Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI DANI Danas katolici ulaze u trodnevnu pripravu

Tisuće hodočasnika za Uskrs stiže u Međugorje

08.04.2009.
u 23:00

Sutra, na blagdan Velikoga četvrtka, katolici u cijelom svijetu proslavljaju dan Spasiteljeve posljednje večere, kada je Isus ustanovio obred svete mise i svećenički red.

Zašućuju sva zvona
Sutra šute sva crkvena zvona, a u crkvama se misa kazuje samo jednom, navečer, upravo u spomen na Isusovu večeru s učenicima. Duboko uvriježen običaj jest da obitelji blaguju zajedno pripravljen kruh i zelje, uz crno vino, što je znamenjem novoga i vječnoga saveza koji je Bog, svojim tijelom i krvlju, sklopio s čovječanstvom. Približavanjem Uskrsa, u svetište Kraljice mira u Međugorju pristižu brojne skupine hodočasnika iz svih krajeva svijeta, najvećma iz hrvatskih gradova Splita, Dubrovnika, Zadra, Zagreba, Rijeke, Slavonskoga Broda, Varaždina, Vukovara...

Već sutra u Međugorju je nekoliko tisuća hodočasnika iz više europskih i izvaneuropskih zemalja, koji uskrsne blagdane žele dočekati i proslaviti u tom svjetski poznatom Gospinu svetištu.

Tamo će franjevci, sutra u 17 sati, predvoditi molitvu krunice, a u 18 je svečana sveta misa Večere Gospodnje, nakon koje će vjernici imati prigodu za tiho klanjanje sve do ponoći. Sutra, na Veliki petak, Put križa svakih je sat vrjemena, kada će se prema brdu Križevcu uspinjati brojni hodočasnici i na različitim jezicima obavljati pobožnosti Križnoga puta. Put križa za župljane i hrvatske hodočasnike na Križevcu otpočet će u 11 sati, kada se očekuje najviše vjernika.

Poslijepodne, krunica je u 17, a obredi Muke Gospodinove i ljubljenje križa sat poslije. Oni koji se iz zdravstvenih razloga ne budu mogli uspinjati na Križevac, pobožnost će moći obaviti kod kipa Uskrsloga Spasitelja, iza župne crkve sv. Jakova. Kako je sutra u središtu molitve i crkvenih obreda križ, vjerski je zabranjena svaka buka, slavlje i pjesma, a Veliki je petak dan strogoga posta i nemrsa.

Po naputku mostarskoga biskupskog Ordinarijata, obred ljubljenja križa na Veliki petak vrijeme je skupljanja milodara za Svetu zemlju. Inače, sutra će i u Mostaru, u 15 sati, ispred katedrale krenuti tradicionalni Put križa na brdo Hum, pa će na snazi biti i posebna regulacija prometa u gradu.

Križni put na brda
Na Veliku je subotu vazmeno bdijenje. Krunica otpočinje u 20, a bdijenje u 21 sat, i to za sve hodočasnike, bez obzira na jezično područje s kojega dolaze. Ipak, najsvečanije će biti u nedjelju, na sam Uskrs, kada će cijeloga dana Međugorje biti krcato vjernicima sa svih strana svijeta koji će zajedničkom molitvom proslavljati Isusovo uskrsnuće. Svete mise na hrvatskom jeziku na Uskrs najavljene su za 8, potom 11 te 18 sati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije