Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODUZETNIŠTVO Mala križevačka tvrtka Poliester Laminati proizvodi velike stvari

Tramvaji i pisanice kreću i put inozemnih trgova

09.02.2009.
u 15:11

Proizvodi križevačke obiteljske tvrtke Poliester Laminati ugrađeni su u prvih 100 zagrebačkih niskopodnih tramvaja, a taj hrvatski tramvaj vidjeli su i posjetitelji međunarodnog sajma prijevoznih sredstava u Berlinu.

Čestitka i poziv
Hrvatskim tramvajem mjesec dana su se na pokusnoj vožnji vozili građani Sofije u Bugarskoj. Drugi proizvod tvrtke Dragutina Bermanca vidjet će stanovnici i gosti više europskih metropola kojima će Hrvatska turistička zajednica darovati za Uskrs velike pisanice oslikane rukama majstora podravske naive, kao svojevrsnu čestitku i poziv da posjete Hrvatsku.

- Pisanice su visoke dva metra i s postoljem teške više od 100 kilograma, a izrađene su da izdrže i udare olujnog vjetra. Dosad sam isporučio prvih šest pisanica, a nakon velikog zanimanja gradova županijska Turistička zajednica je naručila još šest - kaže Bermanec.

Specijalizirao se za izradu vozačkih kabina i unutrašnjosti za zagrebačke niskopodne tramvaje, po tri do četiri kompleta mjesečno, time je iznenadio i iskusne njemačke proizvođače. Zasad ne osjeća posljedice gospodarske krize, a posla ima do kraja godine za izradu opreme za još 40 tramvaja. Za hrvatske tramvaje zanima se i BiH.

Kreće i niskopodni vlak
Istodobno, tvrtka priprema opremanje vozačkih kabina, upravljačkog pulta i sjedišta za prvi i drugi razred prvoga niskopodnog međugradskog vlaka predviđenog u svibnju, a čiji je crtež na kalendaru Končara.

Ako projekt zaživi i krene proizvodnja, Bermanec razmišlja o gradnji nove proizvodne hale od 1000 kvadratnih metara, uz sadašnjih tisuću u dvorištu u Kalničkoj ulici.

- Morao bih zaposliti nove radnike uz sadašnjih 30, no problem je u tome što za takvu struku ne postoje škole. Sve ovisi o tome hoće li za iduću godinu biti posla jer je najteže nemati posla, kao što je bilo preklani.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije