Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVNICA HRVATSKOG JEZIKA

Tko je HDZ-ovka Majda Burić? Napada zastupnice, a Plenković joj naredio da se ispriča zbog 'srboljub' afere

Zagreb: Sabor raspravlja o prijedlogu zakona o inkluzivnom dodatku
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
22.02.2024.
u 13:40

U siječnju prošle godine naišla je na kritike javnosti nakon što je zastupnici Radničke fronte Katarini Peović kazala da ima "rusoljubno" i "srboljubno" srce. Zbog te izjave čak ju je i premijer Andrej Plenković pozvao da se ispriča.

"Vi ste klevetnica, klevetnička banda, koja mrzi HDZ, a vrlo vjerojatno i samu sebe, vi ste jedan klasični mizantrop", kazala je sinoć u Saboru HDZ-ova Majda Burić zastupnici SSIP-a Daliji Orešković. Prozvala ju je pritom i da je sve branitelje nazvala karcinom hrvatskog društva, da je klečeći molila neke suspektne ljude za posao i da je članica pet-šest stranaka koje joj služe kao bankomat.

Orešković joj nije ostala dužna. Kazala je da je HDZ taj koji lešinari na braniteljima, kao i to da je državu pretvorio u zemlju lopova i mafijaša na vlasti. "Mislite li vi, Majdo Burić, i svi ostali HDZ-ovi i Plenkovićevi trbuhozborci, da su branitelji za to ginuli, bando lopovska", vikala je prema Burić i ostalim HDZ-ovim zastupnicima.

A nije ovo prvi put da se Burić istaknula po žestokim svađama s drugim saborskim zastupnicima. U siječnju prošle godine naišla je na kritike javnosti nakon što je zastupnici Radničke fronte Katarini Peović kazala da ima "rusoljubno" i "srboljubno" srce. Zbog te izjave čak ju je i premijer Andrej Plenković pozvao da se ispriča, na što je ona kazala da joj nije bila namjera uvrijediti pripadnike srpske manjine.

Osim uvreda, Burić je postala poznata i po nekim lapsusima u Saboru. Tako je, primjerice, u srpnju 2022. godine izjavila da Hrvatska ima "milijardu i 640 milijuna zaposlenih", a bila je predmetom kritika oporbe i zbog, primijetili su, neobične količine komplimenata upućene šefu HDZ-a Plenkoviću i toj stranci općenito.

VEZANI ČLANCI:

Naime, dok je Hrvatsku tresla velika plinska afera, Burić je ponovno briljirala ustanovivši da su nju zapravo stvorili - zločesti mostovci. Tom svojom izjavom zaslužila je i nominaciju u izboru Večernjeg lista za gaf srpnja 2023. godine, no titula joj je za dlaku pobjegla.

Da podsjetimo, kada je novinar N1 televizije pitao Burić zna li ona, kao članica saborskog Odbora za gospodarstvo, nešto više o aferi, ona je uporno ponavljala da su "aferu stvorili mostovci i njima slični ljudi i oni su ti koji hodaju okolo i straše narod". "Nije mene ničega strah, a ponajmanje me nije strah za našeg premijera i predsjednika HDZ-a koji vodi vrlo odgovornu i ozbiljnu politiku za cijelu Republiku Hrvatsku, gospodarstvo i za građane", kazala je Burić na upit novinara izbjegava li konkretan odgovor zbog straha da u aferi ne padne čelni čovjek stranke, Andrej Plenković.

A što se tiče pukih faktografskih činjenica, Majda Burić je hrvatska političarka rođena 9. prosinca 1979. u Rijeci. Prije političke karijere radila je kao nastavnica hrvatskog jezika u osnovnim školama u Fužinama i Ravnoj Gori, i to nakon što je završila kroatistiku na riječkom Filozofskom fakultetu.

VEZANI ČLANCI:

Članica je HDZ-a od 2003. godine. Obnašala je dužnost županijskog tajnika i potpredsjednika Mladeži HDZ-a, u dva je mandata bila županijski vijećnik u Skupštini Primorsko-goranske županije te općinski vijećnik u Općini Ravna Gora. Također, bila je i predsjednica ravnogorskog HDZ-a i članica Županijskog odbora HDZ-a PGŽ-a.

U Sabor je najprije nakratko ušla 2016. kao zamjena Davoru Stieru, a kasnije je postala stalan član saborske ekipe. U međuvremenu je bila i državna tajnica u Ministarstvu rada, ali i HDZ-ova kandidatkinja za županicu Primorsko-goranske županije. Na izborima je, ipak, izgubila od Zlatka Komadine.

U životopisu Burić rado navodi i da je završila sve module Govorničke škole "Dr. Ivo Škarić", Političku akademiju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, program Žene u politici i društvu i Debatnu školu Hrvatskoga debatnoga društva. "U slobodno vrijeme uživa u ljepotama Gorskog kotara i Istre", navodi se još o HDZ-ovoj zastupnici.

VIDEO Plenković: Milanović u odabiru državnog odvjetnika ne postoji

Komentara 76

Avatar Bell940
Bell940
15:04 22.02.2024.

Mlinarić im je lijepo rekao, nisu vrijedni niti jednog života hrvatskig ratnika, sram ih bilo sve, mislim na cijeli sabor

HI
Hrvat iz Prigorja
13:55 22.02.2024.

Kad će se Oreškovička ispričati Karamarku i hrvatskom narodu, što moramo platiti mađarima i to veliki iznos ?

DR
Draconic5
13:54 22.02.2024.

Napada zastupnice...mislim, kako se samo usudi?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije