Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnica, umjesto da operira Vinka Drobeca, otišla na seminar u inozemstvo

Tijekom rutinskog zahvata ocu je pao tlak, doživio je infarkt i umro

Posljednja zajednička slika: kći Renata unuk Teo i voljeni djed Vinko
Foto: Hassan Haidar Diab
29.06.2008.
u 17:22

Jedanaestogodišnjak je zajedno s majkom dopratio djeda u bolnicu. Nije bilo suza, strahova ni velikih rastanaka, jer zahvat je trebao bio rutinski, a djed za dva do tri dana kod kuće. Tog 29. studenoga 2007. ni djed ni unuk nisu ni sanjali da se više nikad neće vidjeti. Vinko Drobec preminuo je istoga dana za trajanja rutinskog operativnog zahvata.

Prema sumnjama Vinkove kćeri Renate Munić, došlo je do nenamjerne, ali kobne liječničke pogreške. Više od šest mjeseci uzaludno je kći Renata čekala nalaz  ekspertize. Sada najavljuje kaznenu prijavu protiv dr. Putareka i dr. Strozzi, liječnika bolnice Rebro.

Otac nije imao izbora
– Za smrt oca Vinka Drobeca, čija je dijagnoza bila angina pectoris, najodgovornijom smatram dr. Maju Strozzi, koja je pratila njegovo stanje i dogovorila zahvat te ga je trebala osobno izvesti. Nikoga od nas nije obavijestila o svojoj odsutnosti, niti je pružila priliku ocu da odluči želi li odgoditi zahvat. Dr. Krešimir Putarek, prema vlastitom priznanju, samoinicijativno se prihvatio zahvata – ogorčena je Renata.

Njezinu ocu, kako kaže, dr. Strozzi stentove je prvi put ugradila 2006. godine, a samo mjesec dana prije obvezne kontrole, otac se požalio na lagana gušenja. Renata je kontaktirala s dr. Strozzi i otac Vinko je 29. studenog 2007. primljen na vaskularni odjel, gdje mu je ponovno trebala biti obavljena koronarografija.

– Moj sin Teo i ja nismo se brinuli jer  smo znali da je dr. Strozzi vrhunski stručnjak za taj zahvat. Tog dana zvala sam oca na mobitel. Nakon uporne zvonjave, javio se pacijent koji je ležao na krevetu do njegova. Otac više nije bio na koronarografiji, nego na klasičnoj operaciji srca – kaže Renata.

Prvu konkretniju informaciju dobila je tek poslije 20 sati, od kardiokirurga koji je ocu operirao srce.
– Dr. Gašparović mi je rekao da je otac vraćen na intenzivnu, reanimiran, a nakon toga ponovno vraćen u kiruršku dvoranu. Srčani mišić više nije obavljao svoju funkciju, krvotok nije krenuo te su ga vratili na intenzivnu, gdje su ga održavali na aparatima sve do 1. prosinca, kad umire – kaže Renata.

Prekinuti zahvat
Sljedećeg dana na odjelu intenzivne njege susreće se s anesteziologicom dr. Uzun, koja joj također potvrđuje da je na zahvatu rekoronarografije došlo do stanovitih problema. Ocu je pao tlak i doživio je infarkt. Nakon te informacije, Renata kreće u potragu za dr. Strozzi i ostaje zapanjena.

– Pokucavši na vrata dr. Strozzi, doznajem da je ona već nekoliko dana na seminaru u inozemstvu i da uopće nije bila na zahvatu rekoronarografije. Svi liječnici koje sam tamo zatekla bez riječi napuštaju prostoriju, a ostaje samo jedan liječnik koji se predstavio kao dr. Krešimir Putarek, čovjek koji je umjesto dr. Strozzi obavio zahvat. On mi objašnjava kako je za vrijeme zahvata ocu počeo padati tlak, pa mu je ugradio balon pumpu. Odlučio je prekinuti zahvat i pričekati dr. Strozzi – kaže.

Uvid u spis - sudom
Posumnjala je na liječničku pogrešku. Da je bila u pravu, kaže nam, potvrdio joj je dr. Gašparović, koji je nakon zahvata dr. Putareka operirao njezina oca.
– Nakon što sam izrazila sumnje u liječničku pogrešku, dr. Gašparović mi je rekao: Eto, događa se. Sjetite se mladića koji je u Rijeci išao operirati slijepo crijevo – zgranuta je Renata.

U kratkom telefonskom razgovoru, dr. Maja Strozzi kazala je da ne želi komentirati slučaj, niti razgovarati s novinarima. – Ako želite uvid u spis – poručila je – učinite to sudskim putem. Unatoč pokušajima i porukama s molbom da nam se jave, nismo uspjeli doći do dr. Krešimira Putareka i dr. Gašparovića.


Bez nalaza stručne grupe

– S obzirom na vrlo ozbiljne optužbe protiv liječnika koje navodite, imenovao sam ekspertnu grupu koja će provesti ekspertizu u ovom slučaju. Nakon mišljenja i nalaza ekspertne grupe dostavit ćemo odgovor na vaš upit. Ujedno izražavam čuđenje što se gđa Renata Munić, kći g. Vinka Drobeca, nije obratila Kliničkom bolničkom centru niti je zatražila medicinsku dokumentaciju, na što ima pravo prema propisima – odgovorio je na naš upit, nakon više od mjesec dana, ravnatelj KBC-a Rebro akademik dr. Željko Reiner. Bilo je to u travnju. Nalaze ekspertize nije nam dostavio niti se poslije javio. Obitelj stoga najavljuje kaznenu prijavu, a 11-godišnji će Teo zauvijek pamtiti da tog Božića njegov djed nije bio s njima. Pregršt planova koje su njih dvojica imali, maštanja o zajedničkom kupovanju jele, božićnih darova... Teu se nikad neće ostvariti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije