Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2015.

Karamarko o Istri kao samostalnoj regiji: To je avantura. Što je sve spreman Milanović dati za 3 potpisa

– Ako ukinemo županije, onda je bolje da ostanemo samo na gradovima i općinama, zašto bismo imali regije – kazao je Karamarko
19. studenoga 2015. u 14:20 281 komentara 20107 prikaza
Tomislav Karamarko
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Vrlo brzo nakon što je Most došao u HDZ na pregovore, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izašao je iz središnjice stranke te poručio kako se nada uspješnim pregovorima, poput onih prije dva dana. I dalje ne želi smanjiti broj županija, ali spreman je, kaže, čuti argumente. 

– Sad su tijeku pregovori pa ćemo vidjeti razmjenu razmišljanja. Mi nećemo odustati od broja županija, ali bismo voljeli vidjeti što je alternativa, a ako su regije, onda ne. Ako ukinemo županije, onda je bolje da ostanemo samo na gradovima i općinama, zašto bismo imali regije? O smanjenju broja županija možemo razgovarati, ali moramo čuti argumente za to i što je alternativa – kazao je Karamarko. Nije dobro, dodaje, da Istra bude posebna regija. 

To je avantura. Zbog tri potpisa ići u tako nešto... Istra je županija kao i ostale županije, imaju isti status kao i sve druge županije. Mi smo za decentralizaciju, čak i fiskalnu decentralizaciju, ali samostalna regija to ne, kamo to vodi Hrvatsku? To ne dolazi u obzir. Što je sve spreman Milanović dati za tri potpisa – čudi se Karamarko. Tek treba, kaže, čuti argumente za smanjenje broja županija. 

– Ako govorimo o županijama da, možda ih treba redefinirati, možda ih treba racionalizirati tako da budu jeftinije, možda ih treba učiniti efikasnijima ili da ondje bude manje zaposlenih. O svemu tome se može razgovarati jer taj državni aparat takozvani je pretežak i opterećuje realni sektor, opterećuje gospodarstvo, ali ništa se preko noći u tom dijelu ne može sjeći, možda će nekakva revolucija dovesti do toga, ali ima vremena za to i razgovarat ćemo o tome. Postoji mogućnosti i spajanja županija, ali regije nikako, one nas vode u 19 stoljeće i podjelu Hrvatske – naglasio je predsjednik HDZ-a. Mogu, dodaje, razgovarati i o ukidanju zamjenika lokalnih čelnika. 

– Pa ljudi, moramo racionalizirati puste čelnike, načelnike, gradonačelnike, tajnike, pomoćnike, urede, automobile... – tvrdi on. U ovom trenu, kaže, ne može reći točno koliko bi gradova i općina trebalo ukinuti, ali ako nisu samoodrživi, mogu se ukinuti. Dobro bi bilo, dodaje, da se redefiniraju i izborne jedinice, isto kao i smanjiti broj zastupnika. 

– Dosad sam zadovoljan ovim razgovorima, razmjenom misli i ideja i programa i mislim da će to i danas biti tako – poručio je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a nije želio odgovoriti na upit tko ima veće šanse u pregovorima uoči drugog kruga. Naglasio je da HDZ nudi gotov program te da misli da je situacija s njihove strane vrlo povoljna. 

>> SDP zadovoljan reformama 95 posto, HDZ ne da županije

>> Milanović dobio i službenu Miletićevu podršku za sastavljanje Vlade

Karamarko o migrantima

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko slaže se s time da se ekonomski migranti trebaju vraćati u zemlje iz kojih su došli. 

– Od prvog momenta bio sam za to, ne da se zatvore granice, nego da znamo tko ulazi i tko prolazi kroz našu zemlju. Humanitarni aspekt apsolutno da, moramo zaštiti te nesretne ljude koji bježe od rata i spašavaju gole živote, ali moramo znati što su ekonomski migranti, a što su oni koji imaju neke druge, treće, zločeste, blago rečeno, namjere. Dakle, moramo u svakom momentu znati tko ulazi u zemlju, tko prolazi kroz zemlju i tko izlazi iz zemlje – vjeruje Karamarko. Na pitanje što ako Slovenija stvarno počne vraćati ekonomske migrante u Hrvatsku, odgovara da to treba pitati premijera Zorana Milanovića. 

– Zašto to sada ne pitate premijera koji je dopustio da se stihijski ulazi u Hrvatsku. To je za njega pitanje pa neka odgovori, premijer je još nekoliko dana – zaključio je Karamarko.

Karamarko poručio da je razgovarao s predstavnicima manjinskih zastupnika

Karamarko je poručio i da je razgovarao s predstavnicima manjinskih zastupnika.

– Prije nekoliko dana razgovarao sam s gospodinom Pupovcem, Furiom Radinom i tako. Ja ne bih o tome hoće li nam se pridružiti, čuo sam da neki već kalkuliraju da su svi manjinci uz drugu koaliciju. U budućnosti bi manjinci uvijek trebali ići s onim koji formira vladu tako da mogu zastupati interese svojih nacionalnih manjina, a ne ovako da se a priori nacionalne manjine trpaju u jedan politički okvir, to nije dobro. Zašto bi svi Srbi u Hrvatskoj podržavali lijevu opciju, isto  i svi Talijani, Česi, Slovaci. To nije dobro, očito još igramo po starim pravilima i to ćemo promijeniti – kazao je Karamarko.

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
  • majčina dušica:

    Pa što se čudite, milanoviću je stalo samo do vlasti, a nije mu mrsko ni razbucati hrvatsku - njemu i njegovima to i jest cilj - čudim se samo hrvatima koji misle da će im s njim biti bolje...

  • anihani:

    tako je ..more je svih nas ,ne samo istre ili dalmacije ,,sto se kurce istrani ,a zaradjuju na Moru koje je Hrvatsko ,,i sad oni bogati drugi siromasni ,,ali to More naplacuju kao da je samo njihovo ,,,

  • obivankenobi:

    Hdz barem ima program. Sdp jos nije raspakirao plan 21. Ako most ne zna sto hoce, a ne zna trebali bi ponovo na biralista. I bolo koja opcija da dođe na vlast vise srediti biracki popis. Od 2011 jos ne ... prikaži još! znamo koliko ima biraca i koliko je potpisa potrebno za referendum?