Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Ćorić o Perući: Očekujem u sljedećih desetak dana obrazloženje povjerenstva

Ministar Ćorić je iskinuo kako nema nijednog razloga "ne vjerovati članovima tog povjerenstva i stručnjacima i njihovim stavovima"
19. prosinca 2017. u 17:48 5 komentara 509 prikaza
Tomislav Ćorić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je u utorak da će se do kraja 2018. izraditi energetska strategija Hrvatske te je rekao kako u sljedećih desetak dana očekuje obrazloženje odluke Savjetodavnoga stručnog povjerenstva kojom se odbacuje studija utjecaja na okoliš u vezi s izgradnjom plinske elektrane Peruće.

Peruća Projekt elektrane Tko stoji iza Peruće? 'Ne mogu vam reći njegovo ime jer je u sukobu interesa'

Očekujem od tog povjerenstva da u sljedećih desetak dana izađe s pisanim obrazloženjem na temelju kojeg ću donijeti odluku o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti procjene, rekao je ministar Ćorić novinarima u Solinu nakon potpisivanja ugovora o gradnji solinskoga reciklažnog dvorišta u naselju Sv. Kaji.

Ministar Ćorić je iskinuo kako nema nijednog razloga "ne vjerovati članovima tog povjerenstva i stručnjacima i njihovim stavovima".

Pogledajte galeriju prosvjeda protiv gradnje:

Tomislav Ćorić
1 / 17
Split: Prosvjed članova inicijative Ne daj se Cetino uoči sjednice Županijske skupštine

Na sjednici Savjetodavnoga stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš za Kombi kogeneracijsku plinsku elektranu (KKPE) Peruću, koja je održana 12. prosinca, od 12 nazočnih članova devet ih je glasovalo protiv, a tri su bila "za prihvatljivost KKPE Peruće za okoliš", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Na novinarsko pitanje kako komentira informacije da se stanovništvo Dalmatinske zagore protivi i izgradnji reverzibilne hidroelektrane Vrdova, ministar Ćorić je odgovorio kako je u Hrvatskoj "jako puno protivljenja izgradnji energetskih objekata" te da on smatra kako o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti utjecaja na okoliš takvih objekata treba odlučivati stručno povjerenstvo.

"Kao ministar zaštite okoliša i energetike, moram vjerovati stručnjacima, odnosno ljudima od autoriteta u području o kojem se radi", rekao je Ćorić.

Izrazio je žaljenje što u zadnjih nekoliko desetljeća nisu iskorišteni "snažni energetski potencijali" koje ima Republika Hrvatska, te je dodao kako Ministarstvo zaštite okoliša i energetike trenutačno kreira smjernice te energetske strategije.

"Mi namjeravamo do kraja 2018. završiti energetsku strategiju Republike Hrvatske", rekao je Ćorić i pritom istaknuo da je "hidropotencijal jedan od najvećih potencijala koji Hrvatska ima u području energetike".

"Ako želimo osigurati veću razinu energetske neovisnosti Republike Hrvatske, onda taj potencijal trebamo iskoristiti", poručio je ministar Ćorić.

Pogledajte galeriju najboljih fotografija Pixsellovih fotoreportera 2017.:

Tomislav Ćorić
1 / 59
Pixsellovi fotoreporteri zabilježili su brojne trenutke iz politike, svakodnevnog života, sporta, showbiza, svijeta, a mi vam donosimo 60 fotografija koje su obilježile Hrvatsku u 2017. godini. Inače, PIXSELL je najveća foto i videoagencija u Hrvatskoj i regiji.
Prosvjed protiv termoelektrane Peruća Preokret Termoelektrana Peruća nije prošla! Prosvjed protiv termoelektrane Peruća ne termoelektrani Građani protiv Peruće: Hoćete li nas osuditi da pijemo otrov? Hrvace: Ekopiknik i ekoprosvjed protiv termoelektrane Peruća Pobuna razuma 14 znanstvenih argumenata protiv elektrane Peruća
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Ne vjerujem Miri Bulju puno je lagao, Peruca je umjetno jezero sto govori za sebe. Kad se radilo o prodaji djela HEPa Petrov je "usput predlozio privatizaciju 25 % Hrvatskih voda, vjerovatno u tom grmu i lezi zec. Sto se ... prikaži još! se tice povjerenstva nikad nismo imali neutralna, uvijek neke interesne skupine iza, zasto bi ovaj put bilo drugacije.

 • General_U:

  neki dan slušam onog stručnjaka cvitkovića koji je protiv gradnje plinske elektrane, kao i miro bulj koji je inače protiv svega ...cvitković kaže da će uskoro oni izići s boljim prijedlogom, znači ako dođu investitori koje će podržavati bulj i ... prikaži još! cvitković, projekt može ići dalje...slobodnim padom u kameno doba s buljom i cvitkovićem...

 • prepri43:

  Samo akumulacijsko jezero je bio grubo narušavanje prirodne sredine i krađa polja od nekadašnjih vlasnika koji su od njih živjeli.Ako danas ne stvorimo radna mjesta svi će otići i tada nam voda niti za piće neće trebati. Vodovodi se grade ... prikaži još! odmah blizu izvora zato bajke o zagađivanju pitke vode ne drže vodu!