Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekobomba otkucava

Tekući opasni otpad iz jame Sovjak prijeti cijelom Kvarneru

sovjak (1)
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
06.05.2010.
u 17:40

Istraživanje skupine Viškovljana otkrilo je poražavajuće rezultate – opasni otpad može uništiti zaljev. Fond koji sanira odlagalište čeka pomoć EU.

Stotinu i pedeset tisuća kubičnih metara opasnog otpada iz “crne jame” Sovjak na Viškovu pokraj Rijeke, koja uz obližnji Viševac spada u najrizičnija odlagališta otpada u Hrvatskoj, ušlo je u podzemne vode, onečistilo ih i prijeti ekosustavu Kvarnerskoga zaljeva, upozoravaju članovi građanske ekološke udruge “Smokvarijska lista”.

Ekobomba otkucava
Shvativši da su prepušteni sami sebi (lokalne vlasti i resorno ministarstvo dvije godine oglušuju se o njihove molbe, tvrde), kivni građani Viškova i članovi udruge na svoju su ruku izradili izračun onečišćenja deponija tekućega opasnog otpada 7 i pol kilometara udaljenog od središta Rijeke i samo tri kilometra od mora te došli do poražavajućih rezultata. U nešto više od pedeset godina u jamu je odloženo najmanje 250 tisuća kubičnih metara tekućega opasnog otpada (danas je u njoj “samo” oko stotinu kubika), od čega je u krško podzemlje isteklo oko 150 tisuća. Za nekoliko godina, boje se smokvarijanci, očekuje se izviranje te mase na moru, na potezu od Kantride do Opatije.

Sanacija još nije počela
– Napravili smo presjek jame i izračunali kvote tekućeg otpada. Ako u obzir uzmemo smjer vjetra i podzemnih voda, na području kojemu gravitira podzemlje Sovjaka očekujemo katastrofu za turizam, podmorje, ali i zdravlje ljudi – tvrdi Veljko Bezjak, predsjednik udruge “Smokvarijska lista”. Instant-rješenje ne postoji, nastavlja, no investicijom od 30 milijuna eura Sovjak bi se trebao pravilno sanirati u nekoliko koraka.

– Preostali otpad što hitnije mora se izvući, spaliti ili neutralizirati, potom je potrebno obaviti dubinski iskop dna jame i izvući sav tekući otpad te na kraju jamu zatrpati građevnim materijalom uz površinsko onemogućavanje prodora voda – razložio je Bezjak. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potvrđuju da je za Sovjak dosad izdvojeno 18 milijuna kuna, a deponij je označen kao “crna točka” koju hitno treba sanirati.

– Sanacija je predviđena u sklopu programa EU IPA, a projekt će se kandidirati i za sufinanciranje iz strukturnih fondova EU – objašnjava glasnogovornica Fonda Lidija Tošić.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar sebastian
sebastian
21:19 06.05.2010.

To je uvertira, a kako ce izgledati kad puste naftu, dovidjena turizam, samo tako dalje, zivio profit, eto im sada u Meksickom zaljevu njihova nafta, moce skoro da ju piju !!!!!! Kreteni nisu nista naucili iz historije !!!!

OB
-obrisani-
21:15 06.05.2010.

Bitno, da znaju naplatiti kaznu, onima koji bace kantu boje u smeće. Velike ne smiju dirati

ST
stargate
13:13 07.05.2010.

Izgleda da su odgovorni previse zauzeti sa muljanjem cistih voda? Ipak nam medije otkrijavu mnogo svasta Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije