Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Tko jednom dođe u utočište za pse na Žarkovici, zauvijek ostaje dio obitelji

Steve Anston iz Newcastlea najzaslužniji je što je Žarkovica došla na Tripadvisor i što je posjećuju turiti iz cijelog svijeta. Vratit će se na brdo, tu ga čekaju volonteri i najdraža Xena
15. rujna 2020. u 19:20 0 komentara 343 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/8

Putujući svijetom Sandra Bianco i njezina obitelj uvijek imaju i jedan poseban zadatak – pronaći i posjetiti organizacije koje se brinu za zaštitu životinja. Tako su, ljetujući u Dubrovniku, posjetili i utočište za pse na Žarkovici. Kaže, pronašli su ga na Tripadvisoru, turističkom internetskom portalu.

Čitajući dojmove onih koji su već bili na brdu na kojem živi 300-tinjak pasa o kojima se brinu volonteri, bilo im je jasno da se iz Dubrovnika ne vraćaju a da se i sami ne uvjere u sve napisano.

– Srdačno su nas dočekali Sandra Sambrailo i divni volonteri Melissa i Tomo. Proveli su nas kroz utočište, odgovorili na naša pitanja i rekli nam sve o njihovu svakodnevnom radu u skloništu. Sandra nas je duboko impresionirala, njezin neumorni trud koji ulaže u životinje je nevjerojatan – kaže nam S. Bianco. Kako ih je dva tjedna prije putovanja u Hrvatsku napustio jedan od njihovih pasa, odlučili su da će upravo na Žarkovici udomiti psa i povesti ga sa sobom u Njemačku, u Heidelberg, u kojem žive. Bilo je lako odlučiti da jedan pas ide s njima, ali nije bilo lako odabrati samo jednog. Najradije bi, sjeća se Sandra, poveli sve. Odabrali su na kraju tromjesečnu kujicu Neru.

– Crne pse obično nije lako udomiti, ali nas nije briga za boju. Zaljubili smo se u nju. Sve je bilo organizirano za njezin odlazak, dobili smo potrebne papire i mlada dama mogla je početi novi život u Njemačkoj. Kod kuće ju je čekala naša Phoebe i bila je oduševljena kad smo stigli – kaže S. Bianco. Ističe da se na Žarkovici rodilo i divno prijateljstvo, posebna veza između njezine obitelji i divnih ljudi koji se brinu o psima.

– Postali smo dio “obitelji Žarkovica”, nastala je veza koja će zauvijek trajati. Uvijek ćemo im pomagati i podržavati nevjerojatnu Sandru i njezin tim – ističe Njemica i dodaje da su na Žarkovici bili i prije dva tjedna.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

– Bio je to nevjerojatan povratak i okupljanje cijele obitelji. Uvijek ćemo se vraćati – potvrđuje nam Sandra Bianco.

A da nije bilo Stevea Anstona iz Engleske, možda Sandra Bianco nikad ne bi saznala za Žarkovicu i upoznala svoju Neru. Jer upravo je Steve jedan od zaslužnih što se Žarkovica našla na Tripadvisoru. Dok je živio u Dubrovniku, do 2014., podržavao je Žarkovicu pomalo šutke. Iako je uvijek pisao istinu u koju bi se uvjerio svaki put kad bi došao u sklonište – da svi gradonačelnici lažu kad obećavaju novo, sigurno i moderno sklonište. Prije četiri godine, kad je posjetio sklonište Lanta u Koh Lanti, rodila se ideja.

– Tripadvisor je turistima preporučivao da se prošeću sa psima iz skloništa. Znao sam da upravo to treba Žarkovici – kaže nam Steve. U svemu je pomogla volonterka Tina Duk, koja je i postavila utočište na portal. No trebalo je maknuti se sa zadnjeg mjesta, trebalo je angažirati sve koji su bili na Žarkovici da napišu svoja iskustva i prenesu drugima zašto da posjete ovo utočište za pse. Neumorno je promovirao stranicu Tripadvisora na Facebooku i ona je počela privlačiti pozornost.

 | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

– Tijekom godinu dana Žarkovica se polako penjala na listi mjesta koja treba posjetiti. Pa je tako stigla i na četvrto mjesto među 125 prijedloga za posjet Dubrovniku, tik uz nezaobilazan posjet zidinama, starom gradu i vožnju žičarom – kaže Steve.

Pomaže on i u udomljavanju pasa, pet ih je zahvaljujući i njemu sretno udomljeno u V. Britaniji. Aktivno podržava Žarkovicu na društvenim mrežama, prikuplja sredstva, a kad dođe u Dubrovnik, volontira u utočištu. U siječnju je tako dva tjedna proveo s divnim psima i volonterima koji ih paze. COVID-19 malo je promijenio i njegove planove, ali nada se da će se na zimu opet vratiti da podrži Sandru, Tomu i ostale volontere. I da vidi svoju najdražu Xenu, s kojom ima poseban odnos. 

Žarkovica 'Ne smijemo dopustiti da se omalovažava uporna borba volontera' Opet izigrani Dubrovačko utočište za pse na Žarkovici obnavljaju volonteri, na grad više ni ne računaju
Vladimir Pecelj
POVRIJEĐEN I LJUTIT
Životna drama čovjeka kojem su se mnogi divili, oduzeli su mu krov nad glavom
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.