Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraćaju povjerenje u monarhiju

Tko je fascinantna Letizia: 'Sluškinja' i obična djevojka koja je postala spasiteljica krune

Modna kombinacija kraljice Letizie drugi dan u Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
20.11.2022.
u 17:04

Nema u povijesti puno onih koji su uspjeli sjesti na kraljevsko ili carsko prijestolje a da nisu bili 'plave krvi'. Jedna od njih je Letizia Ortiz...

Nema u povijesti puno žena i muškaraca koji su uspjeli sjesti na kraljevsko ili carsko prijestolje a da nisu bili “plave krvi”. Jedna od njih je Letizia Ortiz, pučanka koju je španjolski princ od Asturije Felipe izabrao za životnu družicu. Vjenčali su se 2004., a među gostima bili su i princ Charles, princeza Caroline od Monaka, Nelson Mandela...

Zabrana za svekrvu

Bivša novinarka koja se za španjolsku televiziju uživo javljala iz New Yorka, a obišla je i ratišta poput onog u Iraku, od tada ima novi “posao”, prvo princeze, a od 2014., kad je Felipeov otac Juan Carlos I. abdicirao, i kraljice. I dobro se u njemu snalazi. Španjolsku kraljevsku obitelj danas čine kralj Felipe VI., njegova supruga Letizia, njihove kćeri Leonor, princeza od Asturije, i infanta Sofía od Španjolske te Felipeovi roditelji, kralj Juan Carlos I. i kraljica Sofía. Žive u palači Zarzuela u Madridu. Ulazak tada 32-godišnje Letizije u kraljevsku obitelj bio je iznenađenje i kosio se s uvriježenim pravilima. Osim što nije bila plemićkog podrijetla, to joj je bio drugi brak. Rođena je 1972. u Oviedu, u obitelji koju se može svrstati u srednju klasu. Otac joj je bio novinar, a majka medicinska sestra. Ima dvije mlađe sestre, Telmu i Ériku koja je 2007., u dobi od 32 godine, umrla nakon što se predozirala lijekovima. Roditelji su joj se razveli 1999., a otac se ponovno oženio 2004. kolegicom novinarkom.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Letizijina baka radila je kao radijska voditeljica više od 40 godina pa nije čudno što se i sama odlučila za novinarski poziv. Zanimljivo je da su britanski genealozi istražili majčinu lozu i došli do zaključka da Letizia potječe od Astorga Roquesoulanea iz 16. stoljeća, no nije bilo službenih dokaza da u njoj teče plemićka krv. Nije joj ni trebala.

Završila je diplomski studij novinarstva na Sveučilištu Complutense u Madridu, a potom i magistrirala audiovizualno novinarstvo. Još tijekom studija pisala je za asturijske dnevne novine La Nueva España, a kasnije za ABC i novinsku agenciju EFE. Nakon magisterija otputovala je u Meksiko i zaposlila se u listu Siglo 21. Počela je pisati doktorat koji nije privela kraju jer se vratila u Španjolsku. Zaposlila se u španjolskom Bloombergu, CNN-u i TVE-u. Vrhunac karijere bila je nagrada Larra za najbolju mladu novinarku. Novinarski posao povezao ju je tješnje s princom Felipeom.

Modna kombinacija kraljice Letizie drugi dan u Zagrebu
1/17

Dobila je 2002. zadatak da na sjeveru Španjolske izvijesti o potonuću naftnog tankera Prestige koji je zaprijetio velikom ekološkom katastrofom pa je hitno doputovao i prijestolonasljednik princ Felipe IV. kojeg je otprije površno poznavala. Ovaj susret donio im je ljubav. Vezu su krili sve do objave zaruka 2003. Premda se očekivalo da će nastati skandal zbog njezina razvoda i podrijetla, javnost ju je dobro prihvatila, iako su pojedini mediji bili oštri. Prvi suprug bio joj je Alonso Guerrero Pérez, pisac i srednjoškolski profesor književnosti. Vjenčali su se 1998., a razveli već iduće godine. S princom od Asturije vjenčala se u svibnju 2004. u katedrali Santa María la Real de la Almudena u Madridu, i to je bilo prvo kraljevsko vjenčanje u stotinu godina u glavnom gradu.

Felipeovi roditelji vjenčali su se, naime, u Ateni, odakle su bili njezini roditelji kralj Pavle i grčka kraljica Frederica, a njegove sestre, infanta Elena i infanta Cristina, u Sevilli i Barceloni. Kako je Letizijin prijašnji brak sklopljen samo u građanskom obliku, koji Katolička crkva ne smatra kanonski valjanim, nije bilo prepreka da se vjenčaju u katedrali. Letizia je ozbiljno shvatila dužnost princeze i sa suprugom putovala svijetom, dočekivala strane goste... Bavi se humanitarnim radom, otvarala je pitanja dječjih prava, promicala kulturu i obrazovanje. U lipnju 2014. Felipe je s 46 godina postao najmlađi europski kralj, a Letizia je postala španjolska kraljica, prva rođena u Španjolskoj nakon Mercedes od Orleansa, prve žene Alfonsa XII. 1878. godine. Letizia je i prva španjolska kraljica koja je rođena kao pučanka. Prvi javni nastup kao kraljica imala je na otvorenju izložbe El Greca i modernog slikarstva u nacionalnom muzeju Prado u Madridu. Već iduće godine imenovana je posebnom veleposlanicom za prehranu Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

Pozornost javnosti izazvala je afera koja je isplivala 2016. kad su procurile SMS poruke iz 2014. između nje i biznismena Javiera Lopeza Madrida koji je kasnije s partnerima bio optužen za korupciju. Letizia mu je obećala svoju podršku, a pridružio se i suprug Felipe. Njihov glasnogovornik nakon objave SMS poruka izjavio je da kralj i kraljica više nisu prijatelji s Madridom zbog njegovih pravnih problema.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Drugi skandal na kraljevskom dvoru bio je puno veći. Kralj Juan Carlos, koji je vladao od 1975., odstupio je nakon brojnih skandala koji uključuju i financijske malverzacije u koje su bili uključena kći Cristina i njezin suprug Inaki Urdangarin. Kralja su mediji razapeli kad je usred ekonomske krize otputovao na safari u Bocvanu, gdje je lovio slonove u pratnji jedne znatno mlađe princeze koja mu je, pisalo se, bila više od prijateljice. Spominjala se i afera s mitom od saudijskog kralja i pranje novca. Pisalo se i da je kralj snahu Letiziju navodno nazivao sluškinjom i običnom djevojkom, la chachom, držeći je nedostojnom kraljevske obitelji. Čak je pokušavao spriječiti njihovu vezu.

Kako to već biva kad su kraljevske obitelji u pitanju, pisao se o Letizijinim navodnim ljubavnicima, problemima s trudnoćom (u jednoj knjizi plasirana je teza da ne može zatrudnjeti jer stalno nosi previsoke potpetice uz svog 30 centimetara višeg supruga), plastičnim operacijama (potvrdila je da je operirala nos, ali iz medicinskih razloga), zamjerali su joj da se premalo smije, da je anoreksična, neljubazna prema osoblju i slično. Sa svim tim dobro se nosi(la). Distancirala se od svekrve Sofíje i mnogih članova konzervativne obitelji. Jednom je čak spriječila Sofíju da pozira s unukama u katedrali u Palma de Mallorci. Poslala je modna ikona čije se odjevne kombinacije kopiraju.

Video: Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia na Hrvatsko-španjolskom IFMIF-DONES Forumu

Podzemna i rate kredita

Neki komadi odjeće u kojima se pojavila, poput bijelog Armanijeva odijela, u trenu su rasprodani. No ne nosi samo skupu odjeću, poznata je po kombiniranju odjeće iz skupih i jeftinih trgovina s konfekcijskom robom. Njoj i suprugu zasad dobro ide u vraćanju povjerenja u kraljevsku obitelj, koju je uzdrmao Juan Carlos. Na njezin 50. rođendan dnevni list El Mundo na naslovnoj stranici je objavio: “Revolucija kraljice Letizije za modernizaciju krune”. Čak i obitelji neskloni mediji hvale njezinu ulogu spasiteljice monarhije. Smatra se da je tajna njezine popularnosti i u tome što se građani uspijevaju identificirati s njom jer se i ona nekad vozila podzemnom željeznicom i otplaćivala kredite iz mjeseca u mjesec. Rijetko daje intervjue, takav je protokol. U govoru na fakultetu koji je pohađala rekla je da je uvijek bila znatiželjna. Njihova kćer Leonor, princeza od Asturije, kojoj je 17 godina, vjerojatna je nasljednica španjolskog prijestolja.

Komentara 1

M3
Miške 3
04:34 21.11.2022.

Izgleda isto kao Sana Marin finska premijerka, obje lijepe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije