Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO OTKRIĆE

Prepoznali antitijelo koje sprečava SARS-CoV-2 da inficira ljudsku stanicu

virus
Getty Images
04.05.2020.
u 20:41

Grupa nizozemskih znanstvenika sa Sveučilišta u Utrechtu te biomedicinske tvrtke BioMed iz Massachusettsa objavila je rad u koji bi mogao biti temelj inovativnog liječenja antitijelima ili cjepiva protiv SARS-CoV-2

U Nature Communications, znanstvenom časopisu iz obitelji uglednog Naturea, izašao je rad znanstvenika sa Sveučilišta u Utrechtu, Medicinskog centra Erasmus te tvrtke Harbour BioMed u kojem se objavljuje kako su prepoznali 'u cijelosti ljudsko' antitijelo koje sprečava virus SARS-CoV-2 da inficira ljudsku stanicu.

Iako se radi o laboratorijskom pokusu, ovaj rad ukazuje na mogućnost razvoja metode liječenja ili čak cjepivo protiv novog koronavirusa. Antitijelo koje su nizozemski stručnjaci detektirali djeluje na virusni protein šiljastih izdanaka, 'spike protein', kojim se virus vezuje na stanicu.

– Takvo neutralizirajuće antitijelo ima potencijala da izmijeni tijek zaraze, ukloni virus ili zaštiti nezaraženu osobu koja je izložena virusu, rekao je dr. Berend-Jan Bosch.

Otkriće bi moglo dovesti do terapije koja bi se primijenila na osobi koja je netom zaražena novim koronavirusom ili je njime izložena. Detektirano se antitijelo vezuje na osnovni receptor ACE-2 enzima koji virusu otvara put ulaska u stanicu. Iako je, dakle, ovo monoklonsko antitijelo pokazalo učinkovitost u laboratoriju, potrebno je još studija kako bi se potvrdilo da li se može primjenjivati i u liječenju ljudi.

Studija je, naime, izvedena na laboratorijskim miševima. Ti genetski manipulirani miševi izloženi su različitim koronavirusima a uspjeli su proizvesti antitijelo koje reagira na 'šiljasti protein'. Samo je jedno od ukupno 51 prepoznatih antitijela, označeno kao 47D11, imalo je sposobnost da uništi i SARS-CoV i SARS-CoV-2.

– Ova sposobnost da djeluje na različite koronaviruse vrlo je zanimljiva te sugerira kako možda ima potencijala za smanjenje bolesti uzrokovanih i budućim koronavirusima koji bi se eventualno pojavili, rekao je dr. Bosch.

Istraživanje se nastavlja na gotovo 20 godina istraživanja iste grupe znanstvenika, počelo je za prve epidemije uzrokovane SARS-om. Ispostavilo se tako da jedno od prepoznatih antitijela u tom istraživanju ima sposobnost neutraliziranja i koronavirusa SARS-CoV-2.

Stvar je što antitijelo djeluje na komponentu koju imaju oba koronavirusa. Uobičajeo je da se antitijela koja se primjenjuju u liječenju prvo razvijaju u drugim vrstama nakon čega prolaze proces 'humanizacije'.

U ovom slučaju korištena je BioMedova tehnologija H2L2 na transgeničnim, znači genetski modficiranim miševima, koji se koriste u te svrhe. Ne radi se o nekoj novoj vrsti liječenja, no u ovom se slučaju kod prepoznatog antitijela pokazao potencijal za razvoj novih načina liječenja antitijelima.

VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o COVID-19

Komentara 3

Avatar SandraEE79
SandraEE79
23:16 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Avatar KimberlyAA95
KimberlyAA95
18:02 05.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Avatar CarolUI80
CarolUI80
23:25 04.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆­m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije