i fotografiranje na postrojavanju umjetničke brigade u Stobreču 1991., a iz MORH-a su na naše pitanje odgovorili da “u Ministarstvu obrane nema evidencija o sudjelovanju Ive Sanadera u Domovinskom ratu ni podataka o njegovu ratnom putu pa ni činu”.

Očekivano, građani su ogorčeni, osobito braniteljske udruge. Dvije najutjecajnije, Udruga Specijalne policije i Zbor udruga gardijskih postrojbi, otišle su i korak dalje pa sada od nadležnih državnih tijela traže reviziju počasnih činova, dodijeljenih, smatraju, šakom i kapom.

Braniteljske udruge - Zoran Maras | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Naime, predsjednik Tuđman tijekom rata i u prvim godinama poraća dodijelio je počasne pa i pričuvne činove za 411 političara. Među njima je i general-pukovnik Josip Manolić, dok su Josip Boljkovac, Stjepan Mesić i Vladimir Šeks imenovani pričuvnim general-bojnicima, a Luka Bebić, Mladen Vedriš i Mate Granić postali su brigadiri. Uz Sanadera pukovnicima su imenovani i Franjo Kajfež, Milovan Šibl i Zdravko Tomac, dok je Zlatko Mateša dobio čin general-bojnika, Borislav Škegro čin stožernog brigadira, a Zlatko Canjuga i Jadranka Kosor čin brigadira.

Dražen Bošnjaković Presuda premijeru Ministar pravosuđa objasnio zašto je sudjelovanje u ratu Sanaderu olakotna okolnost

Sramotno je da se tijekom izricanja presude za ratno profiterstvo nekome za jedan dan rata spominje sudjelovanje u Domovinskom ratu. Još je sramotnije pitanje tko je tadašnjem predsjedniku Tuđmanu predložio Sanadera za pričuvni čin pukovnika i s kojim obrazloženjem. Tko je predsjednika Tuđmana doveo u takvu zabludu oko njegovih zasluga kada je u ratu proveo jedan jedini dan – pita se Zoran Maras, predsjednik Udruge Specijalne policije, pa poziva MORH, MUP i Ured predsjednice da provedu reviziju, kao i njezina savjetnika za branitelje Antu Deura te ministra Tomu Medveda da se za taj postupak založe.

Također, Maras smatra nužnim da se javnosti objavi točna specifikacija nositelja počasnih, ali i pričuvnih činova, s obzirom na to da ovi potonji podrazumijevaju financijske beneficije, ali i važnu ulogu u slučaju moguće mobilizacije.

Franjo Tuđman i Ivo Sanader 1996. godine Nema status branitelja Ratni put pukovnika Sanadera trajao je samo jedan dan

– Neka slobodno krenu od Udruge Specijalne policije, mi smo spremni za reviziju. Pozivamo ministre Tomu Medveda, Damira Krstičevića i Davora Božinovića da podrže reviziju pa da i tako doprinesu promicanju istine o Domovinskom ratu – apelira Zoran Maras i dodaje da su zbog cijele te mučne situacije branitelji zgroženi.

Sve im se gadi, neki čak žele vratiti svoje činove jer ne žele biti u istom rangu sa Sanaderom – kaže Maras i dodaje da branitelji žele da se revizijom na temeljit i pošten način utvrdi opravdanost za svaku pojedinačnu počast što je nužno “zbog istinskih heroja koji ih zasluženo nose i onih heroja koji ih nemaju iako su ih uistinu zaslužili”.

S njegovim se riječima potpuno slaže i Željko Dragašević, v. d. predsjednika Zbora udruga gardijskih postrojbi.

Ivo Sanader AFERA HYPO Sud: Sanader je iskoristio rat za osobno bogaćenje. Olakotna okolnost je i što je branio Hrvatsku

Odlikovanja za civile

– Sramotno je da netko tko je osuđen za ratno profiterstvo može nositi čin časnika HV-a. Premda je u ratno vrijeme predsjednik Tuđman time iskazivao zahvalnost za pomoć u promociji RH, osobno smatram da vojnički čin može biti dodijeljen samo onome tko je sudjelovao u obrani suvereniteta RH, u odori Hrvatske vojske ili policije. Civilne ili javne osobe mogle su dobiti neka druga odlikovanja. Je li to bila dobra gesta ili nije? Vrijeme je pokazalo da nije – kaže Dragašević, koji također očekuje reakciju mjerodavnih tijela.

– Ljudi su ogorčeni, osobito kada čuju da je riječ o visokim činovima poput pukovnika, brigadira pa i generala. Onaj tko nije sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ne smije se predstavljati tako, a osobito mu to ne može biti olakotna okolnost na suđenju za ratno profiterstvo – zaključio je Željko Dragašević.  

VIDEO Izjave nakon presude Sanaderu

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
  • ddh:

    Kad Rasovicka besto pise, onda je prvo pitanje, dali je to istina. Jer Rasovicka toliko laze, da se rijetko necemu moze vjerovati sto napise.

  • tramontana:

    A lažni invalidi časnici ? Oni su časno lažni invalidi, je li?

  • VKSS:

    Sad se oni bave Sanaderom i glupostima,nemaju pametnijeg posla.Što ne naravite reviziju mirovina i riješite se onih lažnih.Sad ce nakon Sanadera,Todoric jedno vrijeme biti zrtveno janje,kao nesto se radi,a mi po svom.Bitnije je pitanje zasto jabuke uvozimo,a Sanader ma da ... prikaži još! dobije i jedan dan on je stetu vec napravio,sto se ne usmjerite na ove koji sad prave stetu?