Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati projekta

Najsuvremeniji centar za kemijska istraživanja vrijedan 71 milijun kuna

Zagreb: Svečano predstavljanje novo uspostavljenog Centra izvrsnosti u kemiji (CIuK)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
03.02.2022.
u 18:30

Na PMF-u predstavljeni rezultati infrastrukturnog projekta Centar izvrsnosti u kemiji

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu u prisutnosti brojnih državnih i dužnosnika Grada Zagreba jučer su predstavljeni rezultati infrastrukturnog projekta Centar izvrsnosti u kemiji, CIuK.

Riječ je o najsuvremenijem centru za istraživanja u kemiji vrijednom 71 milijun kuna, čije je opremanje sufinancirala Europska unija, a zahvaljujući kojem će PMF ojačati međunarodnu suradnju i projekte s industrijom, dok će se studentima i studenticama omogućiti rad na sofisticiranoj opremi.

- Nakon useljenja PMF-a u zgradu kemije ovo je prvo veliko ulaganje u znanstvenu opremu u posljednjih dvadeset godina. Zahvaljujući projektu nabavili smo vrhunske instrumente i opremu višemilijunske vrijednosti, opremili smo računalni centar te uspostavili četrnaest novih laboratorija. Ovime smo pozicionirali PMF na sam vrh po opremljenosti laboratorija za najsuvremenija istraživanja u kemiji. Osim toga, ovakva infrastruktura uz znanstveni i istraživački kadar čine nas vrlo privlačnim parterom farmaceutskoj, prehrambenoj, kemijskoj i naftnoj industriji. Također, kroz obrazovanje studenata i studentica konkurentni vještinama i znanjima stvaramo dodanu vrijednost ne samo za znanost, već i gospodarstvo. Sve ovo pokazuje da PMF ima tržišnu nišu za suradnju s gospodarstvom i vrhunsku opremu za na samoj fronti inovativnih istraživanja u kemiji, istaknuo je u uvodnom obraćanju prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a.

U sklopu projekta CIuK u posljednje četiri godine nabavljeni su izuzetno vrijedni novi instrumenti i oprema poput rendgenskih difraktometara, spregnutog TG-IR sustava, kalorimetra, kromatografa, mikroskopa atomskih sila, NMR spektrometra, uređaja za kvantitativni PCR, superračunala i druge opreme bez koje je teško zamisliti znanstveno-istraživački rad u suvremenom kemijskom laboratoriju.

Nabavljenim instrumentima i uređajima opremljeni su Računalni centar Kemijskog odsjeka te 14 novouspostavljenih laboratorija u sklopu Centra. Realizacijom projekta CIuK Kemijski odsjek PMF-a dosegao je znanstveno-istraživačke standarde ustanova iz razvijenijih zemalja Europske unije te će zadržati jednu od vodećih uloga u istraživanjima iz područja kemije u Republici Hrvatskoj.Projekt je sufinancirala Europska unija u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 71,62 milijuna kuna, od čega je Europska unija financirala 85 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije