Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Testovi za državnu maturu nakon škole

\'karlovac drzavna matura, ucenici srednjih skola pisali drzavnu maturu,hrvatski jezik u ekonomskoj skoli,020409 photo: kristina stedul fabac/vecernji list\'
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
09.11.2010.
u 19:00

Esej iz hrvatskog i stranog jezika maturanti će pisati prvi tjedan u travnju, matematika je na redu 23. svibnja

Ovogodišnji maturanti državnu maturu polagat će po nešto drukčijim pravilima i u sasvim drugim terminima nego prošlogodišnji. Naime, Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa pripremili su izmjene Pravilnika o državnoj maturi. Kako neslužbeno doznajemo, ključna je promjena vrijeme polaganja testova.

Esej iz stranog i hrvatskog jezika maturanti će pisati u prvom tjednu travnja, a sve ostale ispite polagat će nakon što im završi nastavna godina. To znači da će testiranje maturanata početi 23. svibnja, i to testom iz matematike, a završit će 3. lipnja polaganjem testa iz izbornih grčkog i latinskog te za pripadnike nacionalnih manjina materinskog jezika. Objava rezultata planirana je za 4. srpnja. Jesenski rok počinje 22. kolovoza.

Iako se spominjala mogućnost male promjene popisa izbornih predmeta, to se nije dogodilo pa će učenici moći izabrati bilo koji od predmeta koji žele polagati ili im je bitan za upis na željeni fakultet.

Osim toga, iz Pravilnika je izbačena odredba kojom se omogućavalo da maturant, ako ne polaže test zbog bolesti, uzme prosječnu ocjenu iz tog predmeta. Tu mogućnost odlukom je i ove godine izvan snage stavio Centar, a ubuduće toga u pravilniku i neće biti.

Pravilnikom će se definirati i niz drugih situacija koje je dosad rješavao Centar svojim odlukama, primjerice, o isključivanju učenika s testa zbog prepisivanja i sl. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije