Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski učenici bolji u matematici nego 2011.

Prema istraživanju znanja iz prirodoslovlja i matematike iz 2015. godine naši se đaci popravljaju, pogotovo u prirodoslovlju
29. studenoga 2016. u 20:37 4 komentara 2824 prikaza
Jasminka Buljan Culej
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

U međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodoslovlja (TIMSS) koje je provedeno 2015. godine hrvatski učenici četvrtih razreda osnovnih škola postigli su znatno bolje rezultate nego u testiranju 2011. godine. U prirodoslovlju su osvojili 533 boda (zlatna sredina je 500) osiguravši tako 18. mjesto među 47 zemalja čiji su učenici uključeni u testiranje. Od europskih zemalja plasirali su se na deveto mjesto.

Finci i Nijemci padaju

U prirodoslovlju su najbolji na svijetu učenici iz Singapura, zatim Južne Koreje, a Hrvatska je nešto lošija od Češke i Bugarske te bolja od Irske, Njemačke i Danske. Naši četvrtaši i u matematici su prošle godine postigli znatno bolje rezultate nego generacija koja je testirana prije četiri godine.

Osigurali su 502 boda, dva više od zlatne sredine i time nas pozicionirali na 32. mjesto, a u Europi na 20. mjesto. I u matematici su briljirali Singapurci.

Od europskih zemalja najbolje su se pozicionirali učenici iz Sjeverne Irske koji su zauzeli šesto mjesto na svijetu. Zanimljivo je da se Hrvatska svrstala u skupinu zemalja čiji rezultati rastu, a da su neke zemlje, čiji nam obrazovni sustavi ponekad služe kao uzor, primjerice Finska ili Njemačka, u padu. U prirodoslovlju su na nacionalnoj i svjetskoj razini izjednačeni rezultati učenika i učenica, dok su u matematici naši učenici uspješniji od svojih kolegica za 12 bodova.

Ordinacija iz bajke, V. osnovna škola u Bjelovaru 'Ordinacija iz bajke' Učenici: Ovo je sada najbolja i najljepša škola zagrebački računalni savez Zagrebački računalni savez Hrvatskoj su potrebni programeri, a osnovne škole su ono prvo pravo mjesto za popularizaciju programiranja

Iako se često misli da naši učenici nisu dobri u primjeni naučenog i zaključivanju, ovo istraživanje tu predrasudu demantira. U zaključivanju iz prirodoslovlja su osigurali 536 bodova, činjeničnom znanju 534, a u primjeni 530.

Najbolji nisu izloženi nasilju

I u matematici su dobri u zaključivanju i činjenicama, a nešto im je slabija primjena. Na njihove rezultate utječu i programi po kojima uče (naši su tek nešto više od 50 posto usklađeni s onim što se ispituje), socioekonomski uvjeti u kojima žive, opremljenost škola i izloženost nasilju – najuspješniji, njih 73%, imaju 507 bodova i nasilje nikad nisu doživjeli, a 8% njih koji su nasilju izloženi jednom tjedno ima 485 bodova.     

>> 'Na praksi čistimo ili kuhamo kavu, ne bavimo se zanatom'

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • prdovan:

    katastrofa a svi imaju prosjek 5.0 koji je nerealan

  • CastrumFF:

    Na ovom TIMSS takmičenju Slovenski su maturanti bili u top 3, a Slovenski gimnazijci bili su sa 531 bod daleko najbolji u fiziki. Svake godine su kod vrha, evo ove na piedestalu. Pa, moramo jih pohvaliti, zar ne?

  • lucio2:

    Ak nisu Hrvati, drago mi je da su nam bliski Slovenci.