Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eksplozija u središtu Zagreba

Tko je naručitelj ubojstva? Na današnji dan izvršen je atentat na Ivu Pukanića

Ubojstvo Ivo Pukanića
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/10
23.10.2018.
u 11:04

Pukanić je, zajedno s kolegom Nikom Franjićem, ubijen u dvorištu zgrade Nacionala, tjednika kojeg je osnovao. Stradali su od eksplozivne naprave kada su htjeli ući u Pukanićev automobil Toyotu Lexus.

Na današnji dan prije deset godina izvršen je atentat na Ivu Pukanića, jednog od najeksponiranijih i najkontroverznijih hrvatskih novinara. Na pitanje tko je i zašto naručio atentat na Pukanića ni deset godina nakon ubojstva nema odgovora.

Pukanić je, zajedno s kolegom Nikom Franjićem, stručnjakom za marketing, ubijen 23. listopada 2008. u središtu Zagreba u dvorištu zgrade Nacionala, tjednika kojeg je osnovao. Stradali su od eksplozivne naprave kada su htjeli ući u Pukanićev automobil Toyotu Lexus.

Video - Deset godina od atentata na Ivu Pukanića

O jačini detonacije u Palmotićevoj ulici svjedoči i to što se čula u cijelom Donjem gradu. Od krhotina raspucanog stakla ozlijeđene su još dvije osobe – grafičari Nacionala Ivica Horvat i Vedran Duhaček.

Video - Policija blokirala središte Zagreba nakon eksplozije

Puka je sreća što u jednoj od najbezobzirnijih likvidacija, koja u Zagrebu prije toga nije viđena od sredine 90-ih, kada je na sličan način ubijen Albert Burić, nije bilo više mrtvih i ranjenih s obzirom na to da je u zgradi u to vrijeme osim novinara Nacionala bilo i 20-ak studenata Nacionalove novinarske akademije.

– Bilo je strašno. Čuli smo stravičnu detonaciju i svi smo potrčali na prozor. Automobil je gorio, pokraj njega su ležala dva tijela. U jednom sam prepoznala Pukanića. Nastala je silna strka i gužva, stigli su policija, Hitna pomoć i vatrogasci – kazala je jedna od šokiranih studentica Nacionalove akademije.

Ništa manje od nje nisu bili šokirani ni djelatnici okolnih kafića, restorana i trgovina, a neki od njih kazali su da su nakon detonacije vidjeli nekog čovjeka koji je potrčao. U vrijeme eksplozije, a policija je dojavu dobila u 18.28, središte grada bilo je preplavljeno navijačima nizozemskog NEC-a koji su došli na nogometnu utakmicu između njihova kluba i Dinama. Samo pola sata ranije skupina od stotinjak nizozemskih navijača, praćena policijom, prošla je kroz Staru Vlašku, a nakon eksplozije policija ih je brzinom munje evakuirala iz središta grada te uz pratnju desetak defendera odvezla do maksimirskog stadiona.

Video – Krunoslav Borovec obratio se javnosti nakon Pukanićeva ubojstva

– Pukanić u posljednje vrijeme nije policiji prijavljivao prijetnje, fizičku zaštitu imao je od travnja 2008. do 1. kolovoza 2008., kada je taj režim promijenjen. Tada je odlučeno da se povremeno obilaze njegov stan i radno mjesto, što je policija činila do danas – kazao je toga dana u obraćanju javnosti Krunoslav Borovec, tadašnji načelnik Ureda ravnatelja policije.

Policija je ubrzo pronašla počinitelje tog zločina koji su u sudskim procesima osuđeni na duge zatvorske kazne. Nalogodavac, međutim, još nije razotkriven iako se za to sumnjičilo ''duhansku mafiju'' iz Crne Gore i srbijanske kriminalne krugove.

Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, za ubojstvo je prema pravomoćnoj presudi zagrebačkog suda navodno platio 1,5 milijuna eura. Međutim, Jocić je na istodobnom suđenju u Beogradu oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Robert Matanić, organizator skupine koja je ubila Pukanića, osuđen je na 35 godina zatvora, a neposredni izvršitelj ubojstva Željko Milovanović, koji je postavio napravu, na 40 godina, dok je Milenko Kuzmanović za kazneno djelo pomaganja izvršitelju osuđen na pet godina. Bojan Gudurić, koji je Pukanića trebao ubiti hicem iz snajperske puške ako zakaže eksploziv, osuđen je na 33 godine zatvora, a za pomaganje u ubojstvu na po 16 godina osuđeni su članovi grupe Luka Matanić i Amir Mafalani.

– U ovakvim slučajevima teško je pronaći naručitelje, ali za odustajanje nema razloga. Kako stvari stoje, naručitelji ubojstva Ive Pukanića nikad neće ni biti poznati, zato što se hrvatske institucije tim slučajem uopće više ne bave. Tko kaže suprotno, laže - kazao je svojedobno Pukanićev suradnik i glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić koji, kao i Uskok, najprije sumnja na duhansku mafiju.

Ubojice su mjesecima u Zagrebu pratile Pukanića.

– To se moglo dogoditi ili zato što su na čelu bili diletanti ili jer je netko namjerno okrenuo glavu – kazao je Jelinić.

Video – Pukanić govori o napadu na njega

 

Pukanić je rođen 21. siječnja 1961. u Zagrebu. S obitelji je živio u Velikoj Gorici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U početku se bavio fotografijom.

Radio je u Vjesnikovim izdanjima, a od 1991. urednik je u tjedniku Globus. Potkraj 1995. sa skupinom suradnika, među kojima su bili Denis Kuljiš, Jasna Babić, Sina Karli i Maroje Mihovilović, napušta Europapress holding i osniva Nacional u kojemu je glavni urednik do 2000. Uskoro postaje predsjednik Uprave NCL Media Grupe i jedan od njezinih vlasnika.

Najviše medijskog utjecaja imao je u drugoj polovici devedesetih kada je otvorio aferu Dubrovačka banka.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Nakon dolaska Račanove koalicije na vlast Pukanić pokreće dnevni list Republiku. U prvih mjesec dana objavljuje informacije u kojima pritišće vlast da uhiti tzv. medijsku zločinačku organizaciju. Te 2000. proglašen je novinarom godine. Republika, međutim,  uskoro propada.

Kasnije pokreće neka druga izdanja, a uskoro i novinarsku akademiju. Nagradu za intervju godine dobio je 2003. nakon razgovora s generalom Antom Gotovinom napravljenog na „nepoznatoj lokaciji u jednoj europskoj zemlji“ koji je tada bio u bijegu pred Haaškim sudom.

Uskoro i sam postaje predmet medijskih napisa zbog druženja i prijateljstva s osobama iz krugova koji su se dovodili u vezu s podzemljem kao i zbog obiteljskih razmirica sa suprugom Mirjanom koji su sve češće dospijevali u javnost. Mediji su ga optuživali da ju je  prisilno hospitalizirao u psihijatrijsku ustanovu, a njoj se pak sudilo zbog  posjedovanja kokaina pronađenog u njihovu zajedničkom stanu.

Pukanić je pokopan na groblju u Velikoj Gorici. Njegova supruga Mirjana pronađena je mrtva u svom stanu u siječnju 2012. Njihova kći Sara povukla se iz medijskog poslovanja. 

Ubojstvo Ivo Pukanića
1/10

Komentara 23

GU
General_U
11:48 23.10.2018.

Ovi bere jelinića iz nacinala inače sve znaju, a o ovome " pojma nemaju" ono g... tj.. dikobraz ili ti ga fikus stevo puno toga zna njega za ja... stisnite...

KO
Kopreinitz
13:33 23.10.2018.

Jedini koji sigurno ZNA je danasnji Urednik Nacionala Berislav Jelinic, on ima i objavljuje SVE informacije iz tajnih istraga, njemu su dostupne , on ih objavljuje a Dorh, uporno "trazi" odakle cure informacije u javnost.

IL
ivan.lorkovic.zg
14:07 23.10.2018.

Nije radio za domovinu Hrvatsku nego protiv, Nama je bio strateški interes da se Crna Gora odvoji i formira samostalno državu jer nam se u tom slučaju smanjuje opasnost od Srbije. Južno bojište gdje smo "tanki" je sada nešto stabilnije. Pukanić je sve radio za srbske obavještajne službe da ocrni Đukanovića. Država je iznad svi pojedinačnih interesa i kada su državni interesi u pitanju onda se procjenjuje politički interes a ne osobni. Isto je sa Kirom. Nitko ne govori da je pustio Šešelja i lizao dupe četnicima po nalogu Boljkovca što ga je vjerojatno došlo glave. Isto je sa onom djevojkom iz Siska . Svaka smrt je za žaliti ali ne možeš se kurvati sa kosovcem u vrijeme kada ti protivnička strana šalje na Baniji svaki dan punu prikolicu leševa Hrvatske djece, žene i staraca. Niti u Engleskoj spomenuti da su tako djelovali u 2. sv. ratu prema Nijemcima ne bi bolje prošli. Nažalost to ide tako. Milanovičeva ili MI ili ONI nažalost u ratu se primjenjuje i vrijedi ali ne i u internoj političkoj borbi kako kaže bre Milanović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije