Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fimi-MEDIA

Tko će sve još svjedočiti iz vrha HDZ-a u najvećoj aferi u Hrvatskoj

'12.10.2010., Zagreb - Bivsi premijer Ivo Sanader dolazi na svjedocenje pred Saborsko Istrazno povjerenstvo o privatizaciji Ine.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/19
22.10.2011.
u 12:00

Moguće su dvije optužnice: jedna bivšem premijeru i suradnicima, a druga čelnicima javnih poduzeća i agencija zbog zloporabe .

Iako je svjedoke iz redova HDZ-a u istrazi o aferi Fimi media, odnosno izvlačenja oko 44 milijuna kuna iz državnih tvrtki, od čega je navodno oko 28 milijuna pripalo bivšem šefu Vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu, USKOK ispitao, zbog čega je na posljednjem istražnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu Sanaderu boravak u istražnom zatvoru produžen samo zbog opasnosti od bijega, koliko se zna, među saslušanima ipak nema imena koja su još uvijek u vrhu vladajuće stranke. Najzvučnije među njima svakako jest predsjednica stranke Jadranka Kosor koja je, podsjetimo, u vrijeme kada je Večernji list objavio iskaz Branke Pavošević, bivše računovotkinje HDZ-a, izjavila da će sve što zna o crnim fondovima stranke za mandata svog prethodnika reći u – USKOK-u.

Milinović i Matković

Od dvadesetak bivših Sanaderovih stranačkih kolega, koliko ih je USKOK prije naveo na popisu svjedoka, ispitano je njih četvero: Damir Polančec, Darko Milinović, Bianca Matković i Martina Banić. Iako ostali bivši najbliži Sanaderovi suradnici još nisu pred istražiteljima ispričali svoju stranu priče, ne znači da se od njihovih svjedočenja odustalo. Činjenica jest da se istraga o Fimi mediji bliži kraju, a nagađa se da će taj postupak na kraju završiti podizanjem dviju optužnica. Lako je moguće da se u onoj "velikoj" nađu Sanader i njegovi bivši suradnici, a da će se onaj drugi optužni akt odnositi na zloporabe položaja i ovlasti koje su čelnici javnih poduzeća, ministarstava i agencija radili zbog izvlačenja novca za račun HDZ-a pod krinkom tobožnjih marketinških usluga. Stoga bi se moglo dogoditi da nekadašnji najbliži Sanaderovi suradnici, njih najviše šestero, a ne čitavo predsjedništvo stranke, budu u Gajevoj ispitani uoči samog podizanja optužnica za Fimi mediju.

Moguće je da se ovakva taktika tužiteljstva vezana uz ispitivanje bivših Sanaderovih suradnika odnosi upravo na svojstva u kojima će oni i biti pozvani da pred kamerom daju iskaz. Iako je bivši vrh stranke, koji se inače u sastavu ne razlikuje previše od današnjeg, do sada spominjan isključivo na popisu svjedoka, ne mora značiti da će upravo spomenuti završiti kao svjedoci.

Čija će se imena uz Sanaderovo naći u prvoj optužnici, još je možda ipak nezahvalno nagađati. Kako god bilo, činjenica jest da se na spominjanje optužnice za Fimi mediju, dobrom dijelu aktualnog čelništva HDZ-a diže kosa na glavi, a čini se da ih je zbog toga i zanimalo što je bivši šef stranke govorio u svojoj obrani u ovom predmetu. Fimi medija će, po svemu sudeći, biti proces desetljeća u Hrvatskoj, koji će, kako stvari trenutačno stoje, uvelike utjecati na sudbinu stranke na vlasti.

Na klupi i Mate Granić

Što se pak Sanadera tiče, on će optužnicu za Fimi mediju dočekati s već jednim pokrenutim sudskim postupkom, s obzirom na to da će mu sljedeći tjedan pred vijećem suca Ivana Turudića početi suđenje za navodno primanje provizije od 3,6 milijuna kuna od Hypo banke 1995. godine za dogovaranje kredita namijenjenog gradnji veleposlanstava i za ratno profiterstvo. Sanader je, podsjetimo, kao i u ostalim predmetima, odbacio optužbe USKOK–a kazavši da nije ratni profiter, da se borio za Hrvatsku te da ima čin pukovnika. Na klupi za svjedoke i u ovom će se slučaju naći zvučna imena iz politike, a možda najzanimljivije među njima mogao bi biti Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, u inkriminirano vrijeme Sanaderov šef.

Komentara 41

Avatar pupoljak
pupoljak
12:28 22.10.2011.

Pitanje treba glasiti \" tko će sve biti optužen iz vrha HDZ-a\"? Takav model pljačke ne može jedan, ili dva-tri čovjeka sprovesti.

TO
Toni50
12:48 22.10.2011.

Tko će sve još svjedočiti iz vrha HDZ-a u najvećoj aferi u Hrvatskoj ? Nitko normalan pa zar se nisu dobro i muški zasrali ? Ako čujemo da su zločinci lopovi ratni profiteri haraćlije pa zar če se spustiti ii na to da budu i babe tužibabe barabe ?

PO
power123
20:13 22.10.2011.

zivi bili pa vidjeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije