Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slijede bolni rezovi

Cipar spašen, a Medvedev poručio: Ovo je otimačina!

dmitrij medvedev
Reuters/PIXSELL
25.03.2013.
u 20:20

Ekonomisti drže da je situacija neodrživa jer trenutno euro na Cipru vrijedi manje nego u Njemačkoj

Cipar je spašen, proglasili su u noći na ponedjeljak dužnosnici Cipra, EU, MMF-a i zemalja eurozone u Bruxellesu. Krađa se nastavlja, kritizirao ih je ponovno ruski premijer Dmitrij Medvedev. Euro je i dalje ugrožen jer imamo neodrživu situaciju da euro na Cipru vrijedi manje nego euro u Frankfurtu, upozorili su ekonomski analitičari uglednog instituta Bruegel.

– Najvažnija karakteristika monetarne unije jest mogućnost prebacivanja novca bez restrikcija unutar područja s istom valutom. Zbog uvedenih restrikcija, vrijednost eura u ciparskoj banci znatno je manja od vrijednosti eura u nekoj drugoj banci unutar eurozone. To znači da ciparski euro više nije euro. Složivši se s tom mjerom, ECB je de facto uveo novu valutu na Cipru – smatra Guntram B. Wolff, analitičar ekonomskog instituta Bruegel.

>> Naglasak: U eurozoni opet drama do zadnje sekunde

Ništa nije sigurno

Dogovor postignut danas oko 3 ujutro u Bruxellesu mogao bi biti konačan jer, za razliku od dogovora postignutog na istom mjestu prije desetak dana, ovaj put ga ne treba blagosloviti ciparski parlament. Ovaj put nema jednokratnog poreza na sve štedne uloge, što je ciparski parlament odbio prošlog utorka, već se isti učinak postiže cijepanjem jedne banke (Laiki) i restrukturiranjem druge (Banka Cipra), o čemu je parlament u Nikoziji već odlučio u petak.

Ovaj put ostat će zaštićeni svi štedni ulozi manji od 100.000 eura, ali zato će računi s većim iznosima biti radikalnije rezani. Vlasnici računa s više od 100 tisuća eura u banci Laiki jednostavno više neće vidjeti svoj novac. U drugoj, spašenoj Banci Cipra štedni ulozi viši od 100 tisuća eura također nisu potpuno sigurni, ali nisu ni potpuno nestali kao u banci Laiki: zamrzavaju se i još se ne zna kada će i koliko novca ulagači dobiti natrag. Kako bi se spriječio masovan odljev novca iz ciparskih banaka, na snazi su agresivna ograničenja u raspolaganju novcem, koja će vjerojatno još dugo ostati ciparska stvarnost.

– Zaustavili smo nesigurnost koja se širila proteklih dana i prijetila Cipru i euru – rekao je Jeroen Dijsselbloem, nizozemski ministar financija i predsjednik eurogrupe na konferenciji za novinare u Bruxellesu oko 3 sata ujutro.

Mrtav način života

– Otimanje onoga što je već bilo oteto sada se nastavlja – poručio je ruski premijer Medvedev iz Moskve kad je čuo za novi dogovor o Cipru. Ipak, kasnije tijekom današnjeg dana Rusija je dala do znanja da, premda je bijesna zbog gubitka svojih bogatih građana u ciparskim bankama, želi pomoći. Predsjednik Vladimir Putin preko svoga je glasnogovornika najavio restrukturiranje kredita koji je Rusija dala Cipru 2011. jer želi “podržati napore usmjerene prevladavanju krize gospodarstva i bankarskog sustava na Cipru”. Cipar je možda spašen ali ciparski poslovni model i način života su mrtvi.

– Ući ćemo u duboku recesiju s visokom nezaposlenošću i trebamo razmisliti o napuštanju eurozone – rekao je Nicholas Papadopoulos, šef odbora za financije ciparskog parlamenta.

Komentara 34

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
20:39 25.03.2013.

Rusi bi 4% kamata na ulog u Cipru i sad se bune kad je sve propalo ,ahahahahahah a u drugim djelovima Europe je 1%....

OB
-obrisani-
23:19 25.03.2013.

Jadni ti mali,obični ljudi,smrtnici,ljudi koji su desetljećima štedili za stare dane. Ipak,velike 'ribe',oni pravi ruski sisavci kitovi,e,baš mi je drago. U toj galami oko Cipra i kukanju Rusa,pitam se odakle te pare,kojim kanalima su preveslane na Cipar? Hmhm,škakljivo pitanje

RB
Robert Bartini Rijecanin
06:14 26.03.2013.

26.03.2013. u 00:13h stomiovotreba je napisao/la: Na Cipru ima novac srpskih ratnih zlocinaca i britanskih bogatasa a ne samo ruskih bogatasa. A po ostalim offshore sirom svijeta je novac Britanaca i Amerikanaca i nitko ga ne dira. Zato su Britanci bili prvi koji su izmislili taj offshore za ispiranje novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije