Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.11.2017. u 11:20

Tragična je činjenica da u najvažnijem saborskom odboru sjedi ili neodgovorni šarlatan ili još gore, netko sa zlim namjerama i bez ikakve odgovornosti prema sigurnosti svoje zemlje

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost elitni je odbor u Hrvatskom saboru i po tome što njegovi članovi dolaze u doticaj s državnim tajnama različitog stupnja povjerljivosti.

No, od prije dan-dva, nažalost, doznali smo da je jedan od njegovih trinaest članova ili neodgovorni glupan ili namjerno radi na destabilizaciji svoje zemlje. Mlada, ambiciozna TV kuća objavila je, naime, od svojeg neimenovanog izvora detalje posebnog izvještaja sigurnosno-obavještajnih službi o procjeni sigurnosnog stanja vezanog uz krizu u Agrokoru. Objavila je informaciju da službe nisu pronašle “elemente za tvrdnju da se u Hrvatskoj vodi medijski hibridni rat”. U vrijeme dok je to objavljivano, hrvatski premijer Andrej Plenković baš je bio u Bruxellesu na samitu posvećenom upravo hibridnom ratu, za koji, sugerira neimenovani saborski zastupnik, kako ga u Hrvatskoj nema!? Mnogi hrvatski mediji automatski su prenijeli tu zanimljivu informaciju, a oni zločestiji počeli i graditi priču kako premijer i SOA nisu koordinirani, naprotiv. Tek kad je izbio skandal, počelo se i provjeravati tu informaciju, a i SOA je, što čini izuzetno rijetko, morala objaviti demanti. Pokazalo se da je vijest lažna, da u svojem izvještaju SOA, baš suprotno, ni riječju nije spominjala medijski hibridni rat. Ali ga je, primjerice, i te kako spomenula u svojem javnom izvješću za 2017. objavljenom u rujnu. Plasirana je još jedna dezinformacija, da je SOA u izvješću saborskom Odboru navela da su pojačano analizu stanja u koncernu Agrokor počeli intenzivno pratiti tek u travnju 2017. Naprotiv, u svojem izvješću članovima saborskog Odbora SOA navodi da je počela intenzivnije pratiti stanje u Agrokoru nekoliko mjeseci prije tog travnja, a stanje u Agrokoru prati redovito duži vremenski period. Da su ovdje hrvatski mediji lančano nasjeli na pravi “fake news”, potvrdio je i predsjednik saborskog Odbora Ranko Ostojić (SDP), koji kaže da je objavljen čitav niz netočnih podataka te je potvrdio da na sjednici Odbora uopće nije bilo riječi o medijskom hibridnom ratu.


To izvješće SOA-e imalo je status “tajno”, što je negdje u sredini između povjerljivog i vrlo tajnog, kako inače SOA klasificira svoje podatke. U svakom slučaju, onima koji su vidjeli taj dokument zabranjeno je javno iznošenje podataka, a kamoli manipuliranje podacima i konstruiranje lažnih informacija. Po svemu sudeći, lažne informacije novinaru te TV kuće prenio je jedan od članova saborskog Odbora. Kada SOA sastavi takvo posebno izvješće, dostavlja ga na ruke Ranka Ostojića, a članovi Odbora koje zanima izvješće dolaze u njegov ured i jedino ga tamo mogu pročitati te ga, naravno, ne smiju kopirati. Nakon što su pročitali sadržaj, potpisuju da su shvatili kako je dokument tajan, a taj ih potpis onda i obvezuje da štite tajnost. Novinar koji je pokupio te dezinformacije zna tko mu je izvor iz Odbora i gotovo je sigurno da će čuvati njegovu anonimnost, pa i onda kada mu je “izvor” servirao lažne informacije.


Tragična je činjenica da u saborskim klupama i u Odboru za nacionalnu sigurnost sjedi ili neodgovorni šarlatan ili još gore, netko sa zlim namjerama i bez ikakve odgovornosti prema sigurnosti svoje zemlje. Možda je apsurdno što osobe koje dogovorom stranaka dođu u taj odbor ne prolaze nikakvu sigurnosnu provjeru, ali znalci kažu da bi to bilo u koliziji s time da narod ima pravo u Sabor izabrati koga god želi, pa makar on bio glupan ili strani agent. Nitko, nažalost, još ne može reći je li ovo sijanje “fake newsa” radi destabiliziranja vlasti u Hrvatskoj domaći proizvod ili je nastao u suradnji s nekim stranim naručiteljima, no što se hrvatskih medija tiče, taj specijalni, hibridni medijski rat postao je svakodnevan u trenutku kada su medijske redakcije odlučile riskirati i zbog brzine odreći se nekad osnovnog postulata da pogotovu za dramatične i politički atraktivne informacije moraš imati dvostruku provjeru, dva izvora. Ovako, svatko ozbiljan mora se zapitati što će se zbiti kad pred ovaj odbor dođu i puno važnije tajne informacije. Zvoni na oprez jer fake newsa bit će sve dok na tako odgovornim mjestima sjede i “fake zastupnici”. 

Pogledajte akciju Todorić:

Komentara 39

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
12:06 26.11.2017.

Zašto novinar ne kaže da se radi o Ostoji Rankoviću?

BR
Brandfackel2
11:32 26.11.2017.

Jadna nam je nacionalna sigurnost kad o njoj brine Rajko Ostojić. Njemu više priliči briga za Užičkom Republikom nego RH...

DU
Deleted user
12:07 26.11.2017.

Ha ha ha! Pa Rankec je predsjednik odbora. Evo odgovora. Iako se ni on ne sjeca sto je to govorio novinaru u mracnom kutku zadimljene birtije na Kvatricu. Malo je nadodao, jer pio se Jackie...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije