Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI S MOSTOM

Karamarko o Istri kao samostalnoj regiji: To je avantura. Što je sve spreman Milanović dati za 3 potpisa

Tomislav Karamarko
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Autori: Tea Romić, Hina
19.11.2015.
u 14:20

– Ako ukinemo županije, onda je bolje da ostanemo samo na gradovima i općinama, zašto bismo imali regije – kazao je Karamarko

Vrlo brzo nakon što je Most došao u HDZ na pregovore, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izašao je iz središnjice stranke te poručio kako se nada uspješnim pregovorima, poput onih prije dva dana. I dalje ne želi smanjiti broj županija, ali spreman je, kaže, čuti argumente. 

– Sad su tijeku pregovori pa ćemo vidjeti razmjenu razmišljanja. Mi nećemo odustati od broja županija, ali bismo voljeli vidjeti što je alternativa, a ako su regije, onda ne. Ako ukinemo županije, onda je bolje da ostanemo samo na gradovima i općinama, zašto bismo imali regije? O smanjenju broja županija možemo razgovarati, ali moramo čuti argumente za to i što je alternativa – kazao je Karamarko. Nije dobro, dodaje, da Istra bude posebna regija. 

To je avantura. Zbog tri potpisa ići u tako nešto... Istra je županija kao i ostale županije, imaju isti status kao i sve druge županije. Mi smo za decentralizaciju, čak i fiskalnu decentralizaciju, ali samostalna regija to ne, kamo to vodi Hrvatsku? To ne dolazi u obzir. Što je sve spreman Milanović dati za tri potpisa – čudi se Karamarko. Tek treba, kaže, čuti argumente za smanjenje broja županija. 

– Ako govorimo o županijama da, možda ih treba redefinirati, možda ih treba racionalizirati tako da budu jeftinije, možda ih treba učiniti efikasnijima ili da ondje bude manje zaposlenih. O svemu tome se može razgovarati jer taj državni aparat takozvani je pretežak i opterećuje realni sektor, opterećuje gospodarstvo, ali ništa se preko noći u tom dijelu ne može sjeći, možda će nekakva revolucija dovesti do toga, ali ima vremena za to i razgovarat ćemo o tome. Postoji mogućnosti i spajanja županija, ali regije nikako, one nas vode u 19 stoljeće i podjelu Hrvatske – naglasio je predsjednik HDZ-a. Mogu, dodaje, razgovarati i o ukidanju zamjenika lokalnih čelnika. 

– Pa ljudi, moramo racionalizirati puste čelnike, načelnike, gradonačelnike, tajnike, pomoćnike, urede, automobile... – tvrdi on. U ovom trenu, kaže, ne može reći točno koliko bi gradova i općina trebalo ukinuti, ali ako nisu samoodrživi, mogu se ukinuti. Dobro bi bilo, dodaje, da se redefiniraju i izborne jedinice, isto kao i smanjiti broj zastupnika. 

– Dosad sam zadovoljan ovim razgovorima, razmjenom misli i ideja i programa i mislim da će to i danas biti tako – poručio je Karamarko.

Predsjednik HDZ-a nije želio odgovoriti na upit tko ima veće šanse u pregovorima uoči drugog kruga. Naglasio je da HDZ nudi gotov program te da misli da je situacija s njihove strane vrlo povoljna. 

>> SDP zadovoljan reformama 95 posto, HDZ ne da županije

>> Milanović dobio i službenu Miletićevu podršku za sastavljanje Vlade

Komentara 281

MD
majčina dušica
12:06 19.11.2015.

Pa što se čudite, milanoviću je stalo samo do vlasti, a nije mu mrsko ni razbucati hrvatsku - njemu i njegovima to i jest cilj - čudim se samo hrvatima koji misle da će im s njim biti bolje...

AN
anihani
12:06 19.11.2015.

tako je ..more je svih nas ,ne samo istre ili dalmacije ,,sto se kurce istrani ,a zaradjuju na Moru koje je Hrvatsko ,,i sad oni bogati drugi siromasni ,,ali to More naplacuju kao da je samo njihovo ,,,

OB
obivankenobi
11:54 19.11.2015.

Hdz barem ima program. Sdp jos nije raspakirao plan 21. Ako most ne zna sto hoce, a ne zna trebali bi ponovo na biralista. I bolo koja opcija da dođe na vlast vise srediti biracki popis. Od 2011 jos ne znamo koliko ima biraca i koliko je potpisa potrebno za referendum?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije