Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naglasio bitne razlike

Picula talijanskim desničarima: Prošek se tradicionalno proizvodi stoljećima, razlikuje se od 'Prosecca'

prošek
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
17.02.2022.
u 16:12

Zahvalio je Komisiji na dosadašnjem radu i na brzom odgovoru na njegovo pismo vezano uz neutemeljene pokušaje opstrukcije zaštite imena Prošek

Treba odbaciti nepotpune i netočne interpretacije kao i optužbe za zlouporabu, imitiranje ili aludiranje. Prošek nije novi proizvod označen kao 'Prošek' samo da pobudi asocijacije na 'Prosecco'. Sličnosti u imenu proizlaze iz bogatog povijesnog i jezičnog nasljeđa koje naše dvije zemlje dijele. Nasljeđe koje treba slaviti, a ne omalovažavati i zloupotrebljavati - poručio je danas Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu tijekom rasprave o interpelaciji u slučaju prošeka, koju je pokrenula zastupnica Mara Bizzotto, predstavnica ekstremno desne Lege koji se protive zaštiti naziva prošeka u Europskoj uniji.

Picula je istaknuo kako dolazi iz Dalmacije, gdje se Prošek tradicionalno proizvodi stoljećima. Taj se stari naziv koristio davno prije nego što je Prosecco zaštićen u EU. U svojem je govoru naglasio bitne razlike između Prošeka i Prosecca.

- Ova dva pića lako je razlikovati po boji, okusu, sorti grožđa, načinu, regiji proizvodnje, veličini i obliku boce, kao i po cijeni. Prosecco se proizvodi u velikim količinama, dok se Prošek prodaje u malim količinama i većinom na lokalnom tržištu. Razumno informiran potrošač, kako to propisi i navode, ne može doći u zabunu. Prosecco je aperitiv koji se poslužuje na početku obroka, dok se Prošek kao desertno vino poslužuje na kraju obroka. U skladu s tim, neka svako dobro jelo počne Proseccom, a završi s Prošekom - tumači Picula.

Kako je priopćeno iz njegova ureda, zahvalio je Komisiji na dosadašnjem radu i na brzom odgovoru na njegovo pismo vezano uz neutemeljene pokušaje opstrukcije zaštite imena Prošek te podsjetio kako je povjerenik Wojciechowski u odgovoru na zastupničko pitanje pojasnio da je koegzistencija proizvoda moguća, čak i u slučaju dva homonimna pojma.

- Prepoznavanje tradicionalnog Prošeka ni na koji način ne može oslabiti postojeći sustav zaštite kvalitete. Može ga samo ojačati. To bi bilo ujedno i priznanje doprinosa autohtonih proizvoda novijih država članica, budući da treba poštivati načelo da smo ujedinjeni u različitostima. Hrvatska i njeni proizvođači ne mogu i ne smiju biti diskriminirani zbog slučajeva jezičnih sličnosti. Još manje zbog činjenice da je Hrvatska najnovija članica EU. Mi se borimo za ravnopravnost, korektnost i nepristranost. To se upravo na ovakvim slučajevima dokazuje u praksi. Zbog svega toga, EU mora zaštititi male tradicionalne proizvođače autohtonih proizvoda od velikih koji pokušavaju zloupotrijebiti svoju dominantnu poziciju na tržištu. Bez takve ravnopravnosti nema ni zajedničke budućnosti - zaključio je hrvatski zastupnik.

Komentara 1

Avatar tarana
tarana
17:01 17.02.2022.

Reci ti njima Picula razliku između šije i vrata pa nek se zamisle!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije