Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko sve mora podnijeti prijavu poreza na dohodak. Od iduće godine velika promjena za mlade

Olakšica za mlade teče od ove godine, ali 285 tisuća mladih 700 milijuna kuna povrata dobit će u kolovozu 2021. godine
14. veljače 2020. u 08:53 2 komentara 17774 prikaza
Porezna prijava
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Posljednji dan veljače tradicionalno je posljednji dan u godini do kojega građani, obveznici poreza na dohodak, moraju dostaviti godišnju poreznu prijavu za prethodnu godinu.

Porezna uprava Obavezno pročitajte Porezna uputila važan poziv poreznim obveznicima

Obaveza predaje godišnje prijave uglavnom se odnosi na obrtnike i samostalne profesije te građane koji  ostvaruju određene primitke i dohotke iz inozemstva. Poreznim se vlastima trebaju javiti i osobe kojima su potrebne određene izmjene u poreznoj kartici, dodavanje uzdržavanih članova obitelji ili njihovo micanje s kartice ako su se uzdržavani članovi, bilo da su u pitanju djeca ili supružnici zaposlili. 

Svi ostali, a to je velika većina, oslobođeni su obveze podnošenja porezne prijave, ali to ne znači da im država neće vratiti preplaćeni porez, ako su ga imali, ili pak zahtijevati dodatnu uplatu. Već nekoliko godine porezne vlasti  po službenoj dužnosti, automatski provjeravaju zaradu svih obveznika poreza na dohodak i gdje utvrde razliku dostavljaju rješenja. 

Povrat poreza isplaćuje se u kolovozu, a prošle je godine  za približno pola milijuna građana isplaćena jedna milijarda kuna povrata. 

porezna uprava DOBRO PROVJERITE Želite li povrat poreza, u ovom se slučaju morate sami javiti Poreznoj inače će vaš novac zadržati za sebe

Tek će iduće godine doći do velike promjene, a ona se odnosi na mlade do 25, odnosno 30 godina života, za koje je Vlada od početka ove godine uvela značajnu  olakšicu. Mladi do 25 godina oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak, a oni u dobi od 25 do 30 godina plaćaju samo 50 posto poreza. No, ta se olakšica ne može koristiti na mjesečnoj isplati plaća nego će im preplaćeni porez biti vraćen u kolovozu 2021. godine, nakon što  porezne vlasti prekontroliraju sve dohotke.

U Hrvatskoj je zaposleno oko 285 tisuća mladih u dobi do 30 godina i svi oni iduće godine mogu očekivati znatan povrat preplaćenog poreza. Ministarstvo financija očekuje da će mladima biti vraćeno oko 700 milijuna kuna, pa će novi ministar financija iduće godine  u proračunu morati gotovo udvostručiti iznos za povrat. 

Video: Porezi i doprinosi – Hrvatska i dalje europski rekorder u prikupljanju PDV-a

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • zoranos:

    Ono što niste spomenuli, a jako je bitno - ako ste platili previše poreza država vrača novac samo do 10000kn - ostatak ukrade! Dakle ako imate drugi dohodak gdje nema nikakvih mogućnosti uračunati/odbiti bilo kakve olakšice - vi morate platiti ... prikaži još! previše i onda ide povrat države - ali samo do 10000kn. Ako ste pretplatili 12000kn država će to zadržati za sebe! Kojim pravom???? To je krađa, jer to su moji novci!

  • Avatar kozorog1
    kozorog1:

    to ti je život, mlad si, nemaš dana radnog staža, cijeli svoj život si na grbači roditelja i države, i sad kad napokon trebaš početi raditi i ovom društvu vraćati dug, ti imaš povlasticu, ne plaćaš ni porez... porez ionak ... prikaži još! plaćaju bedaci, očito... kad imaš 65 godina, krcat si bolestima i godinama, životom, teretom, nema nikog da ti olakša. a za razliku od 'mladih', državi si dao puno, a dobio malo. baš je super ovo novo doba. baš me zanima hoće li ti famozni milenijalci, koje čitav život mazi sreća i povlastice (besplatno školstvo, prijevoz, hrana, smještaj, knjige...) kad jednog dana počnu raditi, biti spremni svoju zaradu, tj. porez od svojeg rada, tako široke ruke dijeliti svima... nekako nisam uvjeren. američka hipi generacija, koja je htjela mijenjati sve, uvesti slobode u svemu, je danas najkonzervativniji dio američkog društva, oni su za smrtnu kaznu, stroge regule ponašanja. na njihovom primjeru trebamo učiti i pokušati spoznati kud smo skrenuli.