Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
masovno serološko ispitivanje

Testirana 1724 radnika u DIV grupi: 'Nije me iznenadila niska stopa prokuženosti'

Testiranje na koronavirus
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
12.05.2020.
u 16:49

Dobit će se nova saznanja o ponašanju virusa, što može pomoći boljoj zaštiti i liječenju

U Hrvatskoj je provedeno prvo masovno serološko ispitivanje antitijela na novi koronavirus SARS-CoV-2. Provela ga je DIV grupa od 23. do 28. travnja na svoja 1724 radnika, među kojima 1316 radnika Brodosplita, u suradnji s Odjelom za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu. Primijenjen je test AMP RAPID Test SARS-CoV-2 nabavljen od tvrtke AMP Diagnostics iz Graza. Razlog je jasan, u škveru rade ljudi iz Splita, Omiša, Trogira, Kaštela, Sinja i niz drugih mjesta i naselja diljem Splitsko-dalmatinske županije.

Stanje populacije

– Platili smo i nabavili testove, a Odjel za forenzičke znanosti Sveučilišta u Splitu s drugim znanstvenim institucijama imao je hrabrosti i proveo to znanstveno istraživanje. I kao što smo već više puta naglašavali, uložili smo znatna sredstva i radimo sve što možemo da zaštitimo prije svih naše radnike i njihove obitelji i omogućimo neometano održavanje proizvodnog procesa u Brodosplitu, a više puta iskazali smo spremnost pomoći i gradu Splitu i Županiji. U sklopu tih nastojanja nabavili smo potreban broj navedenih testova. Cilj je istraživanja bio prikupiti podatke o dosadašnjoj izloženosti radnika DIV grupe novom koronavirusu, u prvom redu zbog zaštite i sigurnosti njih i njihovih obitelji, ali i zbog pomoći hrvatskoj znanosti. Nadamo se da će ovo znanstveno istraživanje omogućiti neka nova saznanja o ponašanju virusa, što može pridonijeti mjerama zaštite, efikasnijem liječenju i općoj sigurnosti – kaže Josip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću DIV grupe.

Za testiranje su, dakle, angažirali prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, kojega smo zamolili da nas uvede u detalje testiranja. 

– DIV grupa organizirala se već na početku, pratili su sve trendove, i to preko kontakata s Kinom koje imaju otprije. Zbog toga su potpuno bili informirani o tome što treba raditi, dočekali su COVID-19 spremni. Također, imaju visokorazvijeni sustav korporativne sigurnosti, u kojoj je zdravstvena sigurnost jedan od segmenata. U ovom slučaju trebala im je pomoć sa zdravstvene strane, za probir testova, i to smo bili mi. AMP test za probir IgM i IgG antitijela spada među bolje testove te vrste, svaki test ima svoju primjenu i ograničenja – objašnjava dr. Anđelinović, nastavljajući kako to nije test za prvo otkrivanje. Jer da bi se stvorila protutijela, treba neko vrijeme, antitijela se pojavljuju četiri-pet dana nakon infekcije.

VIDEO U zgradi Općine Nerežišća priprema se testiranje stanovnika na COVID-19

– Taj se test ne može koristiti kao PCR test za prvu dijagnostiku, nego se koristi za provjeru prokuženosti populacije. Ako se pojavi IgM antitijelo, onda je moguće da je riječ o svježoj infekciji, a IgG su antitijela koja trajno ostaju i znak su da je netko prebolio infekciju. Ako se prepozna i jedno i drugo tijelo, to znači da je infekcija negdje na sredini. Tim testiranjem dobije se informacija o stanju populacije, pa u slučaju dobrog korporativnog sustava sigurnosti i u kombinaciji s epidemiološkim mjerama može izvanredno poslužiti za provjeru. Testiranje samo po sebi ne znači previše, ali ako se dosljedno provode epidemiološke mjere, poput mjerenja temperature na ulazu, praćenja kretanja radnika, da cijela nova smjena prođe adekvatan upitnik, onda to ima smisla. A oni su te mjere obavili vrhunski – govori splitski znanstvenik.

Kako kažu u DIV grupi, njihov stožer za borbu protiv koronavirusa u Brodosplitu počeo je raditi prije dva i pol mjeseca i od tada se za sve radnike osiguravaju optimalni uvjeti za rad, a od 2. ožujka svima se mjeri temperatura na ulazu, što su mjere koje je odredio Boško Ramljak, savjetnik uprave Brodosplita za korporativnu sigurnost, inače aktualni alkarski vojvoda.

– Obavlja se dezinfekcija vozila, a na svim ulazima su sredstva za dezinfekciju ruku i na raspolaganju su im potrebne količine maski, zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava. Nekoliko puta dnevno dezinficiraju se svi javni prostori: toaleti, garderobe, ulaz u brodogradilište i paketi koji dolaze izvana – kažu. Zanimljiv je podatak o samo dva posto prokuženosti testiranih radnika DIV-a.

Niska prokuženost

– Nije me iznenadila tako niska stopa prokuženosti. Ono što me jest iznenadilo su razne procjene, poput one znanstvenika s Oxforda koji su tvrdili da je u Engleskoj prokuženo pola populacije. Bila je to vrlo hrabra procjena a da nije provedeno ekstenzivno testiranje. Jer da je tako, mjere koje su poduzimane bile bi zaista suvišne. I sada se ispostavilo da je ta stopa u nas vrlo niska, što znači da smo našim mjerama postigli da se virus nije proširio. Smatrao sam kako bi to maksimalno moglo biti do deset posto, ali ne više od toga jer je ove godine i cijela disperzija gripe spriječena zbog epidemioloških mjera. Ona nije nestala, ali nije bilo većeg širenja – govori dr. Anđelinović, napominjući da su rezultati testiranja napisani i idu u znanstveno objavljivanje.

– Rezultati su jako zanimljivi, ali o njima nećemo govoriti u javnosti dok ih znanstvenici koji su proveli ovo istraživanje na znanstveno primjeren način ne objave – kažu u DIV grupi.

Komentara 1

Avatar Osvetnik_Ernesta_Fulira
Osvetnik_Ernesta_Fulira
17:20 12.05.2020.

Koja tajanstvenost, a neki dan ste objavili da je na 2%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije