Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo zabrinut rastom populizama

Ponovna pojava populizama i nacionalizama oslabljuje multilateralni sustav s rezultatom općeg nepovjerenja i krize vjerodostojnosti međunarodne politike, drži papa.
08. siječnja 2019. u 08:10 17 komentara 719 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Papa Franjo usporedio je današnju svjetsku situaciju s onom od prije Drugog svjetskog rata i izrazio zabrinutost rastom populizama i nacionalizama. U govoru od devet stranica kojim se u ponedjeljak obratio diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici koji tradicionalno pape primaju početkom godine, Franjo je rekao kako su populizmi i nacionalizmi prevladali nad Društvom naroda između dva rata.

Papa Franjo OBRAĆANJE DIPLOMATIMA Papa: Crkva će suzbijati pedofiliju, jedan od najgnusnijih zločina

Njihova ponovna pojava “oslabljuje multilateralni sustav s rezultatom općeg nepovjerenja i krize vjerodostojnosti međunarodne politike”, drži Franjo, koji je zabrinut zbog prevladavanja tendencije da se inzistira na pojedinim nacionalnim interesima bez štovanja instrumenata međunarodnog prava koji omogućuju rješavanje sučeljavanja i jamčenje poštovanja pravde. 

Papa Franjo
1 / 4
Papa Franjo

Papa drži kako ljudi vide presporima, apstraktnima i daleko od njihovih potreba dinamike i pravila koji upravljaju međunarodnom zajednicom. Potrebno je da političari slušaju glasove svojeg naroda i donesu konkretna rješenja za veći boljitak, ali to zahtjeva i štovanje pravila i pravde kako unutar nacionalnih zajednica tako i onih u okviru međunarodne zajednice, jer emotivna, reaktivna i ubrzana rješenja mogu imati konsenzus za kraće vrijeme, ali ne rješavaju radikalne probleme, dapače, povećavaju ih. 

Papa Franjo Boris Beck Papina borba protiv lažnih vijesti i zlonamjernih tumačenja

Papa je podsjetio na svoju ovogodišnju poruku mira pod naslovom “Dobra politika u službi mira” i naglasio kako se od politike traži da bude dalekovidna a ne da se ograničava u traženju rješenja kratkog daha. Dobar političar ne smije zauzimati prostore, već pokretati procese. Pozvan je da djeluje kako bi prevladalo jedinstvo nad sukobom. Solidarnost treba biti stil stvaranja povijesti.

Papa je nabrojio krizna žarišta u svijetu od Ukrajine, do Sirije, Jordana i Libanona. Rekao je “ne” stvaranju neprijateljstava između kršćana i muslimana i pozvao na zaštitu izbjeglica. 

Međugorje je s oduševljenjem dočekalo imenovanje mons. Hosera od kojeg imaju velika očekivanja Ekskluzivni intervju Mons. Henryk Hoser: Angažirali smo arhitekte, gradimo svetište u Međugorju!

Svjestan je da je izbjeglički val izazvao nepovjerenje i zabrinutost naroda u mnogim zemljama, posebno u europskima i u Sjevernoj Americi, što je navelo mnoge vlade da zatvore svoje granice imigrantima. Ipak “držim kako se to globalno pitanje ne može rješiti parcijalnim načinima”, pa je potreban zajednički odgovor među svim zemljama u štovanju kako zakona pojedinih država tako i migranata. Franjo je kazao i kako je Global Compacts o izbjeglicama važan korak naprijed za međunarodnu zajednicu i UN, jer se prvi puta na multilateralnoj razini sučeljava to pitanje. Premda ti dokumenti zakonski ne obvezuju i premda su neke vlade bile odsutne u Marakešu oni su važna točka za političko zauzimanje i konkretnu akciju međunarodnih organizacija, zakonodavaca i političara u sučeljavanju s tim problemom. 

Papa Franjo 'Sramota' Papa se obrušio na licemjerne kršćane: Radije živite kao ateisti

Papa je govorio i svećenicima pedofilima koji su žrtvama nanijeli nepopravljivo zlo. Crkva i Sveta Stolica se zauzimaju u suzbijanju tih zločina i njihova zataškavanja. Govorio je o nedostatku posla, kao i o nasilju prema ženama koje treba zaustaviti. 

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Tja, kaj se more. Budući da je papa Franjo tako velik protivnik europskoga populizma i naacionalizma, predlažem mu da na teritorij Države Vatikanskoga Grada od 0,44 četvorna kilometra primi barem 444 islamska migranta, da ih lijepo zbrine i da s ... prikaži još! njima počne prakticirati multikultulturalnost i multikonfesionalnost. Kad bi se to dogodilo, uvjeren sam da bi za tri dana promijenio ploču. Jedno je propovijedati Evanđelje normalnim i tolerantnim ljudima, a nešto posve drugo je imati posla s rigidnim islamom i svim što ide uza nj.

 • zimerman:

  Interesantno je to da papu ne zabrinjava rast islamizma koji po svim statistikama naj više ugrožava zapadnu civilizaciju koja je osnovana na kršćansko židovskom vrijednostima. Ocigledno je da leftizam dominira velikim dijelom katolicizama kad papa koji je predstavnik katoličke crkve ... prikaži još!čke crkve daje ovakve izjave . Katolik sam i ovo je žalosno vrijeme za nas katolike .Katolicka crkva je u svojoj povijesti imala dobre i loše pape ali ovaj će ući u povijest kao jedan od naj lošiji .

 • ruzica_mario:

  koje izbjeglice? u europi takvi ne dolaze..nego islamski teroristi