Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.09.2016. u 13:37

Do pojave njezina reda, najsiromašniji su bili na ulicama, odbačeni i za njih se nije marilo ni znalo

I sveci su bili grešnici, počevši od sv. Petra koji je tri puta negirao Isusa. Uoči svake kanonizacije ili dodjele Nobelove nagrade za mir, a i jednim i drugim počašćena je Majka Terezija, ima i onih koji osporavaju nečiju svetost. To je normalno, posebno kada su u pitanju osobe koje su živjele u našim vremenima.

Britanski novinar Christopher Hitchens napravio je dokumentarac (1994.) i napisao knjigu (1995.) u kojima je kritizirao djelovanje Majke Terezije, da je bila uz moćnike, koje nije kritizirala, a bolesnicima je govorila kako je ta bolest dar Božji. U njegovu dokumentarnom filmu (Hell’s Angel) jedna novinarka uspoređuje hospicije Majke Terezije s nacističkim logorima.

Papa Franjo je u homiliji na misi kanonizacije Majke Terezije kazao kako je ona „podigla svoj glas pred moćnicima ovoga svijeta, ne bi li uvidjeli svoju krivnju za zločin siromaštva koji su stvorili“, te kako je bila na raspolaganju „svima po svojem prihvaćanju i zaštiti ljudskoga života, nerođenih, napuštenih i odbačenih“.

Do ustanovljenja njezina reda, najsiromašniji su bili na ulicama, odbačeni i za njih nitko nije mario ni znao. Njezina je zasluga što se o njima doznalo, a strukture u kojima ih je zbrinjavala nisu, dakako, bile vrhunske svjetske bolnice, ali nisu bili ni logori.

O tome da su iste igle za injekcije upotrebljavane više puta, da je mnogim lijekovima istekla trajnost, govorio je indijski liječnik Hemley Gonzalez, koji je bio njezin volonter, a onda je otišao u V. Britaniju.

Nije se pitao jesu li farmaceutske kuće slale Majki Tereziji takve lijekove. Čelnik hinduističke nacionalističke skupine, Madhukar Bhagwat, optužio je Majku Tereziju da daje blagoslov osobama koje nisu katolici. Zar je blagoslov nekome na samrti takvo zlo?

U indijskom parlamentu zatraženo je da se Bhagawt ispriča. – Svetost nije nešto što mi sami priskrbljujemo, što postižemo našim osobinama. Svetost je dar koji nam daje Isus“ – kazao je svojedobno papa Franjo. Možda bismo mogli parafrazirati kako se iza sveca diže prašina, odnosno napadajući nečiju svetost, neki pomišljaju da su važni. 

>> Bivši hrvatski veleposlanik u Indiji otkriva: Voljela je Zagreb, u njemu se oprostila od majke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije