Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznati podaci o stradalima

Tko je Srbin koji je poginuo u padu aviona: 'Bio je vizionar i human čovjek'

Đorđe Vdović
Foto: Privatni album, Reuters/PIXSELL
1/9
10.03.2019.
u 16:41

Među poginulima je i obitelj slovačkog zastupnika Antona Hrnka, koji je na Facebooku potvrdio da su njegova supruga i dvoje djece bili u zrakoplovu

Glasnogovornik etiopskog avioprijevoznika Ethiopia Airlines, čiji se zrakoplov srušio u nedjelju sa 149 putnika i osam članova posade nakon polijetanja iz Adis Abebe, rekao je novinarima da su putnici bili državljani iz više od 30 zemalja. 

Među putnicima bila su 32 državljana Kenije, devet iz Etiopije, po osam iz Italije, Kine i Sjedinjenih Država, sedmero  iz Velike Britanije i Francuske, šest Egipćana, pet državljana Nizozemske, po četiri iz Indije i Slovačke, po tri iz Austrije, Švedske i Rusije te po dva državljana iz Maroka, Španjolske, Poljske i Izraela.

Đorđe Vdović
1/18

Na letu su bili i po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Toga, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena. Hrvata, prema trenutačnim informacijama, nije bilo u zrakoplovu.

Među poginulima je i obitelj slovačkog zastupnika Antona Hrnka, koji je na Facebooku potvrdio da su njegova supruga i dvoje djece bili u zrakoplovu.

Državljanin Srbije koji je poginuo je Đorđe Vdović (54). Kako pišu Novosti, Vdović je bio zaposlen u Svjetskom programu za hranu pri UN-u. Mnogi njegovi poslovi uključuju i rješavanje kriznih situacija u zemljama Bliskog Istoka, poput Afganistana i Liberije, a njegov posljednji projekt bio je osiguravanje jako hranjivih biskvita u jednoj tvornici u Afganistanu.

Svaki odmor Vdović bi koristio da dođe u Srbiju i posjeti prijatelje i obitelj. Bio je vizionar, lider, ali nadasve human čovjek, pišu Novosti.

Avion je poletio u 8.38 po lokalnom vremenu iz Addis Abebe prema glavnom gradu Kenije, Nairobiju, no samo šest minuta kasnije kontrolni je toranj izgubio vezu s pilotima. Avion se srušio blizu grada Bišoftua, 62 kilometra udaljenog od Adis Abebe. Trenutačno se ne zna točan uzrok nesreće, no aviokompanija je rekla da je pilot prijavio teškoće te je zatražio povratak u glavni grad.

Avion je, nakon pada, potpuno izgorio, a neki očevici rekli su da je plamen bio toliko jak da se nisu mogli približiti te da su vatrogasci stigli tek nekoliko sati kasnije. Svjedok koji je vidio nesreću rekao je da je avion prije pada zahvatio plamen, prenosi BBC.

Etiopski premijer Abiy Ahmed stigao je na mjesto nesreće te izrazio sućut svima čiji su voljeni stradali u njoj. Obećao je i istragu kojom će se utvrditi sve okolnosti pada.

Avion je identificiran kao Boeing 737 MAX 8, isti model kakav je bio avion koji se u listopadu 2018. srušio u Indoneziji, a u toj je nesreći poginulo 189 ljudi. Posljednji pad aviona Ethiopian Airlinesa dogodio se 2010. kada se jedan avion srušio u Sredozemno more pri čemu je poginulo 90 ljudi. Taj avioprijevoznik jedan je od najvećih u Africi, a 2018. prevezao je više od 10 milijuna putnika.

Ključne riječi

Komentara 82

IM
imamsve
17:21 10.03.2019.

Srpski bilten

ZH
Zlatousti Hrvat
17:39 10.03.2019.

Je li bilo i drugih putnika na tom letu ili je avion prevozio 'našeg' (vašeg) čovjeka, upravo Večernjeg lista? Možda još jedan državljanin EU ili nam se jede za njh..

Avatar Observer
Observer
17:27 10.03.2019.

A sto je bio onaj poginuli iz Mozambika ? O njemu ni rijeci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije