Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko će dobiti Medalju za arhitekturu za 2019. godinu?

Finaliste je odabrao ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, a nagrada će biti dodijeljena u sklopu Dana arhitekata, na kojima je ove godine tema – stanovanje
18. veljače 2020. u 23:55 0 komentara 1349 prikaza
Foto: Hrvatska komora arhitakata
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska komora arhitekata objavila je jučer nominacije za godišnje nagrade za 2019. godinu koje će se dodijeliti 13. ožujka u sklopu Dana arhitekata 4.0 koji će se ove godine održati u Šibeniku. U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu četiri su realizacije. To su Grand Park Hotel Rovinj autora 3LHD, Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split autora Ivana Vulića i Ivana Radeljaka, Bazen i recepcija kampa Stella Maris autora Damjana Kolundžića, Kate Marunice i Nenada Ravnića te Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu autora Branimira Rajčića i Mirele Žinić.

Hrvatska komora arhitekata Otvoreni Dani arhitekata 3.0

Od prijavljenih projekata za nagradu Medalja za konceptualni pothvat nominirana su dva rada. Riječ je o LA agriculture 2019, IV interdisciplinarna radionica na Lastovu i postprodukcija te Mjera, časopis Društva arhitekata Dubrovnik. Finaliste godišnjih nagrada odabrao je i ove godine ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, a u čijem su sastavu i dipl. ing. arh. Tomislav Ćurković, redoviti profesor na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Ante Kuzmanić, akademik Mladen Obad Šćitaroci te redovita profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Karin Šerman.

– Naša je dužnost promicati kvalitetne arhitektonske projekte i nagrađivati ih. Dodjelom nagrada promičemo izvrsnost i društvenu odgovornost arhitektonskog stvaralaštva članova Komore kao i podizanje ugleda arhitektonske struke u javnosti. Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi, rekla je Željka Jurković, predsjednica HKA.

Gradska skupština odlučuje o proračunu Grada Zagreba OTVORENO PISMO Hrvatska komora arhitekata zatražila od gradskih zastupnika da ne podrže GUP

Podsjetimo, lani su dobitnici Medalje za arhitekturu bili Vedran Pedišić, Erick Velasco Farrera, David A. Croteau i Jenni Katajamäki, autori projekta Američke međunarodne škole u Zagrebu, Publikacija stručnoga skupa Urbana sanacija bile je dobitnik Medalje za urbanizam, a Sanja Turk i Vana Rodin Kružić bile su dobitnice Medalje za konceptualni pothvat za izložbeni projekt “Kako čitati prostorni plan”.

Središnja tema najvećeg profesionalnog stručnog okupljanja hrvatskih arhitekata, Dana arhitekata 4.0, bit će stanovanje pa će se tako ovogodišnja konferencija baviti aktualnim pitanjima urbanog i prostornog planiranja, prikazat će primjere socijalnog stanovanja iz Hrvatske i Europe te govoriti o stambenim politikama. 

Veterinari klinike Zamba
#OSTAJEMDOMA
Imate kućnog ljubimca i trebate savjet: Online ambulanta dat će vam sve odgovore
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.