Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILA KANDIDAT ZA NOVU MINISTRICU

Tko je Mirjana Čagalj, ambiciozna HDZ-ovka iz Splita od koje se očekuje obnova Banovine?

Zagreb: Radionica Kako postupati po Zaključku Vlade RH o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/5
11.01.2023.
u 16:26

Od 2015. obnaša funkciju  potpredsjednice za graditeljstvo, promet i veze u HGK. Svojevremeno je obnašala dužnost u Nadzornom odboru Zračne luke Split kao predstavnica grada, a danas je u Nadzornom odboru Hrvatskih cesta.

U srijedu se u Banskim dvorima formaliziralo ono o čemu se danima priča - Andrej Plenković ide u novu rekonstrukciju Vlade. Prvi na odstrelu bio je Ivan Paladina, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Paladina je, podsjetimo, imenovan ministrom u ožujku ove godine. On je sjeo u užarenu fotelju Darka Horvata, prvog ministra u povijesti koji je uhićen na funkciji u sklopu istrage u kojoj ga je Uskok kasnije optužio zbog sumnje na nezakonitu dodjelu poticaja.

Paladina je u ministarstvo stigao kao bivši direktor IGH, bogate biografije i velikog ugleda, a kao najveći izazov pred njega je stavljena obnova od potresom pogođenih područja na Banovini i u Zagrebu.

Međutim, nedugo nakon njegova imenovanja mediji su mu otkrili i niz afera. Od neuspjelih projekata koje je ostavio iza sebe pa sve do veze s ruskim tajkunima. Međutim, najozbiljnijim se pokazalo otkriće da je u poslovima oko preprodaje potraživanja nad građevinskom parcelom u Dubrovniku koja je bila u vlasništvu IGH zaradio oko 5 milijuna kuna.

"n
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Paladina je u ruke preuzeo i "vrući krumpir", obnovu od potresa koji se dogodio 2020. godine, međutim njegove ideje u  nešto više od sedam mjeseci nisu se realizirali te je obnova završila na čekanju. 

Upravo je loš proces obnove i njezina višegodišnja stagnacija najveći uteg Vlade Andreja Plenkovića i primarni razlog zbog kojeg je kao kandidatkinja za novu ministricu bila i HDZ-ovka Mirjana Čagalj.

Međutim tko je Mirjana Čagalj, poduzetna Splićanka koju Plenković dovodi među najbliže suradnike?

Rođena je 1966., a 1990. na Građevinskom je fakultetu u Splitu stekla titulu diplomiranog inženjera građevinarstva. Karijeru je započela na fakultetu kao suradnica na projektima splitske aglomeracije, a ubrzo ju je nastavila u Tenis centra Stobreč i u  Hrvatskim cestama. Krajem 1993. karijeru nastavlja na funkciji tehničke direktorice u tvrtki Bumes koja se i danas bavi građevinom te projektiranjem. Ta tvrtka iz vrličkog kraja prije nekoliko godina otvorila je i svoju punionicu izvorske vode iz koje na tržište izlazi voda Aquasana.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Godine 2013.  postaje izvršna direktorica u Metroholdingu. Metroholding je dioničko društvo čije su osnovne djelatnosti poslovanje nekretninama (iznajmljivanje i prodaja vlastitih nekretnina) i upravljanje drugim društvima temeljem uloženog kapitala, kao što su Partner banka i Potestas (Hotel Park-Split).

Od 2015. obnaša funkciju  potpredsjednice za graditeljstvo, promet i veze u HGK. Svojevremeno je obnašala dužnost u Nadzornom odboru Zračne luke Split kao predstavnica grada, a danas je u Nadzornom odboru Hrvatskih cesta. Nije zgorega spomenuti da je Čagalj tijekom svoje karijere bila članicom mnogih radnih skupina pri Vladi i Pantovčaku, a bila je i članicom saborskog odbora za prostorno planiranje i graditeljstvo.

Zanimljivo je da je i Čagalj članica Savjeta za obnovu zgrada oštećenih u potresu 2020. a kojeg je formirala Vlada. Nekoliko je puta u protekle dvije godine istupila u medijima i uglavnom pronalazila politički korektna objašnjenja o obnovi koja debelo kasni. Politički nije bila isturena u prvim planovima, ali se nerijetko dovodila u kontekst nove liderice dalmatinskog HDZ-a. Svojevremeno se čak spominjala kao i HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Splita no u taj se podvig Čagalj ipak nije upuštala.

Stranački kolege vide je  kao proaktivnu, sposobnu i marljivu ženu koja dobro pliva u "muškim poslovima".

"Ona je imala prilično samozatajnu karijeru u HDZ-u. Nije često istupala i nitko je nije percipirao prvenstveno kao političarku već kao stručnjakinju koja ima zavidnu karijeru u državnim i privatnim tvrtkama. Radoholičarka je s dobrim konekcijama i reputacijom", kaže nam jedan visokopozicionirani HDZ-ovac iz Splita.

Podsjetimo, Plenković je  nakon uhićenja Horvata već pričao s Čagalj  oko preuzimanja ministarstva no na kraju se ipak odlučio za Paladinu. Može se reći da je ovo druga šansa za Čagalj koja je de facto u predizbornoj godini bačena u vatru s golemim očekivanjima koja su prije svega usmjerena na obnovu od potresa.

Je li rošada u Vladi dio tek kozmetičke ili PR promjene ili Čagalj ima profesionalnih, stručnih, kadrovskih i infrastrukturnih kapaciteta obnoviti Banovinu? Vidjet će se uskoro.

Večernji TV: Filipović o mogućem kažnjavanju zbog dizanja cijena

Komentara 23

ZI
zinegoid
16:42 11.01.2023.

hdz-eovka. dovoljno, ne treba više trošiti riječi

DE
Delmat
16:54 11.01.2023.

Hahahahahaha...

DU
Deleted user
17:24 11.01.2023.

U Vladi nista novo. Moraju se svi izredati na ministarskim pozicijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije