Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TIHOMIR OREŠKOVIĆ:

Hrvatskoj je bilo u interesu da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji

tihomir orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
20.02.2016.
u 08:08

'Velika Britanija je tražila promjene i ulog je bio velik: ili će ostati u EU ili će izaći.'

Britanski premijer David Cameron dobio je podršku 27 ostalih država članica EU za novi poseban status Velike Britanije u EU i odmah po završetku dvodnevnog summita najavio da počinje kampanju u kojoj će od građana tražiti da na referendumu u lipnju izglasaju ostanak u reformiranoj Europi.

- Vjerujem da je večerašnji dogovor dovoljan da preporučim ostanak Ujedinjenog kraljevstva u EU jer ćemo imati najbolje od dva svijeta - rekao je premijer David Cameron pred novinarima po završetku summita, dodavši da će Britanija imati od EU ono što joj se sviđa, a bit će oslobođena onoga što joj se ne sviđa. - Srcem i dušom vodit ću kampanju za ostanak u EU - dodao je Cameron.

Dogovor postignut večeras na summitu mogao bi, teoretski, značiti da hrvatski radnici u Velikoj Britaniji ili čak i nekoj drugoj članici EU za 10 ili 20 godina imaju manja prava. Naime, mehanizam za uskraćivanje radničkih beneficija tijekom prve četiri godine rada stranog radnika moći će koristiti i druge zemlje, a ne samo Velika Britanija. A tzv. indeksiranje dječjeg doplatka, njegovo smanjenje s višeg standarda na niži standard zemlje odakle je strani radnik došao i gdje je ostavio svoju djecu, također će moći primijeniti i druge zemlje, od kojih neke već najavljuju da i hoće.

- To nije diskriminacija - rekao je Cameron na press konferenciji, odgovarajući na kritike koje su imale zemlje Višegradske skupine prije nego što su pristale na kompromis. - Mi imamo sustav socijalne pomoći u kojem ljudi dobiju pristup beneficijama prije nego što počnu uplaćivati u sustav. Ovo što smo dogovorili je stvar poštenja - dodao je.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji je tijekom čitavog summita pružao bezuvjetnu podršku Cameronu, na kraju je izjavio “danas je veliki dan za Europsku uniju”. Na pitanje može li posljedica večerašnje odluke biti ta da hrvatski radnik u EU u budućnosti ima manja prava i beneficije, premijer Orešković je odgovorio:

- Mislim da znate da u Engleskoj imamo još dvije godine do isteka roka (da postanemo) kao drugi koji su već dugo godina u EU. Zakon će na kraju biti isti zakon za sve koji su dio EU. To je kompromis. Velika Britanija je tražila promjene i ulog je bio velik: ili će ostati u EU ili će izaći. Svima nama je u interesu, čak i Hrvatskoj, da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane i danas je premijer Cameron dobio jednu platformu koju on može predstaviti građanima Velike Britanije. To je na kraju uspjeh za sve. Svi smo dio te EU. Isti zakoni će biti za sve - rekao je Orešković.

>> Orešković: Hrvatska će štititi svoje nacionalne interese u izbjegličkoj krizi

Komentara 16

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
15:36 20.02.2016.

Oreskovicu nemojte Hrvatima solit pamet. Dali se vi pitate na cijoj strani i koga su oni podupirali kad je bilo pitanje o ulazu u EU i po kojoj to politici EU bi trebala zadovaljati Engleze dok to nepostoji za drugee clanice EU. Englezima treba usto tako postavit ultimatum ko i Hrvatskoj od EU prihvati ili odustani nema posebnog zakona za Engleze. Oreskovicu nemojte imat sa vragom posla da vam se nebi desilo kumek v Zagreb i Kumek iz Zagreba.

Avatar Oneill
Oneill
11:18 20.02.2016.

Haha Haha koja Euvropska zabluda.

Avatar deziderij
deziderij
11:27 20.02.2016.

Naravno da je Hrvatskoj u interesu da "prijateljska" V. Britanija ostane u truloj EU. Tko je mogao smisliti ovakvu idiotsku izjavu meni nije jasno ali- izvali je i osta živ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije