Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tražimo povlačenje svih HRT-ovih tužbi protiv novinara

Predsjednik HND-a o hipertrofiji tužbi protiv novinara i medija, nakon okruglog stola o toj temi
10. veljače 2019. u 17:55 7 komentara 477 prikaza
Hrvoje Zovko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Imate li dojam da je vlast zainteresirana za poboljšanje zakona i sudske prakse koja pokazuje eklatantno nerazumijevanje funkcije medija?

Što se tiče ministarstava pravosuđa i kulture, glasnogovornici, koji su došli na naš okrugli stol, nisu ti koji kreiraju politiku. Ministar Bošnjaković nazvao je i ispričao se obvezama, dok nas je ministrica kulture očito izbjegla, kao i Općinski građanski sud u Zagrebu, pred kojim se vodi većina sporova. I to je poruka. Sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan i županijska sutkinja Sanja Katušić Jergović dolaskom su pokazali da im je stalo do dijaloga. Očekujemo da Vrhovni sud od sudova nadležnih za medijske sporove zatraži izravnu primjenu stajališta Europskog suda za ljudska prava o zaštiti slobode govora, iznesena u presudi u slučaju zadarskog Narodnog lista protiv Hrvatske.

Karmela Vukov Colić Omiljena voditeljica nakon odlaska s HRT-a ima novi posao

Tko je najodgovorniji za ovakvo stanje, zbog kojeg Hrvatsku prozivaju kao najgoru u Europi po utjecaju politike na rad javnih medijskih servisa?

Vlast iz 2012. je izmjenom Zakona o HRT-u omogućila saborskoj većini da bira ravnatelja HRT-a, a aktualna vlast na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem tolerira i odobrava upravi HRT-a iživljavanje tužbama nad vlastitim novinarima, novinarima drugih redakcija, medijima i HND-om. Stvarno je stanje možda najbolje podcrtao govor Ricarda Gutierreza, glavnog tajnika Europske federacije novinara, koji je iznio poražavajuće podatke o stanju medija u RH u odnosu na ostale europske zemlje. Posebno je naglasio kako u EU, ali i cijelom svijetu, nije poznato da je neki javni servis koji plaćaju građani tužio strukovnu udrugu. HND traži bezuvjetno povlačenje svih tužbi prema medijima i HND-u i njegovim predstavnicima te ispriku vodstva HRT-a.

HND Okrugli stol Tužiti medije je biznis, protiv medija vode se 1163 spora, 33 HRT-ova

U komentarima se ne štede ni novinari: spočitava se služenje interesima, povrede privatnosti...

Ima novinara i onih koji to nisu, iako sebi tepaju da su novinari. Mi danas ne govorimo o huškačkom i lažnom novinarstvu koje osuđujemo, nego o problemima na koje nailazi ozbiljno kritičko, istraživačko novinarstvo koje je u službi javnosti, i tu uvijek treba praviti jasnu distinkciju. 

Pogledajte video sa konferencije za medije o slučaju tužbe HND-a od strane HRT-a

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • dr dragon:

  Novinarima je posao prenositi istinite vijesti bez komentiranja pozitiv ili negativne vijesti jer svatko neka zauzme svoj stav prema vijestima. Zbog nekorektnog izvještavanja ne gledam više rtl jer su pristrani i predstavljaju se kao najpametniji dugini antifašisti

 • Avatar bozze69
  bozze69:

  što ovaj pupovčev mali hoće?

 • ing-12345:

  a mi tražimo da se svi srbočetničko liberalni novinari protjeraju sa HRT-a.