Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOJI SU RAZLOZI?

Od Tuđmanove smrti 1,1 milijun ljudi manje na biralištima, analizirali smo kakva je situacija u susjedstvu

21.11.2022.
u 06:35

U Srbiji je mala izlaznost birača posljedica političkih okolnosti i poziva birača na bojkot, u BiH je odaziv birača, jer nema promjena i stranke postaju interesne skupine, pao 30 posto, dok u Crnoj Gori na parlamentarne izbore gledaju kao na priliku za društveni lom, s rekordnom izlaznošću od 76,6 posto 2020. Hrvatski je rekord iz 2000. – 76,53 posto

Komentara 11

S4
saff_4
07:22 21.11.2022.

A 1,1 milijuna više na zdravstvenom sustavu

Avatar Cantor
Cantor
07:42 21.11.2022.

Stvari su vrlo jednostavne. Ukoliko se na izbore ne odazove barem 2/3 birača, niti jedna politička opcija nema legitimitet vladati. Bilo kakve post-izborne koalicije ili kombinatorike proglasiti potpuno ilegalnim. Zemljom tada ne upravlja nitko, ne bira se sabor, ne donose se zakoni. Postojećim strankama ukida se bilo kakav oblik financiranja. Ona opcija koja je „izabrana” ima jedini zadatak u roku tri mjeseca organizirati nove izbore ili niz referenduma kako bi se izvršila drastična korekcija izbornog sustava. Ukoliko niti to ne uspije, vrhovni i ustavni sudci dobijaju momentalni otkaz bez ikakvih prava naknade. Bivšim saborskim zastupnicima i predsjednicima trajno se ukidaju saborske i predsjedničke mirovine. Tada se na općem referendumu bira privremeni predsjednik sa diktatorskim ovlastima na godinu dana a čiji je jedini zadatak uspostaviti funkcionalni sustav narodne reprezentacije. Nakon godinu dana tom se diktatoru sudi na javnom referendumu. Ukoliko izlaznost na tom referendumu bude manja od 2/3 ili ga on/ona izgubi, onda slijedi javno pogubljenje, kao nekada u Sparti. Ako međutim uspije, tada ima doživotni status povlaštene osobe, milijunska primanja, zakonski imunitet, korištenje državnih rezidencija i slično. Tada bi se neke stvari pomakle sa mrtve točke. Ovo više nije niti izlika za demokraciju....

LA
lajh1985
07:53 21.11.2022.

Najbolje je sto velika vecina bude protiv vladajuce stranke i pljuju je po portalima ali kad dodje ta izborna nedjelja onda umjesto da potrose 10 minuta i odu zaokruzit za kog bi glasali radje odu na kavu ili gledaju tv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?