Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: Različitosti su bogatstvo, a ne opasnost

Govoreći o polarizaciji po pitanju migracija papa Franjo je rekao kako je Bog htio 'ljubav, prihvaćanje, poštovanje za naše skromno čovječanstvo koje dijelimo kao raznolike rase, kulture i jezici'
25. prosinca 2018. u 13:41 20 komentara 396 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo je u svojoj božićnoj poruci svijetu u utorak pozvao ljude da razlike među sobom smatraju bogatstvom, a ne opašnošću, pa je pozvao na pomirenje u mjestima koje razdiru sukobi.

Papa Franjo VEČERNJA MISA Papa Franjo: Sjetite se siromašnih i ne budite materijalisti

Franjo je održao tradicionalan govor "Urbi et orbi" (gradu i svijetu) pred desecima tisuća ljudi na Trgu svetog Petra. Papa je u govoru, vjerojatno se referirajući na napetu političku situaciju u nizu država, pozvao na "bratstvo među ljudima različitih ideja, no sposobnima da poštuju i slušaju jedni druge".

Govoreći o polarizaciji po pitanju migracija papa je rekao kako je Bog htio "ljubav, prihvaćanje, poštovanje za naše skromno čovječanstvo koje dijelimo kao raznolike rase, kulture i jezici".

"Naše razlike zato nisu štetne ni opasne - one su izvor bogatstva", poručio je papa Franjo.

Pozvao je na obnavljanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca kako bi se "krenulo na put mira koji može zaustaviti sukob duži od 70 godina koji je unio razdor u zemlju koju je Bog odabrao da bi pokazao svoje lice ljubavi".

Josip Bozanić Bozanićeva poruka: 'Radost Božića upućena svima, ne samo privilegiranima'

Međunarodnu zajednicu je pozvao da radi na političkom rješenju za Siriju i izrazio nadu u postizanje primirja u građanskom ratu u Jemenu gdje stanovništvo pati od nasilja i gladi. 

Papa, podrijetlom Argentinac, pozvao je i na jedinstvo u Nikaragvi i Venezueli, državama koje također pogađaju politički sukobi. 

Naglasio je da se ne smiju zaboraviti milijuni izbjeglica i protjeranih u Africi kojima je potrebna humanitarna pomoć. U Ukrajini je pozvao na "mir koji poštuje prava svih nacija".

Papa Franjo na Trgu Sv. Petra Papa Franjo proglasio sedam novih svetaca

Sigurnost u Vatikanu pojačana je u božićnom razdoblju. Na ključnim točkama postavljeni su vojni džipovi, a turisti moraju proći kroz detektore metala. 

Policija je u južnoj Italiji prošli tjedan uhitila Somalijca za kojeg se sumnja da je član Islamske države i koji je prijetio da će postaviti bombe po talijanskim crkvama, među njima i u Crkvi Svetog Petra.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • @ploto@:

  Treba primiti što više ilegalnih migranata,to je njegova božična poruka.Dakle poglavar RKC vodi brigu o tuđoj konfesij.

 • Vlaskoulicanec:

  Sam si ti lepo to bogatstvo zemi u Vatikan a nas ostavi u našem siromaštvu!

 • Avatar varaždinec22
  varaždinec22:

  to nije papa to je sotona