Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DNK ANALIZA I OBDUKCIJA

Matej Periš se utopio, ali ostaje pitanje što se događalo kobne noći u beogradskom klubu Gotik

Foto: Mateja Stanisavljevic/ATA images/PIXSELL/Nestali.hr
1/5
19.05.2022.
u 19:03

Rezultati toksikološke analize bit će za 20-ak dana. Hrvatska policija pomoći će Matejevu ocu u prijevozu tijela u Split. Ostaje pitanje što se događalo kobne noći u beogradskom klubu Gotik...

Slučaj nestanka Mateja Periša (27) iz Splita danas je i službeno završen, čime su potvrđena nagađanja o njegovoj sudbini nakon što je nestao u Beogradu, u noći s 30. na 31. prosinca 2021. godine.

MUP Srbije danas je službeno priopćio, nakon DNK analize obavljene na Institutu za sudsku medicinu, kako je tom analizom tijela pronađenog u Dunavu, oko 9.20 sati na Adi Huji, utvrđeno da se radi o hrvatskom državljaninu Mateju Perišu.

– Prema preliminarnom nalazu obdukcije, smrt je nastupila nenasilnim putem. Pripadnici MUP-a od trenutka prijave nestanka hrvatskog državlјanina intenzivno su tragali za njim i poduzimali sve mjere i radnje kako bi ga pronašli i rasvijetlili sve činjenice i okolnosti nestanka. Na pronalasku Mateja Periša bili su angažirani pripadnici policijske uprave za Beograd, ronilačke jedinice žandarmerije, uprave kriminalističke policije, policijske ispostave za sigurnost na rijekama te sve policijske stanice na području grada Beograda – objavio je MUP Srbije.

VIDEO Kronologija slučaja Periš: Ovo je 10 važnih pitanja koja će zauvijek ostati neodgovorena

Na Institutu smo neslužbeno doznali kako će rezultati toksikološke analize, koja se također radi, biti završeni za dvadesetak dana. Kažu i kako je smrt nastupila utapljanjem.

Vlada uputila sućut obitelji

Danas je, prije sjednice Vlade RH, sućut obitelji Periš uputio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i to prije službene informacije koju je objavio MUP Srbije.

– Prema informacijama nakon DNK analize i obdukcije tijela, utvrđeno je da je riječ o njemu – rekao je Plenković.

Matejevo tijelo je poslije obdukcije i DNK analize s Instituta prevezeno u obližnju mrtvačnicu odakle će, nakon što bude odrađena sva papirologija, biti prevezeno u Split. Za sada je nepoznato kada bi se to moglo dogoditi. Iz MUP-a RH navode kako je hrvatska policija u stalnom kontaktu s Matejevim ocem Nenadom Perišem kako bi mu pomogla oko rješavanja procedure za prijevoz tijela u Hrvatsku. Nakon informacije da je u Dunavu, u srijedu prije podne, pronađeno tijelo mlađe muške osobe ubrzo je put Beograda krenuo i Nenad Periš. Pokušavali smo ga danas kontaktirati, ali se Periš, što je i razumljivo, nije javio.

– Poštovani, za sada nemam novih informacija. Načelnik u MUP-u RH Antonio Gerovac održao je sastanak s medijima i službeno rekao svoje informacije. Po dobivanju nekih novih informacija, javit ću se. Zahvaljujem na suosjećanju i razumijevanju za mene ovog teškog trenutka. Hvala – napisao je u poruci Nenad Periš.

Svih ovih nepunih pet mjeseci Nenad Periš pokazivao je nadljudsku snagu u potrazi za svojim sinom. Redovito je nalazio snage da razgovara s novinarima, tjednima je boravio u Beogradu, a u više navrata hvalio je i rad srbijanske policije navodeći kako je iznimno zadovoljan i da oni čine sve što mogu da pronađu njegova sina. Uvijek je govorio i kako se nada sretnom završetku te da će, kada se vrati u Split s Matejem, napraviti veliku zabavu. Međutim, ni u jednom trenutku nije propustio reći i da je spreman na sve moguće ishode te da mu je najvažnije da pronađe sina.

VIDEO Snimke iz noći nestanka Mateja Periša

Matejevo tijelo pronađeno je nedaleko od Pančevačkog mosta, u naselju Ada Huja, udaljenome nekoliko kilometara od mjesta gdje je ušao u vode Save u noći s 30. na 31. prosinca. Na površini su tijelo ugledali mornari jednoga broda koji su odmah pozvali i policiju. Odmah se u medijima pojavila informacija da je pronađeno tijelo na sebi imalo crnu majicu, traperice, jednu bijelu tenisicu, sat na ruci i mobitel. Već te prve informacije upućivale su na to da se radi o Mateju Perišu koji je nestao prije 139 dana. To nam je rekao i Igor Jončić, iz Mreže za sigurnost Srbije, koji je zajedno s prijateljima danima tragao za Matejem, rekavši svega nekoliko sati poslije pronalaska tijela da je gotovo sigurno riječ o nestalom Splićaninu.

Zašto je zaustavljao taksi?

– Matej je u rijeku ušao u vrijeme kada je temperatura iznosila svega nekoliko stupnjeva. Moguće da je se tijelo zakačilo za nešto, ali i da je s podizanjem temperature zraka i vode i da je pukla žuč i tijelo isplivalo. Pomoglo je i osciliranje vodostaja Dunava posljednjih dana. Svi smo se nadali da će Matej biti pronađen, ali živ. Sada možemo samo uputiti iskrenu sućut obitelji – rekao je Jončić.

Podsjećamo kako su Matej i njegovi prijatelji iz Splita došli 30. prosinca u Beograd na doček Nove godine. U noći s 30. na 31. prosinca otišli su u klub Gotik u Beton hali iz kojega, iz zasad nepoznatih razloga, oko dva sata poslije ponoći izlazi iz kluba i od tada mu se gubi svaki trag. Poslije su se pojavile snimke nadzornih kamera na kojima se vidi kako Matej trči ulicama Beograda.

Na kraju svega, unatoč činjenici da je pronađeno tijelo preostaje nekoliko pitanja na koja još nema odgovora. Jedno od njih je i kako prijatelji nisu znali gdje se nalazi jedan od njih. Isto tako nejasno je i kakvi su sukobi bili u klubu s osiguranjem i društvom iz Zadra koje je bilo za susjednim stolom. Nema odgovora ni na pitanje zašto je Matej izašao iz kluba, kamo je krenuo i zašto je u tri navrata zaustavljao taksi vozila, odnosno kamo je planirao ići i zašto. Posljednje pitanje je i zašto je ušao u hladne vode Save, oko dva sata poslije ponoći. 

>> VIDEO DNK analiza potvrdila: U Dunavu je pronađeno tijelo Mateja Periša

Komentara 13

MI
mila12345
22:26 19.05.2022.

Kako je mobitel ostao uz Mateja nakon 5 mjeseci u rijeci???

AP
Anna_Parons
20:18 19.05.2022.

Jako tužna vijest. Sjetila sam se kako je sin glazbenika Nicka Cavea 2015. slično stradao sa samo 15 godina nakon sto je uzeo neku drogu. Droge su zbilja užas.

MI
Mirko_i_Stanko
14:33 23.05.2022.

Kad tad će netko popustiti zbog nečiste savjesti i progovorit će. Od samog početka kad sam čuo da je platio bocu viskija i otišao vuklo me na neku okladu. Dakle kladio se s nekim (očito tim prijateljima) u bocu viskija da će nešto napraviti (možda doplivati do Gotika nazad). Istina će kad tad se saznati, samo je pitanje vremena.. Obitelji iskrenu sućut želim i što prije da nađe mir u srcu i duši. Divim se njegovom ocu koliko je propatio i da je i dalje ostao tako miran, to mogu samo veliki ljudi. Neka je Bog s vama, ne dogodilo se nikom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije