Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IMA NAS'

Tisuće Crnogoraca na ulicama, traže raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora

Anti-government protest in Podgorica
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS
1/3
28.11.2022.
u 22:53

Prosvjednici su zviždali na spomen crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te su nosili transparente “Ne damo te Crna Goro” i “Hoćemo izbore”

Tisuće prosvjednika ponovno se okupilo u ponedjeljak  ispred crnogorskog parlamenta zahtijevajući povlačenje, kako tvrde, neustavnoga zakona o predsjedniku Crne Gore i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, te izbor sudaca Ustavnog suda.

Ovo je treći prosvjed koji je organiziran pod motom “Ima nas”, a koji podržavaju stranke okupljene oko Demokratske partije socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Obraćajući se okupljenima, građanski aktivist Predrag Vušurović kazao je da građani Crne Gore traže da se spriječi rušenje ustavnog poretka.

"I da pučistički zakon o predsjedniku bude povučen", rekao je Vušurović.

Prosvjednici su zviždali na spomen crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te su nosili transparente “Ne damo te Crna Goro” i “Hoćemo izbore”.

Prosvjed je završen šetnjom središnjim ulicama Podgorice.

Izmjene zakona o predsjedniku Crne Gore inicirao je prosrpski Demokratski front, a podržali su zastupnici Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i građanski orijentirane Abazovićeve koalicije “Crno na bijelo”, pokušavajući tako prisiliti Mila Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića Miodragu Lekiću.

Đukanović je to ranije odbio učiniti obrazlažući da Lekića nije podržala većina zastupnika u parlamentu.

Pravni vakuum također je nastao zbog nefunkcioniranja crnogorskog Ustavnog suda, koji trenutno ima samo tri od sedam sudaca i ne može donositi odluke o ustavnosti pravnih akata.

Ostalih četvoro otišli su po sili zakona u mirovinu, a zastupnici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih. 

 

Ključne riječi

Komentara 62

VI
vidum
06:29 29.11.2022.

A, što jest jest. Baš ih ima. Skoro ko Kineza.

DU
Deleted user
05:36 29.11.2022.

Koliko znam, Crna Gora ima stabilnu vlast sa parlamentarnom većinom. Zato zahtjevi ovih prosvjednika nemaju nikakav legitimitet.

KO
koraknaprijed
06:26 29.11.2022.

Nista bez OLUJE,to je jedini jezik koji Srbi razumiju i prihvacaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije