Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništen 21 dron i projektili

SAD i Britanija odbili 'najveći napad' Huta u Crvenom moru

FILE PHOTO: Houthi military helicopter over the Galaxy Leader cargo ship in the Red Sea
Houthi Military Media/REUTERS
10.01.2024.
u 17:11

Od 19. studenog, bio je to 26. napad Huta na komercijalne plovidbene linije. Vojni glasnogovornik Huta Yahya Saree je rekao da su militantni ispalili veliki broj balističkih i mornaričkih projektila te dronova na američki brod zbog "potpore" Izraelu.

Američke i britanske snage ratne mornarice uništile su 21 dron i projektile koji su u srijedu ispalili proiranski Huti s teritorija Jemena na južni dio Crvenog mora, potvrdio je SAD, a Britanija je dala naslutiti i druge mjere u cilju zaštite međunarodnih plovnih puteva poručivši da se ne smije dopustiti nastavak napada.

Britanski ministar obrane Grant Shapps je rekao da se radi o dosad najvećem napadu jemenskih militanata od kada je prije tri mjeseca izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi koji se prelijeva na druge dijelove Bliskog istoka. "Ova je situacija neodrživa", rekao je Shapps novinarima, dodajući da će "nadzirati taj prostor" imajući na umu moguće daljnje akcije Britanije i njezinih međunarodnih partnera. "To se ne može nastaviti i ne smijemo dopustiti da se nastavi", istaknuo je Shapps govoreći o napadima proiranske militantne skupine.

Od 19. studenog, bio je to 26. napad Huta na komercijalne plovidbene linije. Vojni glasnogovornik Huta Yahya Saree je rekao da su militantni ispalili veliki broj balističkih i mornaričkih projektila te dronova na američki brod zbog "potpore" Izraelu. Također je rekao da je napad "preliminarni odgovor" na napad američkih snaga na brodove Huta u nedjelju u kojem je ubijeno deset pripadnika te skupine.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, napadaju plovidbene rute u Crvenom moru u znak potpore Hamasu, palestinskom islamističkom pokretu. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da se radi o "jasnoj eskalaciji". Napadi su ozbiljno poremetili međunarodnu trgovinu jednom od ključnih ruta između Europe i Azije kojom se odvija oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Olujna bura: Pogledajte kako prevoze pacijente po teškom vremenu

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije