Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karl Nehammer

Tko je novi austrijski kancelar Karl Nehammer koji je zamijenio i Kurza u stranci?

Karl Nehammer
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
04.12.2021.
u 08:18

Dojučerašnji ministar unutarnjih poslova naslijedio lidera države Schallenberga koji je odstupio zbog povlačenja Kurza iz politike

Austrija je jučer dobila novog kancelara. Nakon iznenadnog političkog potresa i turbulencija u Austriji koje je jučer izazvao bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz najavivši potpuno povlačenje iz politike, a time i s mjesta predsjednika Narodne stranke (ÖVP), te potom i domino-efektom izazvane iznenadne objave aktualnog kancelara Alexandera Schallenberga da se povlači s kancelarske dužnost, te potom kasno navečer i ostavke ministra financija Gernota Blümela da se i on kao i njegov prijatelj Kurz povlači iz političkog života i posvećuje svojoj obitelji, predsjedništvu Narodne stranke nije ništa drugo ni preostalo nego da hitno sazove sjednicu i rekonstruira svoje i vladine redove.

Rezultat tog jučerašnjeg zasjedanja na konferenciji za novinare u Političkoj akademiji ÖVP-a u Beču predstavio je novoizabrani austrijski savezni kancelar i novi čelnik “narodnjaka”, 49-godišnji Karl Nehammer, koji je do sada obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova.

Izabran jednoglasno

– Jednoglasno sam od predsjedništva stranke izabran kao kandidat za kancelara – rekao je Nehammer novinarima dodavši:

– To mi je osobno velika čast i privilegij da smijem obnašati dužnost predsjednika nove Narodne stranke.

Nehammer je kazao da ÖVP ima veliki značaj u Austriji jer su dvije trećine gradonačelnika u zemlji i šest od ukupno devet pokrajinskih poglavara iz “narodnjačkih” redova.

– Zastupljeni smo u svoj širini društva s ciljem da vodimo politiku u korist građana – istaknuo je.

Ukazao je na Kurzovo vrijeme i njegove zasluge, a to je, kako je napomenuo, da je stranka “uspjela zadržati svoje čvrste stavove i vodi jasnu politiku po pitanju azila, migracije i sigurnosti građana”.

– Meni su važne tri osnovne vrijednosti i njima ću se rukovoditi i u ÖVP-u: odgovornost, solidarnost i sloboda – poručio je budući kancelar napomenuvši kako je sloboda u demokraciji “ključna riječ”, ali da svi mi imamo “kako prava tako i obveze”.

– Osobna odgovornost je osnovni simbol slobode – dodao je. Ustvrdio je kako slobodu “ograničava koronavirus, koji nas već predugo opterećuje i kako ga stoga treba stjerati u kut”.

Nehammerovo imenovanje za novog šefa austrijske vlade podržala je i stranka Zelenih na čelu s potkancelarom Wernerom Koglerom, koja je manji koalicijski partner “narodnjaka” u vladajućoj koaliciji, kao i čelnici austrijskih saveznih pokrajina iz redova ÖVP-a.

Nehammer je potom rekao kako se je Narodna stranka odlučila na stranačku i vladinu rekonstrukciju te da će austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu predložiti novi ministarski tim.

Dosadašnji kancelar u ostavci Alexander Schallenberg vraća se na mjesto ministra vanjskih poslova Austrije, koje je obavljao i prije kancelarske dužnosti, na kojoj je bio nešto manje od dva mjeseca, točnije 52 dana. Dosadašnji ministar vanjskih poslova Michael Linhart vraća se u Pariz na veleposlaničko mjesto, s kojeg je pozvan da bude ministar u Schallenbergovoj vladi.

Umjesto Gernota Blümela koji je jučer podnio ostavku, novi ministar financija je Magnus Brunner, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i klime. Novi ministar unutarnjih poslova i Nehammerov nasljednik postaje Gerhard Karner iz Donje Austrije.

Nakon što je iznenadno podnio ostavku i ministar obrazovanja i znanosti Heinz Faßmann, predsjedništvo ÖVP-a je za novog ministra u tom resoru izabralo rektora Sveučilišta u Grazu Martina Polascheka.

Nehammer je rekao kako k njemu u Savezno kancelarstvo za državnu tajnicu dolazi Claudia Plakolm iz Ministarstva zaštite okoliša i klime, čija će zadaće, među ostalim, biti i briga za mlade.

– Ovaj ću dobar i ambiciozan tim predložiti predsjedniku – istakao je novi austrijski kancelar Nehammer koji bi trebao u ponedjeljak prisegnuti pred predsjednikom Austrije Van der Bellenom u bečkom Hofburgu.

Karl Nehammer rođen je 1972. u Beču. Bio je na raznim dužnostima i poslovima unutar i izvan ÖVP- a. Do ulaska u Kurzovu vladu početkom 2020. godine bio je glavni tajnik Narodne stranke. Na Sveučilištu “Donau” u donjoaustrijskom Kremsu završio je dvogodišnji studij političke komunikacije. Bio je i oficir u austrijskoj saveznoj vojsci te trener za komunikaciju i umrežavanje u ÖVP-ovoj Političkoj akademiji.

Odmah iza Švedske

Nehammer je inače, kako navode domaći mediji, među kolegama cijenjen i omiljen. Očito je i po ukusu većine Austrijanaca, jer je njih čak 55 posto za tjednik “Profil” reklo kako o Nehammeru kao političaru, suprugu i ocu dvoje djece ima “dobro mišljenje”.Ono što mu se je do sada kao ministru unutarnjih poslova najčešće predbacivalo je da je “tvrdolinijaš”. Posebice po pitanju azila i migracije.

– Što se tiče azila, migracija i sigurnosti u Austriji, i dalje ću se držati svog pravca – poručio je i jučer novi austrijski kancelar, koji je kao ministar unutarnjih poslova oštro kritiziran kako od dijela Austrijanaca tako i članica Europske unije, jer je odbio primiti maloljetnike iz izbjegličkog logora u Grčkoj kao i one iz Afganistana uz obrazloženje da je Austrija, odmah iza Švedske, zemlja članica EU koja je zbrinula daleko najviše azilanata i izbjeglica po stanovniku. 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Mentat
Mentat
09:15 04.12.2021.

Hi hi hi Austrijski Božinović premijer 😆

DU
Deleted user
10:07 04.12.2021.

Kurza je umjetnom aferom srušila EU elita jer nije bio dovoljno poslušan (bio je 90% ali oni zele 110% poslušnike poput našeg Andreja). Prije toga je sličnom aferom srušen i Austrijski vice-kancelar Strache. Slično su napravili i sa čehom Babišemm a pripremaju obojene revolucije i u Poljskoj te Madjarskoj slijedece godine. EU je oligarhijska nedemokratska tvorevina koja koristi tajne službe i dobro financirane medijske hajke da bi rušili njima nepodobne vlade. Ovdje su se malo preračunali. Za kratko su dobili su svog miljenika globalistu Schellenberga, ali se urušila politička ravnoteža i na kraju je isplivao "tvrdi" Neuhammer. Još nešto - Nehammer je "oštro kritiziran kako od dijela Austrijanaca [čitaj Zeleni i slični] tako i članica Europske unije, jer je odbio primiti maloljetnike iz izbjegličkog logora u Grčkoj kao i one iz Afganistana". Kao prvo - zašto bi te "maloljetnike" (kojima nitko ne zna dob) Austrija bila prisiljena primiti? Drugo - koliko smo ih MI primili s obzirom da je naš anemični premijer itekako "osjetljiv" na direktive svojih Briselskih bosova, a o tome se u novinama uopće ne piše i nema nikakvih podataka.

DU
Deleted user
08:57 04.12.2021.

Nehammer je prije svega policajac i to onoga tipa koji smatra da je batina izašla iz raja... I da je kao takvu treba i koristiti. Biti će tu još svašta... A bojim se da bi i krv mogla poteći! II dao Bog da sam u krivu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije