Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinska elektrana

Ministar Ćorić o Perući: Očekujem u sljedećih desetak dana obrazloženje povjerenstva

Tomislav Ćorić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
19.12.2017.
u 17:48

Ministar Ćorić je iskinuo kako nema nijednog razloga "ne vjerovati članovima tog povjerenstva i stručnjacima i njihovim stavovima"

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je u utorak da će se do kraja 2018. izraditi energetska strategija Hrvatske te je rekao kako u sljedećih desetak dana očekuje obrazloženje odluke Savjetodavnoga stručnog povjerenstva kojom se odbacuje studija utjecaja na okoliš u vezi s izgradnjom plinske elektrane Peruće.

Očekujem od tog povjerenstva da u sljedećih desetak dana izađe s pisanim obrazloženjem na temelju kojeg ću donijeti odluku o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti procjene, rekao je ministar Ćorić novinarima u Solinu nakon potpisivanja ugovora o gradnji solinskoga reciklažnog dvorišta u naselju Sv. Kaji.

Ministar Ćorić je iskinuo kako nema nijednog razloga "ne vjerovati članovima tog povjerenstva i stručnjacima i njihovim stavovima".

Pogledajte galeriju prosvjeda protiv gradnje:

Tomislav Ćorić
1/17

Na sjednici Savjetodavnoga stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš za Kombi kogeneracijsku plinsku elektranu (KKPE) Peruću, koja je održana 12. prosinca, od 12 nazočnih članova devet ih je glasovalo protiv, a tri su bila "za prihvatljivost KKPE Peruće za okoliš", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Na novinarsko pitanje kako komentira informacije da se stanovništvo Dalmatinske zagore protivi i izgradnji reverzibilne hidroelektrane Vrdova, ministar Ćorić je odgovorio kako je u Hrvatskoj "jako puno protivljenja izgradnji energetskih objekata" te da on smatra kako o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti utjecaja na okoliš takvih objekata treba odlučivati stručno povjerenstvo.

"Kao ministar zaštite okoliša i energetike, moram vjerovati stručnjacima, odnosno ljudima od autoriteta u području o kojem se radi", rekao je Ćorić.

Izrazio je žaljenje što u zadnjih nekoliko desetljeća nisu iskorišteni "snažni energetski potencijali" koje ima Republika Hrvatska, te je dodao kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike trenutačno kreira smjernice te energetske strategije.

"Mi namjeravamo do kraja 2018. završiti energetsku strategiju Republike Hrvatske", rekao je Ćorić i pritom istaknuo da je "hidropotencijal jedan od najvećih potencijala koji Hrvatska ima u području energetike".

"Ako želimo osigurati veću razinu energetske neovisnosti Republike Hrvatske, onda taj potencijal trebamo iskoristiti", poručio je ministar Ćorić.

Pogledajte galeriju najboljih fotografija Pixsellovih fotoreportera 2017.:

Tomislav Ćorić
1/59

Komentara 5

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:09 19.12.2017.

Ne vjerujem Miri Bulju puno je lagao, Peruca je umjetno jezero sto govori za sebe. Kad se radilo o prodaji djela HEPa Petrov je "usput predlozio privatizaciju 25 % Hrvatskih voda, vjerovatno u tom grmu i lezi zec. Sto se se tice povjerenstva nikad nismo imali neutralna, uvijek neke interesne skupine iza, zasto bi ovaj put bilo drugacije.

GU
General_U
19:05 19.12.2017.

neki dan slušam onog stručnjaka cvitkovića koji je protiv gradnje plinske elektrane, kao i miro bulj koji je inače protiv svega ...cvitković kaže da će uskoro oni izići s boljim prijedlogom, znači ako dođu investitori koje će podržavati bulj i cvitković, projekt može ići dalje...slobodnim padom u kameno doba s buljom i cvitkovićem...

PR
prepri43
19:47 19.12.2017.

Samo akumulacijsko jezero je bio grubo narušavanje prirodne sredine i krađa polja od nekadašnjih vlasnika koji su od njih živjeli.Ako danas ne stvorimo radna mjesta svi će otići i tada nam voda niti za piće neće trebati. Vodovodi se grade odmah blizu izvora zato bajke o zagađivanju pitke vode ne drže vodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije