Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOSTI IZ SABORA

Traže se krivci za kriminalnu obnovu kuća u Petrinji: Oporba traži osnivanje istražnog povjerenstva

Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju za vrijeme trajanja sjednice Gradske skupštine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/25
10.01.2021.
u 21:40

Uz zahtjev za osnivanje povjerenstva, tema sastanka bit će i traženje revizija robnih zaliha, na čemu inzistira SDP

Svi oporbeni saborski klubovi sastat će se na prvom sastanku sutra u 11 sati u Saboru da bi raspravili ideju o pokretanju osnivanja saborskog povjerenstva za istraživanje poslijeratne obnove. Inicijativa je to koju je pokrenula platforma Možemo!, a zbog činjenice da je dio objekata u potresu pretrpio veće štete iako je riječ o kućama i zgradama obnovljenima između 1995. i 2000. godine, dakle nakon Domovinskog rata novcima poreznih obveznika.

Možemo! je pozvao sve oporbene klubove da im se pridruže i prihvate inicijativu jer, kako je kazao čelnik Možemo! Tomislav Tomašević za N1 televiziju, ne radi se o pojedinačnim izoliranim slučajevima, već o tome da je potres pokazao kako je riječ o velikom broju objekata koji su bili obnovljeni, a sutra su opet porušeni, što je za njega organizirani kriminal, zbog čega treba vidjeti gdje je sustav zakazao.

Da istražno povjerenstvo ima smisla unatoč činjenici što je DORH već pokrenuo određene izvide, smatra i Sandra Benčić iz platforme Možemo! koja kaže kako nema zapreke da se istodobno radi i istraga te ističe kako povjerenstvo, bude li osnovano, može raditi svoj posao sve do pokretanja sudskog procesa.

VIDEO: Čišćenje ulica, saniranje dimnjaka i krovova u Petrinji

Na pitanje očekuje li da će vladajući ovog puta prihvatiti osnivanje takvog povjerenstva, za razliku od slučaja kada su odbili osnivanje povjerenstva za aferu Janaf, Benčić je optimistična i kaže da je situacija danas ipak nešto drukčija.

– Kao prvo, bilo bi krajnje neodgovorno od vladajućih da tako nešto odbiju pogotovo zbog građana čije su kuće obnovljene, a koje su ipak stradale u potresu. Kao drugo, politička je situacija sada ipak drukčija nego što je bila u vrijeme afere Janaf. Danas i neki HDZ-ovi partneri u Vladi otvoreno kritiziraju način na koji je poslijeratna obnova rađena – kaže Benčić.

Inicijativa Možemo!, nema sumnje, dobit će potporu i ostalih opozicijskih stranaka. Kako se čuje, podržat će je i SDP i Most i Centar i Glas i Domovinski pokret. Međutim, u ovom trenutku nitko ne zna kako će zahtjev za osnivanjem povjerenstva na kraju točno biti sročen, a o tome će oporbenjaci razgovarati upravo sutra na zakazanom sastanku.

– Mi ćemo otići na sastanak i načelno podržati tu inicijativu, ali po mojemu mišljenju inicijativa treba obuhvatiti šire aspekte problema obnove od izravnog traženja krivca. Tu nije riječ samo o pitanju kaznene odgovornosti nego i o sustavu koji očito nije funkcionirao – istaknuo je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Dodao je i da će njegova stranka na sastanku tražiti potporu ostalih oporbenih klubova za inicijativu da se provede revizija robnih zaliha, s obzirom na to da Zakon o Državnom uredu za reviziju omogućuje Saboru da od Državnog ureda traži provođenje ciljanih revizija. I šefica Glasa Anka Mrak Taritaš kaže da će njena stranka podržati inicijativu i da povjerenstvo može i mora ispitati političku odgovornost koja je neosporna i nema veze s izvidima DORH-a.

– To se sve može pomesti i pod tepih, ali je interes i HDZ-a da se to sve istraži – kaže Mrak Taritaš.

Komentara 142

ST
stric5
21:53 10.01.2021.

... zašto oporba ne traži krivce koji su 91-e rušili i palili kuće , klali , silovali , pljačkali .... još nitko do današnjeg dana nije odgovarao za tadašnje terorističke zločine i velikosrpsku agresiju...

ZV
zvezdomor
22:14 10.01.2021.

Mòže al prvo u aps ide mrak žaba

DU
Deleted user
21:48 10.01.2021.

"I šefica Glasa Anka Mrak Taritaš kaže da će njena stranka podržati inicijativu..." Ovo mi je najače. HAHAHA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije