Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET MJESECI U VODI

Telekomunikacijski stručnjaci otkrili koji bi se podaci mogli spasiti s Matejeva mobitela

Matej Periš
Foto: Pixsell/Nestali.gov.hr
1/8
20.05.2022.
u 13:55

– Mobilni operateri vjerojatno su već odavno dostavili sve te razgovore, poruke i pozive, kao i druge podatke koje posjeduju u Tužiteljstvu. Moje je mišljenje da se o njima i dalje ne govori u javnosti kako ne bi došlo do ometanja istrage. Moramo imati u vidu i to da se radi o hrvatskom državljaninu i da je u istragu uključen i Interpol. U drukčijim okolnostima situacija bi svakako bila transparentnija, dok je ovako sve jako nejasno – navodi Blagojević.

Obdukcija tijela riješila je misterij o načinu na koji je nastupila smrt Mateja Periša te je utvrđeno da se utopio, no ostaje glavno pitanje zašto je Matej ostavio prijatelje i istrčao iz kluba te potom ušao ili upao u vodu. Na to pitanje odgovor bi mogla dati analiza telefona koji je pronađen u njegovim hlačama.

Sudski vještak Branislav Blagojević rekao je kako je najvažnije ustanoviti u kakvom je stanju pronađen telefon te ima li mehaničkih oštećenja.

– U 99 posto slučajeva u kojima sam radio s takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica se može spasiti i poslije toliko vremena, s nje MUP može očitati podatke, posebno od posljednjih nekoliko dana koji će itekako mnogo značiti u istrazi – priča za Blic Blagojević.

Sudski vještak Mile Petrović objašnjava da se istraživanjem kartica bave određene znanstvene institucije te da sama procedura traje oko tri mjeseca.

Kartica se, kaže, može očistiti od blata, vode i svega te da procedura traje oko mjesec dana.

– Međutim, sudeći prema pritiscima medija i cjelokupne zainteresirane javnosti, vjerojatno će u slučaju Mateja to trajati i kraće – rekao je Petrović.

Dodao je kako usluge mobilnih operatera mogu biti ''od vitalnog značaja''.

– Oni su ti koji imaju podatke o pozivima, porukama, imaju snimljene razgovore protekle tri godine – govori Petrović. 

MUP je prije nekoliko mjeseci priopćio da su s baznih stanica prikupljeni podaci o kretanju Periša kobne noći te da je posljednji signal njegova telefona uhvaćen baš kod Velikog ratnog otoka, što je i u početku istrage njegova nestanka ukazivalo na to da je Splićanin završio u vodi. Stručnjaci za telekomunikacije kažu i da je gotovo sigurno da je MUP od operatera nabavio i sve poruke i pozive koje je Periš primio i poslao kritične noći. Ovi podaci, međutim, do danas nisu predstavljeni javnosti, piše Blic.

– Mobilni operateri vjerojatno su već odavno dostavili sve te razgovore, poruke i pozive, kao i druge podatke koje posjeduju u Tužiteljstvu. Moje je mišljenje da se o njima i dalje ne govori u javnosti kako ne bi došlo do ometanja istrage, a moramo imati u vidu i to da je riječ o hrvatskom državljaninu i da je u istragu uključen i Interpol. U drukčijim okolnostima situacija bi svakako bila transparentnija, dok je ovako sve jako nejasno – navodi Blagojević.

Ključne riječi

Komentara 3

VR
Vrčernji
01:18 21.05.2022.

Kak lupetate. Kao da ne postoji mogucnost obdukciju uraditi u Zagrebu... Respect Beogradu... 🙏

AA
Aabbcc11
15:00 20.05.2022.

To je veliki misterij, tu srbi nešto muljaju i zataškavaju. Zamislite čovjek dođe na doček nove godine i iz čista mira trči ko idiot po Beogradu i na kraju skoči u rijeku. Mislim da mu je netko nešto stavio u piće.

BA
Barba56
14:04 20.05.2022.

Pitanje je zasto je usao u vodu ( rijeku Savu ) sa patikama i mobitelom ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije