Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIO 10 OSOBA

Tko je 18-godišnjak koji je počinio pokolj? Tvrdi da nije kriv, oružje se u obitelji darivalo i za Božić

Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
15.05.2022.
u 20:14

Predao se policiji iako je, navodno, u prvi mah oružje prislonio sebi na vrat, kao da će si sam presuditi.

Mržnja, to je bio motiv 18-godišnjem Amerikancu Paytonu Gendronu da u ruke uzme jurišnu pušku i pobije deset, a rani troje ljudi, u supermarketu u Buffalo na istočnoj američkoj obali u subotu poslijepodne. Konkretnije, motiv je rasna mržnja jer od 13 upucanih 11 su pripadnici afroameričke zajednice Buffala.

– Ovo je bilo čisto zlo – izjavio je šerif okruga Erie John C. Garcia na konferenciji za novinare.

Manifest na 180 stranica

Napad je nazvao izravnim rasno motiviranim zločinom iz mržnje, a i Ministarstvo pravosuđa slučaj vodi kao čin rasno motiviranog nasilnog ekstremizma. Tko je Payton Gendron, koji tvrdi da nije kriv? Dolazi iz Conklina u New Yorku, oko tri i pol sata vožnje udaljenog od Buffala. U njegovoj obitelji oružje nije bauk, darivalo se i za Božić. U napad je krenuo u vojnoj opremi i s pancirkom, a sve je izravno prenosio na internetu putem kamere instalirane na kacigi. U trgovinu je stigao oko 14.30 sati. Prema navodima okružnog tužitelja Johna J. Flynna, pucao je na četiri osobe ispred trgovine i tri je ubio. Po ulasku u trgovinu zapucao je i na naoružanog zaštitara, umirovljenog policajca, koji mu je uzvratio.

Napadača je spasila pancirka, a zaštitar je od zadobivenih ozljeda preminuo. Gendron je nastavio krvavi pohod i ustrijelio još osam osoba, od kojih je šest umrlo. Predao se policiji iako je, navodno, u prvi mah oružje prislonio sebi na vrat, kao da će si sam presuditi. Platforma za prijenos uživo Twitch potvrdila je, kako je objavio CNN, da je osumnjičenik koristio njezinu platformu za prijenos uživo koji je prekinut oko dvije minute nakon početka pucnjave. Tvrtka je navela da poduzima sve potrebne radnje da se spriječi reemitiranje. Mladić je, po dolasku na parkiralište, navodno govorio: “Jednostavno moram to učiniti.” Istražitelji su u subotu pregledavali manifest na 180 stranica objavljen na internetu, a dovodi se u vezu s Gendronom. Autor manifesta, kako javlja CNN, navodi da je neko vrijeme kupovao streljivo i da je od siječnja planirao napad.

Je li bio solo igrač?

U manifestu razglaba o sve manjem broju bijelaca i tvrdnjama o etničkoj i kulturnoj “zamjeni bijelaca”. Opisuje se kao fašist, bijelac i antisemit. Bude li proglašen krivim, prijeti mu maksimalna kazna doživotnog zatvora bez uvjetnog otpusta. Zasad se ne govori o tome je li djelovao s još nekim ili je bio solo igrač. Nisu isključene dodatne optužbe, kazao je Flynn. Gendron će na sud ponovno u četvrtak 19. svibnja. 

Ključne riječi

Komentara 2

RA
razvaljuje
20:33 15.05.2022.

Glupavi daltonista, ne raspoznaje crnce od bjelaca.

HI
HiroGlifi
20:44 15.05.2022.

Iako čine 30% populacije, desničari su odgovorni za preko 75% ubijenih u terorističkim napadima u SAD-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije