Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE BIDEN

VIDEO Huti prijete nakon napada: 'Uskoro će shvatiti da je to najveća ludost u njihovoj povijesti'

12.01.2024.
u 06:50

Nešto iza ponoći počeli su saveznički udari na more u Jemenu. Sjedinjene Države i Britanija počele su izvoditi napade na ciljeve povezane s Hutijima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika Reutersu, što je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran otkako je počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru prošle godine.

  • Amerikanci i Britanci započeli napade na Hutije
  • Napade su izveli zrakoplovi, brodovi i podmornica
  • Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanu i Hudaida
  • Korišteni su krstareći projektili Tomahawk i borbeni zrakoplovi
  • Pentagon objavio da je uništeno 10 ciljeva
 
Tijek događaja: 

6:50 - Amerika i Britanija pogriješile su kada su pokrenule rat protiv Jemena - poručio je vođa Huta Mohammed Al-Bukhaiti te je zaprijetio da će 'uskoro shvatiti da je napad na Jemen najveća ludost u njihovoj povijesti'.

- Svaki pojedinac na ovom svijetu suočen je s dva izbora. Stati uz žrtve genocida ili uz njegove počinitelje - napisao je na mreži X, prije poznatoj kao Twitter.

2:00 - Oko pola sata nakon što je Bijela kuća očišćena od novinara, stigla je Bidenova - pisana - službena izjava. - Danas su, prema mojim zapovijedima, američke vojne snage - s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske - uspješno izvele napade na niz ciljeva u Jemenu koje koriste pobunjenički Huti kako bi ugrozili slobodu plovidbe u jednom najvitalnijih plovnih putova svijeta - započinje izjava.

Ovi su udari izravan odgovor na napade Hutija na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, koji su bez presedana, a koji uključuju korištenje protubrodskih balističkih projektila po prvi put u povijesti, kaže Biden.

- Današnja obrambena akcija dolazi nakon opsežne diplomatske kampanje i sve brojnijih napade pobunjenih Hutija na komercijalna plovila. Ovi ciljani udari jasna su poruka da Sjedinjene Države i naši partneri neće tolerirati napade na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe jednom od najkritičnijih svjetskih komercijalnih ruta - kaže se u Bidenovoj izjavi te zaključuje: - Neću oklijevati usmjeriti daljnje mjere za zaštitu naših ljudi i slobodnog protoka međunarodne trgovine.

1:36 Svi novinari akreditirani u Bijeloj kući poslani su kućama nešto iza ponoći po našem vremenu, netom nakon početka napada. To je bio jasan znak da se predsjednik Joe Biden neće obratiti medijima i da neće biti službenih izjava o napadu. 

1:29 Prije napada SAD-a i Britanije više američkih dužnosnika upozorilo je i Hutije i Iran na ono što su opisali kao "nepromišljeno i nezakonito ponašanje". 'Bit će posljedica. Hutije u velikoj mjeri financira, obučava i oprema Iran.  I znamo da Iran ima ulogu i da bi mogao pomoći zaustaviti ovu bezobzirnu, opasnu i nezakonitu aktivnost', rekao je nešto prije napada tajnik Pentagona Pat Ryder.

VIDEO Počeli napadi 

1:25 Nekoliko izvora iz Washingtona je odmah potvrdilo početak akcije, dok se u Britaniji o akciji odlučivalo u satima prije napada. Riječ je o zajedničkoj operaciji  SAD-a i Britanije, koju su izveli izvode uz podršku Australije, Nizozemske, Bahraina i Kanade. Britanski premijer Rishi Sunak održao je u četvrtak navečer hitan sastanak kad je oko 19:45 sati, 20:45 sati po srednjoeuropskom vremenu, okupio najviše članove svog kabineta. Akcija u Jemenu započela je oko tri sati kasnije.

Ministar vanjskih poslova Lord David Cameron viđen je kako ulazi u rezidenciju britanskog premijera u Ulici Downing Street 10 nešto prije 20 sati, dok je šef laburista Keir Starmer i ministar obrane u sjeni John Healey brifiran nakon sastanka. Ministar obrane Ujedinjene Kraljevine Grant Shapps prethodno je upozorio da je "dosta" s napadima.

Noćašnji "kompleksni napad", kako su ga Amerikanci opisali, dogodio se tjedan dana nakon zajedničke izjave SAD-a i ostalih država u kojima su oštro upozorili Hute da će snositi posljedice nastave li s napadima.

1:23 Koalicija je objavila da nije imala gubitaka. Da su svi avioni i plovila koji su sudjelovali neoštećeni. Napadi su se smirili oko 1 sat u noći po našem vremenu. 

1:16 Američki dužnosnik također je Reutersu rekao da su napade na Hutije izvodili zrakoplovi, brodovi i podmornice. Dužnosnik Huti pokreta potvrdio je da su u ranim jutarnjim satima u petak provedene racije na nekoliko jemenskih gradova.

"Američko-cionističko-britanski agresori na Jemen pokrenuli su nekoliko napada na glavni grad, Sanau, pokrajinu Hodeidah, Saadu i Dhamar", rekao je dužnosnik Hutija Abdul Qader al-Mortada na X.

Prema informacijama koje su dolazile s terene građane su mete u nekoliko jemenskih gradova, uključujući prijestolnicu Sanu te lučki grad Hudaida. Vrlo brzo nakon prvih udara Pentagon je objavio uništenje 10 ciljeva. Mete su bila skladišta dronova i vojne baze. Yemen je objavio da ima žrtava i ozlijeđenih. Houthiji su u odgovoru ispalili salvu balističkih projektila.

23:53 Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak i predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi razgovarali su danas poslijepodne, kako je priopćeno iz Downing Street, o "zabrinjavajućem porastu napada Huta na komercijalna plovila u Crvenom moru i razornom utjecaju na globalni pomorski promet, uključujući i kroz Sueski kanal". 

"Premijer je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti poduzimati mjere za obranu slobode plovidbe i zaštitu života na moru", stoji u priopćenju. Uz to, razgovarali su o ratu između Izraela i Hamasa, prenosi Sky News. Isti izvor navodi i kako je večeras sazvan kabinet u Ujedinjenom Kraljevstvu. Naime, smatra da je to napravljeno kako bi se odobrila vojna akcija protiv pobunjenika koji napadaju brodove u Crvenom moru. Također, Sky News navodi kako vlada može poduzeti takve mjere bez odobrenja parlamenta. Zastupnica Alicia Kearns izjavila je za Sky News da situacija u Crvenom moru "više nije održiva". 

Daily Mail piše kako se očekuje da će američki predsjednik Joe Biden večeras dati izjavu. Naime, taj britanski medij podsjeća da su Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD upozorili da bi moglo biti posljedica ako će se brodovi neprestano gađati u Crvenom moru. 

VEZANI ČLANCI:

Vođa Huta: Nijedan američki napad neće proći bez reakcije

Bilo kakav američki napad na jemenske pobunjene Hute neće proći bez odgovora, rekao je čelnik skupine Abdel Malek al-Huti u četvrtak. Al-Huti je u govoru koji je emitirala televizija rekao da će taj odgovor biti ozbiljniji od nedavnog napada u kojem je bespilotnim letjelicama i projektilima napadnut američki brod u Crvenom moru.

"Bilo kakav američki napad neće ostati bez odgovora. Reakcija će biti jača od napada izvršenog brojnim raketama i s dvadeset dronova", kazao je.

Huti, koje podupire Iran, pojačali su napade na komercijalna plovila u Crvenom moru radi prosvjeda protiv izraelskog rata u Gazi. Razne pomorske linije su obustavile prometovanje te sada plove dužom rutom oko Afrike. 

"Odlučniji smo gađati brodove povezane s Izraelom i nećemo uzmaknuti", poručio je al-Huti.

VIDEO Policijski upad u televizijsku postaju u Ekvadoru i oslobađanje taoca

Komentara 20

ST
Startrack
04:40 12.01.2024.

Hvala Americi i Britaniji sto bombardiraju one koji vrse teroristicke napade na trgovacke brodove. Hvala.

Avatar boring2
boring2
05:53 12.01.2024.

"Houthiji su u odgovoru ispalili salvu balističkih projektila." Ti projektili im valjda trebaju za svekoliki boljitak i napredak svog naroda. Da nemaju protiv koga, vodili bi rat između sebe. Iz dosade.

FU
Fusnota
06:54 12.01.2024.

Jemenske šije su naravno to i htjele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije