Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazi Parkcom

Tko je odgovoran što Grad Sisak neće moći naplatiti milijune?

'12.09.2011., Sisak - Grad Sisak raskinuo je koncesijski ugovor za naplatu parkiranja sa tvrtkom Parkcom, a kako kazu u Gradu, novi koncesionar naplativati ce i, do sada besplatna, parkirna mjesta kod
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
12.09.2011.
u 21:39

Žiro-račun Parkcoma blokiran od kraja 2010., a tek se sada raskida ugovor. Zbog toga je policiji stigla i anonimna prijava

Prije tjedan dana sisački gradonačelnik Dinko Pintarić donio je odluku o raskidu ugovora o davanju koncesije za naplatu parkiranja u Sisku s tvrtkom Parkcom iz Zagreba. Prema ugovoru sklopljenom potkraj 2007. godine, Parkcom je Gradu Sisku kroz deset godina za koncesiju trebao plaćati 1.713.000 kuna na godinu. Međutim, koncesionar je ugovoreni iznos plaćao neredovito, pa je tako dužan čak dio iznosa za prošlu i cijelu ovu godinu. Sva nastojanja gradske uprave da naplati dugovanje ostali su bez rezultata, jer je žiro-račun tvrtke blokiran.

- Sve smo pokušali, ali druge mogućnosti osim raskida ugovora o koncesiji nije bilo. Upitno je da li će grad uopće naplatiti svoja potraživanja, jer Parkcom očito posluje preko nekih privatnih računa i nema imovine. U vremenu od mjesec dana, koliko traje otkazni rok, moramo pronaći drugo rješenje za naplatu parkiranja - kaže pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Mile Mikić.

Zbog sumnje u kazneno djelo utaje poreza i zlouporabe položaja i ovlasti, u međuvremenu je podnesena anonimna kaznena prijava protiv direktora Parkcoma Alena Zulfikarpašića iz Zagreba ali i nepoznatog počinitelja iz sisačke gradske uprave. U Policijskoj upravi u Sisku potvrđeno je kako je takva prijava zaprimljena, pa će Odsjek gospodarskog kriminaliteta provjeriti navode. U prijavi, uz ostalo stoji da od studenoga 2010. godine novac od naplate parkiranja nije uplaćivan na račun tvrtke, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza, doprinosa i drugih davanja.

Na taj način, stoji u prijavi, tvrtka izvlači novac od naplate parkiranja, ne plaća koncesiju Gradu, a ovlaštena odgovorna osoba iz grada ništa ne poduzima da ga u tome spriječi. Zbog očekivanog stečaja Parkcoma, koncesija nikada neće biti plaćena, čime je gradu nanesena velika šteta bez odgovornosti bilo koje ovlaštene osobe.

U toku priprema za raspisivanje nove koncesije za naplatu parkiranja, broj od sadašnjih 700 parkirnih mjesta bit će povećan. Rješenjem imovinsko-pravnih odnosa, u sustav naplate biti će uključeno i sedamdesetak mjesta parkirališta bivše robne kuće Grama.

Kako bi Parkcomu olakšao plaćanje koncesije, Grad Sisak je s korisnikom koncesije 24. prosinca prošle godine sklopio dodatak ugovora, kojim je određeno kako se od tada koncesija plaća u 12 jednakih mjesečnih obroka, najkasnije do 15. u mjesecu, no ni tako nije plaćano. Kao osiguranje podmirenja obaveza, Parkcom je izdao bjanko zadužnice, ali ni njih nije moguće naplatiti. U odluci gradonačelnika stoji kako je Parkcom do isteka otkaznog roka dužan ukloniti sve oznake na parkiralištima, sanirati oštećenja, te parkirališta predati u čistom i ispravnom stanju.

Ključne riječi

Komentara 11

SV
sveznalica100
08:16 13.09.2011.

Neka se gradonačelnik za pomoć obrati uredu gops.Pvasović-Visković, koji za Parkcom utužuje građane, pri isteku vrijednosti naplatne karte ili ne imanu iste, jer on može biti jedan od svjedoka naplate , tj priljeva novca na račune Parkcoma. Sve je too vrlo jednostavno, ali ne i kada dužnosnici \"nisu upućeni\", \"ne znaju\"( a predizborna krilatica im je bila ZNA SE) i slične izgovore na razini male djece.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
09:25 13.09.2011.

Rješenjem imovinsko-pravnih odnosa, u sustav naplate biti će uključeno i sedamdesetak mjesta parkirališta bivše robne kuće Grama.!!!! E pa bando lopovska i to malo besplatnih mjesta bi naplačivali fuj ćelavi gade

KL
klokan13
23:09 12.09.2011.

Vrlo čudno ponašanje gradonačelnika s otkaznim rokom, a 2 godine traje problem. Kad se radilo o građanima dužnicima Vodovodu - BUM = OVRHA za iznose par stotina kuna, a ovo miliuni, pa se dogovara. Ovo glumatanje s anonimnim kaznenim prijavama je HRVATSKA SPRDAČINA (pravna i politička)kad hočeš kao nešta učinit, a ustvari nečeš jer znaš o čemu se radi = LOPOVLUK. Baš me zanima tko će skidati naplatne uređaje i znakove i o čijem trošku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije