Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Terorizam isključuje sve religije'

Došlo je vrijeme da se religije aktivno uključe u obitelji da se dođe do pomirenja, vizije nade i mira
05. veljače 2019. u 09:39 4 komentara 729 prikaza
Papa Franjo u Abu Dhabiju
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Moramo moliti jedni za druge. Braća smo!, kazao je papa Franjo jučer u Abu Dhabiju na međunarodnom međuvjerskom susretu. Papa Franjo je jučer stigao u predsjedničku palaču na ceremoniju dobrodošlice i u službeni posjet princu nasljedniku šeiku Mohammedu bin Zayedu Al Nahyanu.

Papa Franjo i Ahmed al-Tayeb Arapski emirati Papa u Abu Dhabiju osudio nasilje u ime vjere

Papin dolazak pozdravljen je salvama i letom ratnih zrakoplova koji su za sobom ostavljali bijelo-žuti trag u bojama vatikanske zastave. Papa Franjo u automobilu došao je do velike džamije šeika Zayeda, osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, na privatni susret s članovima međunarodne neovisne organizacije Muslim Council of Elders, a zatim je zajedno s velikim imamom Al-Azhara Ahmadom Al-Tayyibom došao u dvorište džamije gdje je održan međuvjerski susret.

Papa Franjo u Abu Dhabiju | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

“Htjeti mir, promicati mir, biti instrumentima mira: zbog toga smo tu”, kazao je Franjo. Na početku toga puta je “priznanje da je Bog izvor jedine ljudske obitelji”, da je On “Stvoritelj svega i svih, da želi da živimo kao braća i sestre, da imamo zajedničku kuću koju je stvorio i darovao nam”, kazao je Franjo i naglasio kako to znači da svi imamo jednako dostojanstvo i da nitko ne može biti posjednik ili sluga drugome. Prema tome, “uime Boga Stvoritelja treba bez suzdržavanja osuditi svaki oblik nasilja, jer je veliko skrnavljenje Božjeg imena upotrebljavati ga za opravdavanje mržnje i nasilja protiv brata. Ne postoji nasilje koje se može religijski opravdati”, kazao je Franjo. Neprijatelj bratstva je individualizam koji se pretvara u volju da se sebe ili svoju skupinu stavi iznad drugih. To je napast koja prijeti svim aspektima života, pa čak i otvaranju transcendenciji i vjeri.

Papa Franjo Obraćanje diplomatskom zboru Papa Franjo zabrinut rastom populizama

Hrabrost je duh dijaloga

Prava vjera sastoji se od ljubavi prema Bogu cijelim srcem i prema bližnjemu kao prema sebi. Potrebno je uvijek izbjegavati suditi druge. Svaka vjera poziva na prevladavanje rascjepa između prijatelja i neprijatelja. Papa, koji je kazao da govori u Abu Dhabiju, ali kako je njegov govor usmjeren svima, pohvalio je Ujedinjene Arapske Emirate kao zemlju tolerancije i jamčenja slobode kulta.

Na taj se način promiče temeljno pravo iskazivanja vlastite vjeroispovijedi, te se bdije da vjera ne bude instrumentalizirana. Kada vjera prihvaća nasilje i terorizam negira samu sebe. Papa je pozvao na štovanje dostojanstva svakog čovjeka, svakog brata u različitosti.

Papa Franjo OBRAĆANJE DIPLOMATIMA Papa: Crkva će suzbijati pedofiliju, jedan od najgnusnijih zločina

“Htio bih potvrditi uvjerenje Katoličke crkve: Ne možemo prizivati Boga kao Oca svih ljudi ako odbijamo ponašati se kao braća prema nekim ljudima koji su također stvoreni po liku Božjem”, kazao je Franjo i dodao da postoje razna pitanja među kojima kako se uzajamno štititi u jedinoj ljudskoj obitelji, kako religije mogu postati kanali bratstva umjesto barijera podjela…

Ako vjerujemo u postojanje ljudske obitelji, onda moramo kao u svakoj obitelji svakodnevno razgovarati. Ne treba odustati od vlastita identiteta da bi se zadovoljilo drugoga, ali se mora priznati i njegov identitet i njegovu slobodu. Vjerska sloboda se ne ograničava samo u slobodi kulta, već vidi u drugome stvarnog brata, sina mojeg istog čovječanstva koje Bog ostavlja slobodnim i zbog toga ni jedna ljudska institucija ne smije ništa forsirati, pa ni u njegovo ime.

Papa Franjo 'Sramota' Papa se obrušio na licemjerne kršćane: Radije živite kao ateisti

Hrabrost je duh dijaloga koji se temelji na iskrenim namjerama. Ne može se proklamirati bratstvo, a onda djelovati na suprotan način. Papa je citirao Dostojevskog iz njegova djela Braća Karamazovi gdje kaže kako “onaj koji laže sebi i sluša vlastite laži, doći će do točke da neće više poznati nikakve istine ni u sebi, ni oko sebe, nego će, dosljedno, prestati poštovati i sebe i druge”.

Papa Franjo u Abu Dhabiju | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Sukob necivilizacija

Franjo je pozvao na iskrenu molitvu, jer ona čisti srce od zatvaranja u sebe. Molitva sa srcem priznaje bratstvo. Zbog toga glede međuvjerskog dijaloga prvu stvar koju trebamo učiniti je moliti se. Moliti se jedni za druge jer smo braća. Nema alternative: ili ćemo zajednički stvoriti budućnost ili budućnosti neće biti. Religije ne mogu odustati od stvaranja mostova među narodima i kulturama. Došlo je vrijeme da se religije aktivno uključe u pomaganje ljudskoj obitelji kako bi ona postala sposobna da se dođe do pomirenja, vizije nade i mira.

Papa Franjo Urbi et orbi Papa Franjo: Različitosti su bogatstvo, a ne opasnost

Staroj poslovici “upoznaj samog sebe” treba pridodati “upoznaj brata svojega”, njegovu povijest, njegovu kulturu i vjeru, jer nema poznavanja sebe bez poznavanja drugoga. Ulagati u kulturu znači smanjti mržnju i utjecati na rast civilizacije i napretka. Odgoj i nasilje su obrnuto razmjerni. Promicanje odgoja za mir i znanje prevenira nasilje.

Franjo je govorio i o mladima koji su okruženi negativnim porukama i lažnim vijestima, pa trebaju naučiti ne vjerovati izazovima materijalizma, mržnje i predrasuda. Trebaju naučiti reagirati na nepravdu i bolna iskustva iz prošlosti. Trebaju naučiti braniti prava drugih istom snagom kojom brane vlastita prava. Jednog će nas dana mladi ocjenjivati. Sud će biti dobar ako im budemo dali solidne temelje za stvaranje novih susreta civilizacija, a loš ako im budemo ostavili priviđenja i žalosnu perspektivu zlih sukoba necivilizacija. Nije to bio govor samo za islamski svijet, već i za 
kršćanski.

Škole ne rade, učenici dolaze na Franjinu misu

Gotovo svi arapski mediji posvećuju veliku pozornost povijesnom posjetu pape Franje Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), koji je ujedno i prvi posjet nekog pape Arapskom poluotoku. Svi mediji Bliskog istoka, zemalja Zaljeva pa sve do Magreba, pišu da je posjet pape Franje izuzetno važan za gradnju mostova s islamom i uspostavu međuvjerskog dijaloga. Isto tolika pozornost posvećena je i sastanku pape Franje sa šeikom Ahmedom al-Tayebom, imamom kairskog sveučilišta Al-Azhara, najuglednije ustanove sunitskog islama koji je vrlo kritičan prema džihadistima koji crpe inspiraciju iz tvrdokorne vehabijsko-selafijske ideologije kakvu njeguju ISIL i Al-Qa’ida. Arapski mediji podsjećaju kako papa Franjo pazi da ne koristi pojam “islamist” kada se neki napad izvrši u ime islama, preferirajući korištenje riječi “terorist” te kako je još 2014. pozvao muslimanske političke i vjerske vođe i znanstvenike da nedvosmisleno osude terorizam. Zbog posjeta pape Franje Emiratima, odlukom ministarstva kulture škole u toj zemlji ne rade i svi su pozvani da sudjeluju na misi koju će papa Franjo danas predvoditi na stadionu.     

Hassan Haidar Diab

Pogledajte video: Papa Franjo u Abu Dhabiju

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • angeorafael123:

  Poštujete Očevu zapovjed ,Ne ubi.Tad počinjemo rješavati probleme.

 • Avatar Prosenjak
  Prosenjak:

  Samo u ime jedne religije se vrši terorizam. Nisu svi pripadnici te religije teroristi, ali su svi teroristi pripadnici te religije.

 • gragakarlovac:

  Europa terorizirala i zarobila gotovo sve kontinente prije, sada arapi nesto probaju...neka se sada dogovore, mozda kinezima dati volan za jedno vrijeme