Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najsuvremeniji centar za kemijska istraživanja vrijedan 71 milijun kuna

Na PMF-u predstavljeni rezultati infrastrukturnog projekta Centar izvrsnosti u kemiji
03. veljače 2022. u 18:30 0 komentara 256 prikaza
Zagreb: Svečano predstavljanje novo uspostavljenog Centra izvrsnosti u kemiji (CIuK)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu u prisutnosti brojnih državnih i dužnosnika Grada Zagreba jučer su predstavljeni rezultati infrastrukturnog projekta Centar izvrsnosti u kemiji, CIuK.

Riječ je o najsuvremenijem centru za istraživanja u kemiji vrijednom 71 milijun kuna, čije je opremanje sufinancirala Europska unija, a zahvaljujući kojem će PMF ojačati međunarodnu suradnju i projekte s industrijom, dok će se studentima i studenticama omogućiti rad na sofisticiranoj opremi.

- Nakon useljenja PMF-a u zgradu kemije ovo je prvo veliko ulaganje u znanstvenu opremu u posljednjih dvadeset godina. Zahvaljujući projektu nabavili smo vrhunske instrumente i opremu višemilijunske vrijednosti, opremili smo računalni centar te uspostavili četrnaest novih laboratorija. Ovime smo pozicionirali PMF na sam vrh po opremljenosti laboratorija za najsuvremenija istraživanja u kemiji. Osim toga, ovakva infrastruktura uz znanstveni i istraživački kadar čine nas vrlo privlačnim parterom farmaceutskoj, prehrambenoj, kemijskoj i naftnoj industriji. Također, kroz obrazovanje studenata i studentica konkurentni vještinama i znanjima stvaramo dodanu vrijednost ne samo za znanost, već i gospodarstvo. Sve ovo pokazuje da PMF ima tržišnu nišu za suradnju s gospodarstvom i vrhunsku opremu za na samoj fronti inovativnih istraživanja u kemiji, istaknuo je u uvodnom obraćanju prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a.

U sklopu projekta CIuK u posljednje četiri godine nabavljeni su izuzetno vrijedni novi instrumenti i oprema poput rendgenskih difraktometara, spregnutog TG-IR sustava, kalorimetra, kromatografa, mikroskopa atomskih sila, NMR spektrometra, uređaja za kvantitativni PCR, superračunala i druge opreme bez koje je teško zamisliti znanstveno-istraživački rad u suvremenom kemijskom laboratoriju.

Nabavljenim instrumentima i uređajima opremljeni su Računalni centar Kemijskog odsjeka te 14 novouspostavljenih laboratorija u sklopu Centra. Realizacijom projekta CIuK Kemijski odsjek PMF-a dosegao je znanstveno-istraživačke standarde ustanova iz razvijenijih zemalja Europske unije te će zadržati jednu od vodećih uloga u istraživanjima iz područja kemije u Republici Hrvatskoj.Projekt je sufinancirala Europska unija u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 71,62 milijuna kuna, od čega je Europska unija financirala 85 posto.

KAZNA NAJBOLJIMA Izvrsni učenici i studenti dobit će 'kaznu': Zagreb im smanjuje stipendije za 900 kuna 'ŽENE U TEHNOLOGIJI' Predstavljen projekt čiji je cilj stvoriti platformu za poticanje izvrsnosti Pula: Testiranje na koronavirus TESTIRANJE UČENIKA Savjetnik ministra obrazovanja: 'Dovoljna količina testova mogla bi biti nabavljena ovaj tjedan'

 

Ljetno predvečerje u Zadru
'Gazda je naredio'
Novinarka Večernjeg o antiturističkom iskustvu iz Zadra: 'Konobar nas nije htio poslužiti'
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.