Naslovnica Vijesti Svijet

Thaçi ne popušta, traži ukidanje srpskih institucija i priznanje

Iako Kosovo ima podršku zapadnih sila, Njemačke i SAD-a, Srbija ne želi pristati na rješenje u kojem bi bila jedina koja popušta
04. ožujka 2013. u 20:38 4 komentara 1 prikaza
Hashim Tachi portal (1)
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Premijer Srbije Ivica Dačić ponovno se susreo danas u Bruxellesu s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem i na šestom uzastopnom susretu suočio s činjenicom da svrha njihova dijaloga nije da se nađu "na pola puta", odnosno da postignu kompromis, nego da Srbija ukine srpske institucije na sjeveru i praktički prizna Kosovo.

Dačić je na sastanku inzistirao da se na sjeveru Kosova formira "Zajednica srpskih opština" koja bi imala zakonodavne i izvršne ovlasti. Kosovski premijer Thaçi, međutim, odlučno odbija takvu vrstu srpske autonomije na teritoriju Kosova, a u tom njegovu stavu podržavaju ga, čini se, i SAD i Njemačka kao ključne zemlje euroatlantske zajednice koja je snažno prisutna u dijalogu Beograda i Prištine.

– Nitko ne treba računati na to da će Srbija zbog datuma za početak pregovora s EU učiniti nešto što nije u našem nacionalnom i državnom interesu – rekao je Dačić nakon što je razgovor završio bez dogovora.

Dijalog na najvišoj razini Srbija i Kosovo vode pod pokroviteljstvom visoke povjerenice EU za vanjske poslove Catherine Ashton, a Amerikanci su u posljednja dva kruga dijaloga prisutni "na marginama": Philip Reeker, glavni čovjek State Departmenta zadužen za Balkan, slučajno se zatekao u Bruxellesu u isto vrijeme kad i Dačić i Thaçi.

Kad je shvatio da Thaçi ne popušta Srbiji ni u čemu te da u tome ima podršku zapadnih sila, Dačić je javno upozorio da su "na vidiku veliki problemi u dijalogu s Prištinom jer prištinske vlasti ne žele prihvatiti ništa što ne moraju i na što ih nitko ne tjera". Dačić i Thaçi danas su rekli da dogovor nije postignut i da nastavljaju dijalog 20. ožujka. Thaçi je izjavio da su se usmeno dogovorili da se demontiraju srpske sigurnosne strukture na sjeveru Kosova, ali Dačić je to demantirao. 

>> Beograd od Prištine očekuje kompromis

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  Thaci vodi ispravno politiku prema Srbima !!

 • Avatar chelios
  chelios:

  04.03.2013. u 21:54h ..Marsijanac je napisao/la: Thaçi ne popušta, traži ukidanje srpskih institucija i priznanje >>> Zelio bih vas upozoriti na jednu zanimljivu stvar. Sve ove godine nema nikakvog mjesanja Albanije u odluke o Kosovu. A sad se prisjetite Srbije ... prikaži još! i njihovog guranja noseva u poslove BiH i Hrvatske ----------------------------------------------------- Jesi ti glup ili se samo malo pravih kvrgav???? Pa oni svo ovo vreme rade baš upravo onako kako im to Albanija sugeriše!!! Albanija sugeriše, a Amerikanci huškaju, ili su bar huškali ranije,sad nešto i oni brišu ruke od njih u zadnje vreme, što je sasvim uočljivo!.

 • Avatar chelios
  chelios:

  05.03.2013. u 08:55h helex je napisao/la: Imaju svoju nezavisnost, zašto bi popustili. To što ta činjenica još nije sjela srbima u glavu, nije njihov problem. Nisu oni kao mi, kad je u pitanju slovenska sapunica. ---------------------------------------------------- Dasleko je od toga ... prikaži još!a da su oni nezavisni!!! To što su neke zemlje njih priznale to je čista individualna stvar tih zemalja, koje su to uradile pod pritiskom Amerikanaca, koji još uvek nisu završili svoj posao koji obavljaju na Kosovu i Metohiji. Kosovo i Metohija je najobičniji čardak ni na nebu ni na zemlji, i tako će ostati dokle god ne dobije priznanje od UN-a, a naravno dok se Srbija ne složi sa tim to se neće ni dogoditi. Drugim rečima rečeno Srbija drži ključeve za Kosovsku nezavisnost.