Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv dogovora

Tisuće mladih prosvjedovalo na Cipru: Pijete našu krv, idite kući!

Cipar prosvjed (1)
Reuters/Pixsell
26.03.2013.
u 15:00

Ciparska mladež koja je tijekom prosvjeda uzvikivala ''Trojka pije vašu krv'' i ''Posao za mlade'', okupila se ispred ciparskog parlamenta, a poslije je otišla i do predsjedničke palače

Oko 3000 učenika prosvjedovalo je u utorak u Nikoziji zbog dogovora koji je u zadnji čas Cipar sklopio s EU, Europskom središnjom bankom i MMF-om kojim je spriječen kolaps bankarskog sustava u toj zemlji, donosi Reuters.

Ciparska mladež, koja je tijekom prosvjeda uzvikivala ''Trojka pije vašu krv'' i ''Posao za mlade'', okupila se ispred ciparskog parlamenta, a kasnije je otišla i do predsjedničke palače da bi iznijela svoje prigovore pred vratima predsjednika Nicosa Anastasiadesa koji se narodu obratio u ponedjeljak navečer rekavši da je u Bruxellesu nakon teških pregovora postignut dogovor kako bi se izbjegao financijski krah zemlje.

No mnogim Cipranima baš se i ne sviđa taj dogovor, zabrinuti su za svoju ekonomsku budućnost, a dodatno su frustrirani i odlukom da sve banke ostanu zatvorene do četvrtka, zbog koje se neće ublažiti pritisak na kućanstva i poslovne subjekte.

– Očito će mnogi od naših roditelja izgubiti posao, svi mi ćemo izgubiti prihode, neki od nas će teško uspjeti studirati na sveučilištu, rekao je Yannis, jedan od učenika koji su prosvjedovali.

– Uništili su nam snove, sve za što smo radili i što smo postigli dosada i što su naši roditelji postigli. Ruše ovu zemlju samo zato što tako žele, dodao je Thomas

Podsjetimo, Cipar je dogovorom dobio paket pomoći od 10 milijardi eura. Planom, koji su brzo poduprli ministri financija eurozone, dogovoreno je da će se ugasiti banka Laiki, a depoziti ispod 100 tisuća eura prenijet će se u Banku Cipra kako bi se stvorila tzv. ''dobra banka''. Vlasnici računa s više od 100 tisuća eura u banci Laiki jednostavno više neće vidjeti svoj novac. U drugoj, spašenoj Banci Cipra štedni ulozi viši od 100 tisuća eura također nisu potpuno sigurni, ali nisu ni potpuno nestali kao u banci Laiki: zamrzavaju se i još se ne zna kada će i koliko novca depozitori s više od 100 tisuća eura na računu u Banci Cipra moći dobiti natrag.

>> Cipar spašen, a Medvedev poručio: Ovo je otimačina!

Ključne riječi

Komentara 2

TR
trinkkakao
15:51 26.03.2013.

Schnur, Sto ti znaš o Cipranima, nisi nikad bio tamo. Svi su skolovani na najboljim fakultetima u Londonu, to je tamo uobičajena stvar i to već generacijama. Nemaju oni veze sa kozarima već dugo, dugo. Ovdje se radi o tomeome da je to sve smisljeno i sprovedeno u velikim centrima moći s ciljem elegantne okupacije Mediterana bez rata. Ne znam sto ćeš reci kad se isto desi i nama, a to je ono sto nas čeka.

VV
Vražji Vrag
17:14 26.03.2013.

Mi još spavamo i sanjamo bolje sutra, ali nema ga i neće ga nikada niti biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije