Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKŠE PLAĆANJE REŽIJA

Tko ima pravo na vaučere za struju: Vlada objavila detalje nove mjere, evo kako do pomoći države

Povećani troškovi života u 2024. godini
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
14.03.2024.
u 12:24

Više od 80.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata ima pravo na pokriće troškova električne energije, plina ili toplinske energije.

Vlada je u četvrtak usvojila šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ukupne vrijednosti 503 milijuna eura. Njom se osigurava nastavak stabilnosti cijena struje i plina, a nastavlja se i s pomoći umirovljenicima, braniteljima te socijalno ugroženim građanima.

Premijer Andrej Plenković rekao je da su dva osnovna cilja novog paketa zadržavanje niske cijene energije i doprinos smanjenju inflacije. Za zadržavanja cijena energije u novom paketu izdvaja se 389, a za borbu protiv inflacije 114 milijuna eura. U ovu drugu kategoriju spadaju i naknade za troškove energije, na koje Vlada izdvaja 23 milijuna eura. Od toga je 21 milijun eura namijenjen kao pomoć ugroženim kupcima energenata, dok je dva milijuna eura predviđeno za pomoć pružateljima socijalnih usluga.

Više od 80.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata ima pravo na pokriće troškova električne energije, plina ili toplinske energije. To uključuje korisnike osobne invalidnine, prava na inkluzivni dodatak, nacionalne naknade za starije osobe te novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz istog razdoblja. Mjesečna naknada za te korisnike iznosi 70 eura, dok će korisnici zajamčene minimalne naknade i dalje imati pravo na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodnih usluga. Mjera Vlade vrijedi od 1. travnja do 30. rujna 2024.

Također, pružateljima socijalnih usluga, a kako bi se osigurala pomoć za ublažavanje porasta troškova energije, izdvojeno je iz proračuna dva milijuna eura. Iznosi variraju od 70 do 540 eura mjesečno, ovisno o broju korisnika. Preciznije, 70 eura ide pružateljima usluge smještaja u udomiteljskoj obitelji, 80 eura pružateljima usluge pomoć u kući, dok je od 140 do 540 eura namijenjeno pružateljima usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka.

VEZANI ČLANCI:

Pomoć je, objašnjava Vlada, namijenjena pružateljima socijalnih usluga, udomiteljskim obiteljima te korisnicima koji se prvi put prijavljuju na ovu mjeru putem javnog poziva. Tom mjerom, kazuju, obuhvaćeno je više od 500 pružatelja usluga i 2500 udomiteljskih obitelji.

Inače, za spomenute vaučere, ako već niste, trebate se prijaviti, odnosno predati zahtjev centru za socijalnu skrb prema svom prebivalištu. "Zahtjev za priznavanje prava može se podnijeti neposredno centru za socijalnu skrb u pisanom obliku ili usmeno na zapisnik, poštom ili elektroničkim putem. Uz zahtjev je nužno priložiti rješenje o ostvarivanju prava na nacionalnu naknadu za starije osobe", objasnili su ranije iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

GALERIJA Vlada usvojila šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

Povećani troškovi života u 2024. godini
1/12

Komentara 2

ŠK
Škemba
16:33 14.03.2024.

To se nije moglo kroz e-građane? Netko nije školovao.

SS
simpatican.simpa
13:19 14.03.2024.

Ima li vaučer za WC papir, troslojni, mekani ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije