Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Topli zrak iz Afrike

Toplinski val poharao Europu, Portugal i Španjolska mogli bi srušiti europski rekord

Građani traže osvježenje od sve većih vrućina
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
03.08.2018.
u 15:58

Temperature u Španjolskoj i Portugalu ostat će više od 40 stupnjeva Celzijevih barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stupnja

Velike vrućine u Europi pogodile su u petak najviše Španjolsku i Portugal gdje su vlasti na povećanom oprezu zbog opasnosti od izbijanja šumskih požara, Švicarska je zbog vrućina dopustila vojnicima da nose kratke hlače, a finski supermarket pozvao je kupce da prespavaju kod njih kako bi se rashladili.

Ovogodišnje ljeto već je donijelo sušu i šumske požare u Velikoj Britaniji i Grčkoj, gdje su poginuli deseci ljudi, a Švedska je u petak upozorila na opasnost od izbijanja šumskih požara.

Vrući zrak iz Sjeverne Afrike uzrokovao je na Iberskom poluotoku najveći toplinski udar od 2003., jedne od najgorih godina po šumskim požarima.

Portugalska civilna zaštita objavila je da se 426 vatrogasaca bori s požarima ili provjerava teren na sjeveru i u središtu zemlje. Najgori požari obično se razbuktaju kasnije tijekom dana kada je najviše vruće.

Temperature u Španjolskoj i Portugalu ostat će više od 40 stupnjeva Celzijevih barem do nedjelje, a mogle bi i porasti za još dva do tri stupnja. 

Mogle bi doseći više od europskog rekorda od 48 stupnjeva zabilježenog u Ateni 1977.

Dosadašnja rekordna temperatura u Španjolskoj i Portugalu iznosila je nešto više od 47 stupnjeva. U Portugalu mjesni mediji pišu kako bi temperature mogle biti više od onih u Dolini smrti u Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na planetu.

Lisabon će ovaj vikend biti jedan od najtoplijih gradova na svijetu. Nekoliko mjesta u jugozapadnoj regiji Alentejo očekuje temperatura od 47 stupnjeva Celzijevih. 

Prošlogodišnji šumski požari u Portugalu odnijeli su 114 ljudskih života.

>> Pogledajte što meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc kaže o vremenu koje nas čeka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije