Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nancy Pelosi

Tko je šefica zastupničkog doma koja je srušila Trumpa i barijere za žene?

Pictures of the Year
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
25.01.2021.
u 20:19

Prije godinu dana poderala je govor predsjednika Donalda Trumpa tijekom obraćanja naciji. Nezadovoljstvo njime otad se među demokratima samo povećalo

U mnogočemu je Nancy Pelosi (80) bila prva među ženama, ali svakako će ući u povijest i po tome što je dva puta pokrenula opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa. Rasprava u Senatu o njegovu opozivu (impeachmentu) počet će poslije 8. veljače, nakon što je Zastupnički dom izglasao pokretanje opoziva svim glasovima demokrata i s 10 glasova republikanaca, odnosno s ukupno 232 glasa "za" i 197 "protiv".

Danas će Pelosi uputiti Senatu prijedlog za opoziv i time će i formalno započeti proces u gornjem domu Kongresa. Samo deset dana prije toga glasovanja u Zastupničkom domu, demokratkinja Pelosi je ponovno izabrana za šeficu tog tijela, i to s 216 glasova "za", dok je republikanac Kevin McCarthy dobio 208 glasova. Predsjednici Kongresa biraju se na dvije godine i ovo je Pelosi drugi mandat zaredom nakon što je bila izabrana 3. siječnja 2019. godine Bila je predsjednica Zastupničkog doma i od 2007. do 2011. godine te je jedina žena u povijesti Sjedinjenih Američkih Država koja je bila šefica donjeg doma Kongresa.

Posjeduje 25 milijuna dolara

Političarka, zastupnica, članica Demokratske stranke, feministica Pelosi predstavlja Kaliforniju, ali i Amerikanke talijanskog podrijetla. Predsjednica je nacionalne organizacije italoameričkih žena. Na čelu Kongresa će zasigurno biti od pomoći novom američkom predsjedniku, demokratu Joeu Bidenu, premda u tom domu sada ima nešto manje demokrata (222 od 435) u odnosu na prethodni saziv. Pelosi je rođena 1940. godine u Baltimoreu u Sjedinjenim Državama, a roditelji su joj podrijetlom iz Italije. Mlada se počela baviti politikom. Njezin otac Thomas D'Alesandro Jr. bio je predstavnik Marylanda u Kongresu i gradonačelnik Baltimorea. Njezin stariji brat Thomas D'Alesandro III. bio je gradonačelnik Baltimorea od 1967. do 1971. godine. Dakle, odrasla je u obitelji političara. Pelosi je diplomirala na Trinity Collegeu u Washingtonu gdje je upoznala i budućeg supruga te se s njim preselila u San Francisco. Imaju petero djece - Nancy Corinne, Christine, Jacqueline, Paul i Alexandra. Obitelj Pelosi posjeduje 25 milijuna dolara neto.

U San Franciscu osvojila je 1967. godine mjesto u Kongresu, a 1987. ušla je u američki Kongres, u koji je birana osam puta. Demokratska stranka ju je 2002. godine izabrala kao čelnicu stranke u Zastupnički dom, te je tako postala prva žena na čelu jedne stranke u Kongresu SAD-a. Pet godina kasnije izabrana je za predsjednicu tog tijela pa je i na tome mjestu postala prva žena. Tijekom karijere zauzimala se za zakon o pobačaju (od 1995.) i glasovala za državno financiranje struktura za pobačaj, promicala je američku poljoprivredu, borila se protiv nezakonitog posjedovanja vatrenog oružja te podupirala prava migranata. Zauzima se i za povećanje broja osoba koje trebaju dobiti državnu zdravstvenu zaštitu te za savezno financiranje školovanja. Uvijek je glasovala za sve civilne slobode, kao i za slobodu izražavanja, pa i protiv zakona koji strogo kažnjava one koji pale američku zastavu. Velika je zagovarateljica strogog razdvajanja države i Crkve.

Njezini politički pogledi su gotovo dijametralno suprotni od Trumpovih. Ali, dakako, nije zbog toga protiv njega pokrenula i drugi put opoziv. Optužuje ga da je 6. siječnja 2021. poticao napad na Kongres. Među onima koji su upali u Kongresa bila je i osoba koja je Pelosi ukrala službeni laptop. FBI vodi istragu protiv jedne žene koja je namjeravala Pelosin prenosivi kompjutor prodati prijatelju u Moskvu kako bi ga on zatim prodao ruskoj tajnoj službi. Pelosi drži da pokretanje procesa protiv Trumpa nije u suprotnosti s pozivom Bidena na jedinstvo i pomirenje.

- Trump je poticao pobunu. Mislim da nije ujedinjavanje da kažemo "dobro, zaboravimo to i idemo dalje". Takvo što ne ujedinjuje - drži Pelosi. Proces Trumpu u Senatu, zahvaljujući čelniku većine u tom domu Chucku Schumeru, inače podupiratelju zakona o pobačaju i zakona o homoseksualnim brakovima, započet će tek poslije 8. veljače. - Bit će to pravedan proces uz sve dokaze - kazao je Schumer te dodao kako će senatori morati odlučiti je li Trump počinio kazneno djelo poticanja na pobunu protiv SAD-a. A Pelosi je dodala kako se ne može pobjeći od povijesti.

- Znamo da je predsjednik SAD-a poticao pobunu, i to oružanu pobunu. Treba otići jer je evidentna opasnost za cijelu naciju koju volimo - naglasila je Pelosi.

'To su teroristi'

- Trump mora biti procesuiran i osuđen u Senatu. Mora se jamčiti da će republika biti na sigurnome od prijetnji toga čovjeka - kazala je Pelosi i pozvala demokrate i republikance da se ujedine i pitaju svoju savjest je li rat protiv demokracije koji vodi Trump na crti s ustavom. Ljude koji su upali u Kongres nazvala je teroristima, a ne patriotima kako su ih nazivali neki bliski Trumpu. Koji, čini se, namjerava osnovati pokret s tim nazivom. Opoziv bi zapravo trebao spriječiti daljnje Trumpovo djelovanje u američkoj politici. Pelosi je, kao Ivana Orleanska, na barikadama protiv osobe koja prijeti američkoj demokraciji.

Ključne riječi

Komentara 21

DU
Deleted user
21:05 25.01.2021.

A još da stvar bude gora krši Ustav države Amerike zabranjuje slobodu govora jednom čovjeku i poziva na državni udar .kakav god taj čovjek bio ima pravo za govor .

XA
xaron
20:43 25.01.2021.

Hvalospjevi za Pelosi ? U februaru prošle godine, vlasnici restorana u Chinatownu SF, žalili se njoj da im opada promet zbog Corone ( Wuhan virus u to doba ). Pelosi je otišla tamo i pred kamerama ( ima video )) izjavila da te glasine o virusu iz Kine NISU točne i da svi mogu iči u Kineske restorane bez opasnosti.

NE
nebitnoime
20:41 25.01.2021.

Odvratno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije