Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Toplička žačka – mala torbica dobra za skriti koju kunu

'suvenir2_ses_zag_300311'
Foto: ''
1/3
31.03.2011.
u 08:51

Naši Stubaki nisu imali prepoznatljiv suvenir pa smo osmislile malu platnenu vrećicu, kažu žene

Toplička žačka, mala platnena vrećica izrađena od domaćeg platna, dugačka i široka oko deset centimetara, na kojoj je izvezen grb općine, udruge ili pak raznobojni cvjetovi, postala je prepoznatljiv suvenir Stubičkih Toplica i osvojila srca turista koji posjećuju ovo lijepo zagorsko mjesto.

Žačka za novčić

Osmislile su je članice udruge Hrvatska žena koje se u svom dugogodišnjem kulturnom djelovanju brinu i za očuvanje izvornih tradicijskih vrijednosti kraja u kojem žive.

– Toplička žačka nastala je na našim radionicama ručnog rada gdje izrađujemo zagorske stolnjake, ručnike, žačke, pušleke od krep-papira i mnoge druge predmete. Naime, naši Stubaki nisu imali prepoznatljiv, karakterističan suvenir, a nama je pala na pamet upravo ta mala platnena vrećica koju su žene našeg podneblja nekada nosile u njedrima i u nju spremale pokoji novčić ili nešto vrijedno – ispričala nam je dugogodišnja predsjednica udruge Barica Zrinščak.

Toplička žačka kao suvenir Stubičkih Toplica pokazala se punim pogotkom, a dokaz je tome i vrijedna nagrada Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije u kategoriji suvenira u projektu Volim Hrvatsku. To priznanje ženama mnogo znači i ponosne su na njega.

Na radionicama veselo

– Potaknulo nas je to na još predaniji rad. Naše radionice ručnog rada vrlo su kreativne i vesele. Nas desetak članica koje redovito sudjelujemo na tim okupljanjima srijedom u prostorijama općinske vijećnice postale smo poput obitelji, a svaki naš predmet napravljen je s ljubavlju.

Nedavno smo osmislile i krenule u izradu još jednog zanimljivog predmeta, male ženske torbice od domaćeg platna koju ćemo predstaviti na skorašnjoj tradicionalnoj uskrsnoj izložbi – ističe Barica Zrinščak.

Jedan dio svojih radova vrijedne članice topličke Hrvatske žene prikupljaju u zbirku udruge te ih izlažu na kulturnim događanjima i manifestacijama, a drugi dio radova prodaju. Novac prikupljen od prodaje koriste za kupnju poklon-paketa namijenjenih stanovnicima Stubičkih Toplica kojima je potrebna pomoć.

Naime, članice su vrlo aktivne i na humanitarnom polju djelovanja, pa tako svake godine uz veće blagdane kao što su Božić ili Uskrs organiziraju posjete i darivanje starijih, bolesnih ili siromašnih članova zajednice. Osim toga, ove vrijedne žene baš svaku manifestaciju na području općine upotpune ukusnim kolačima koje same pripremaju. Tako će, kažu, biti i ove godine. Stubičke žene tako svoje slobodno vrijeme provode u međusobnom druženju i raznim aktivnostima, a rade i za dobrobit cijele zajednice.

Komentara 2

MM
mmmmm
18:53 04.04.2011.

Dragim gospođama čestitam. One su se samo htjele družiti, a druženje je iznjedrilo tako vrijedan suvenir. Nisu čekale raznorazne natječaje za stvaranje nečega originalnog niti ne očekuju da ih itko pohvali. Okrenule su se oko sebe, \"zavirile\" malo u prošlost, dodali nešto novi i to je to. Bravo Hrvatskoj ženi, bravo vrijednim članicama, bravo, bravo...

BI
bigred1
19:28 06.04.2011.

nisam ni u snu pomislio da bi riječ ŽAČKA pročitao na internetu. ja često rabim tu riječ ali za veću platnenu torbu u kojoj nosim špeceraj. blagajnice se začude i nasmiju. BRAVO i hvala STUBIČANKE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije