Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učenici kao taoci

Islamski ekstremisti upali u školu na jugu Filipina i oteli učenike

islamska država
Foto: Reuters/PIXSELL
21.06.2017.
u 07:41

"Možemo potvrditi da su zauzeli školu i da su u njoj zatočeni civili. Još utvrđujemo koliko je osoba zatočeno i njihov identitet", rekao je Mamon.

Islamski ekstremisti, pristaše organizacije Islamske države (IS), upali su u srijedu  ujutro u školu na jugu Filipina i drže nekoliko učenika kao taoce, priopćila je policija, na istom otoku gdje se već peti tjedan vladine snage bore s islamistima.

Policija u svom priopćenju navodi da je tristotinjak naoružanih osoba, među njima pripadnici Islamskih boraca za slobodu Bangsamora (BIFF), upalo u školu u Pigcawayanu u pokrajini Sjeverni Cotabato, na otoku Mindanau, gdje nekoliko učenika drže kao taoce.

Vojska se još bori s pripadnicima BIFF-a, rekao je policijski načelnik u Pigcawayanu Realan Mamon u radijskom intervjuu.

"Možemo potvrditi da su zauzeli školu i da su u njoj zatočeni civili. Još utvrđujemo koliko je osoba zatočeno i njihov identitet", rekao je Mamon.

Pigcawayan je 190 km južno od Marawija, gdje ekstremisti BIFF-a zajedno s borcima drugih skupina povezanih s IS-om od 23. svibnja pružaju otpor filipinskoj vojsci.

Filipinsko zrakoplovstvo i kopnene snage počele su u utorak u Marawiju novu ofenzivu na ekstremiste sa zadaćom da, rekao je vojni glasnogovornik, očiste to područje do Ramazanskog bajrama koji se slavi idućeg vikenda, premda nemaju određen krajnji rok.

Komentara 12

DU
Deleted user
10:13 21.06.2017.

Duterte nije brisleska i vašingtonska pudlica, pa mi se čini da će nakon ovog napada biti 300 ekstremista prebačeno djevicama na obradu....

Avatar abcd
abcd
08:16 21.06.2017.

Cim je Duterte poceo malo pregovarati s Moskvom i Pekingom, Sjedinjene Teroristicke Drzave su aktivirale svoju bracu iz ISIS-a. Aktivirali bi oni istu ekipu u BiH da mi to napravimo sto je napravio i Filipinac.

Avatar nekakav
nekakav
10:13 21.06.2017.

sad se vidi kratkovidnost zapada, u svojim igricama sa nekim arapskim državama. radi sitnih interesa razbijena je libija, sirija. umjesto da su sasjekli sve ekstremiste u začetku, zapad ih je pomagao, u svemu. filipini su najveća kršćanska zemlja u aziji. sa dugotrajnim sukobom sa islamističkim pokretima na dijelu otoka, gdje žele nezavisnost, autonomiju, što sve ne. ne shvaća običan zapadni čovjek što su mu uvalili njegovi političari, koje tako zdušno podržava na svakim izborima. ovo se neće zaustaviti samo tako. ljude je lako radikalizirati. pa pogledajte samo naše kako se lako dignu na prosvjede, a da ni ne znaju o čemu se radi, njima je bitno da je netko rekao da je to protiv nekih vrijednosti, eto, npr. kurikularna reforma, o kojoj nitko pojma nema, a svi su stručnjaci. podržavali ste albance u ratu sa srbima na kosovu. zato jer su srbi bili na drugoj strani. oni isti 'srbi' koji su htjeli uzeti dio naše teritorije. naše. isto kao što su albanci uzeli dio srpskog teritorija. licemjerje je divna stvar, nikad ne znaš kad će te udariti po licu. kosovski albanci imaju pravo na samoopredjeljenje, svoju državu, dok ljudi krima nemaju to isto pravo, jer je to teritorij 'ukrajine'. kad napraviš puno presedana, izgubiš argumente, jer druga strana zna točno koji slučaj će izvući van.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije