Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko se protivi cijepljenju

Online pilot-istraživanje stavova o cijepljenju, koje su proveli prof. dr. sc. Ž. Pavić i dr. sc. A. Šuljok, uvod je u znanstveno istraživanje
20. veljače 2018. u 00:06 11 komentara 2385 prikaza

Epidemija ospica u našem susjedstvu zaoštrila je polemike u javnosti između protivnika i zagovornika cijepljenja. Bilo javnosti sa znanstvenog aspekta odlučili su “opipati” sociolog izv. prof. dr. sc. Željko Pavić s Filozofskog fakulteta u Osijeku te zagrebačka mu kolegica dr. sc. Adrijana Šuljok iz Instituta za društvena istraživanja.

Njihovo nedavno online pilot-istraživanje uvod je u skorašnje znanstveno istraživanje.

Vaša anketa pokazala je da ste se primili zaista goruće teme?

U samo dva dana na nju je odgovorilo gotovo 2000 građana. Velike brojke kod istraživanja nikada nas ne smiju impresionirati jer je važnija reprezentativnost uzorka. Riječ je o pilot-istraživanju, a podloga je to za istraživanje koje ćemo napraviti na reprezentativnom uzorku opće populacije i tako utvrditi kako novi mediji, odnosno internet utječu na stavove prema cijepljenju i jesu li poljuljali povjerenje u zdravstvo.

>>Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme: 

>>Uoči sastanka u Beogradu: Tražit ćemo od Vučića da otvori vojne arhive

>>Rusi u šoku: Marić raskida ugovor o obnovi hotela u Kuparima

>>Zašto politici smetaju ljudi s integritetom?

>>Josip Čop: Jakovu Faku nudili smo što i Ivici Kosteliću, no njemu je važniji bio trener

>>VEČERNJAKOVA RUŽA Dubravka Družinec Ricijaš: Volan nije samo posao, to je način života. Bolji ili lošiji, kako kad

 | Autor :

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • lun47:

  Bravo bf2 igraju se sa životima svoje djece i isto tako tuđe djece. U naprednim zemljama se plaća kazna ako djecu ne cijepite.

 • bf2:

  fukara pročitala članak na fejsu,pa se valjda osjećaju pametnije ako ne cijepe djecu....šukurac,sipaju neki autizam unutra i što ja znam,kemtrejlsi i to i sve i neću da mi dijete padne sa zemlje kad dođe do ruba ravne Zemlje,sve su to ... prikaži još! masoni cia i vatikan zakuhali....

 • Avatar sjajnosunce
  sjajnosunce:

  Bolje nek istraže tko vodi medijske kampanje protiv necijepljenja i tko ga zagovara i koji financijski interes ima za to. Znam liječnika koji je zabrinuto izjavio kako su mu djeca slabo procjepljena. Je bio "zabrinut", ali nije ništa poduzeo da ... prikaži još! to "popravi". Nitko normalan ne želi se kockati sa zdravljem svoje djece, za sada i s obzirom na prilično bezbrižnu epidemiološku situaciju (osim ovih buuu huuuu plašenja s ospica) manje se kockamo ako ne cijepimo. Naravno u doba variole nije tako bilo, ali danas trenutno jest. Netko možda predbaci da se time kockamo s budućnošću, ali to je ipak spekulacija koja ne opravdava rizik (cijepljenja) sada.