Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najtraženija žena

Bila je obična djevojka dok nije upoznala muža. A onda je uzela oružje

Hayat Boumeddiene
Foto: Reuters/PIXSELL
1/14
10.01.2015.
u 22:09

Prema posljednjim neslužbenim informacijama koje prenose neki strani mediji, Hayat se u vrijeme napada uopće nije nalazila u Francuskoj.

Francuska policija i dalje intenzivno traga za 26-godišnjom Hayat Boumeddiene koja je postala najtraženija žena na svijetu. Hayat, koja je bila sa suprugom Amedyjem Coulibalyjom porijeklom iz Senegala, teroristom koji je ubio taoce u supermarketu s košer hranom na istoku Pariza te je ubijen prilikom akcije spašavanja talaca, pobjegla je dok su prestrašeni taoci glavom bez obzira bježali iz dućana pretvarajući se da je jedna od njih.

Prema posljednjim neslužbenim informacijama koje prenose neki strani mediji, Hayat se u vrijeme napada uopće nije nalazila u Francuskoj. Navodno je 2. siječnja odletila u Tursku, a prije dva dana otišla u Siriju. Ipak, to je samo jedna u nizu brojnih teorija o nestanku najtraženije žene. Zasad nema nikakvih službenih informacija.

Prijateljice koje su odrasle zajedno s Hayat nikada ne bi vjerovale da će se ona prikloniti radikalnim stavovima s ekstremističkim idejama. Hayat je imala teško djetinjstvo jer joj je majka umrla dok je ona imala samo šest godina. Sa svojih šestero braće i sestara odrasla je u popravnim domovima jer im je otac završio u zatvoru zbog kriminala.

Prije nego što je upoznala svog supruga Amedyja, Hayat je, kao i sve mlade djevojke, unatoč tome što je porijeklom iz Alžira i konzervativne obitelji, izlazila u diskoteke, pila alkohol i slušala rock’n’roll. Nakon što je upoznala Amedyja prekinula je sve kontakte sa svojim prijateljicama, prestala izlaziti i dala otkaz u dućanu u kojem je radila te se potpuno posvetila suprugu.

Iako prema francuskom zakonu nikad službeno nisu bili vjenčani, jer brak nije sklopljen na civilnoj ceremoniji, Hayat je preko noći odlučila nositi burku, čime je šokirala sve svoje poznanike i obitelj. Hayat, koja se nekad na društvenim mrežama hvalila fotografijama u bikiniju kao i sa raznih zabava pozirajući s čašama žestica, odjednom je s oduševljenjem objavljivala fotografije u burci i sa samostrelom u rukama. Poznato je da je Hayat bila evidentirana kao islamski ekstremist i opasna za nacionalnu sigurnost Francuske.

Stoga se postavlja pitanje kako je uopće moglo doći do tog terorističkog napada. Naime, Hayat je bila ispitivana još 2010. zbog povezanosti s islamskim ekstremizmom.

Prilikom ispitivanja priznala je policiji da su je upravo suprug i radikali inspirirali da pročita mnogo knjiga o religiji i o zločinima nad muslimanima u Palestini, Čečeniji i BiH. Stoga je i sama počela postavljati pitanja o vjeri. Hayat i Amedyja susjedi iz predgrađa Pariza u kojem su živjeli poznavali su kao mirne i povučene ljude koji su prije mjesec dana, kako su im rekli, otišli u toplije krajeve provesti blagdane. Susjedi su se šokirali vidjevši njihova lica na tjeralici na TV ekranima.

Amedy, koji je također u mladosti živio buran život zbog čega je bio često u sukobu sa zakonom, a u zatvoru u istoj ćeliji s braćom Kouachi koji su ga uveli u radikalizam, proveo je četiri godine. Kolika je bila njihova povezanost govori i činjenica da se, čekajući ga da izađe, Hayat cijelo to vrijeme družila sa ženama braće Kouachi. Francuska obavještajna služba registrirala je od početka prosinca 2014. do izvršenja napada više od 500 telefonskih razgovora između Hayat i žena Kouachi koje su razgovarale u šiframa koje sada pokušavaju dešifrirati.

Komentara 25

LI
lixeGZ
18:17 10.01.2015.

kak je to kod ovih "crnih udovica". dali i njih nakon pogibanja u "raju" čeka pak 70 junfera ?

Avatar mos_mislit
mos_mislit
18:21 10.01.2015.

A žene ove braće , žive i zdrave na toplom i sigurnom , Francuska država i socijalne ustanove brinut će o njima, Naravno jer su udovice...

Avatar mliniski
mliniski
18:45 10.01.2015.

Sarkozi je rumunjske cigiće dao poloviti diljem Francuske i snjima u vlakove, autobuse pravac od kud su došli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije