Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slušali novinarku

Tekst za nadzor - 'Šef policajcima: Nemojte dolaziti pijani i ogovarati!'

policija mobitel
Jurica Galoić/PIXSELL
13.12.2012.
u 19:34

Goran Baliban spreman je ići na poligraf kako bi dokazao da je istina da je policija 2010. nadzirala njegove i moje kontakte

Tijekom dana, dok sam sa zaprepaštenjem čitala i slušala da je policija potkraj prošle godine remetila i moju privatnost, istodobno sam doznala da nije bio u pitanju izoliran slučaj. Naime, kontaktirao je sa mnom Goran Baliban, povjerenik sindikata policije PU vukovarsko-srijemske, i rekao mi da je u proljeće 2010. godine rađen “nadzor istovjetnosti uspostave poziva” njegova i mog službenog mobitela, njegova fiksnog broja koji ima u sindikalnom uredu u policijskoj upravi te naših – službenih mailova! U vrijeme ravnateljevanja Olivera Grbića! Razlog? Tekst objavljen u Večernjaku potkraj travnja 2010., “Šef policajcima: Nemojte dolaziti pijani i ogovarati”.

Radilo se o strogoj primjeni obrasca ponašanja policajaca iz postaje u Tovarniku koji je donio tadašnji načelnik Pero Faletar. U toj je na papiru ispisanoj i službenim pečatom ovjerenoj smijuriji, čiju mi je autentičnost potvrdio i sam Faletar kazavši da se radio o “smjernicama za učinkovitiji rad policije”, plavcima iz postaje u Tovarniku zabranjeno je ogovaranje, okupljanje istomišljenika u cilju opstrukcije, obaviješteni su da moraju obratiti pozornost na to s kim se druže, da na poslu ne smiju spavati i biti pijani, da se moraju odreći rada i poslova u privatne svrhe...

Osim Faletara i tadašnjeg glasnogovornika uprave sugovornik mi je bio i spomenuti sindikalac Baliban koji je kazao da taj “kodeks ponašanja”, čije je donošenje uslijedilo nakon dolaska Stipice Kune na čelno mjesto u upravi, nema veze sa zdravom pameću. Balaban je još rekao i da će od MUP-a tražiti da se ispita odgovornost autora Faletara.

A načelnik Pero Faletar, kojeg je baš zanimalo jesam li taj dopis dobila e-mailom ili telefaksom, razgovor sa mnom zaključio je riječima da se u činjenici da posjedujem dokument koji je potpisao radi o odavanju službenih podataka. No, taj dokument nije imao nikakvu tajnu oznaku, a svjedoci kažu da se nalazi na oglasnoj ploči pa su ga imale priliku vidjeti i stranke koje su dolazile u postaju.

– Boli me kao čovjeka da su se tek tako mogle zloupotrijebiti policijske ovlasti. Ako su to učinili u ovom slučaju, a ja tvrdim da jesu jer u policiji radim 20 godina i znam da je ta informacija točna, što li se tek radi ostalim građanima? – pita se Baliban.

Spreman je, kaže, ići i na poligraf, da dokaže da je istina to što govori:

– Znam da je o tom tekstu obaviješteno i Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru i traženo je njegovo mišljenje o tome ima li u njemu elemenata – kaznenog djela.  Odvjetnica Zorica Humman odgovorila im je pismeno da nema, no bez obzira na to, temeljem zapovijedi tadašnjeg načelnika uprave, Stipice Kune, OTC je policiji dostavio ispis naših kontakata, i mobitela i e-mailova. Taj se nadzor odnosi na broj i duljinu naših kontakata – rekao mi je Goran Baliban.

Sve o aferi prisluškivanja novinara čitajte OVDJE

Komentara 14

Avatar nekakav
nekakav
11:46 14.12.2012.

ako nije znala da je netko prati, nije problem. po meni je veći problem što gospođa novinarka nije svjesna da je odavala i javno raspačavala informacije iz istrage koje su u tijeku, uskokove. a to je kažnjivo. kolko god novinare zagovarali, ipak smo pred sudom svi jednaki. ne vidim u zakonu nigdje članak koji novinare oslobađa od odredbi kažnjavanja za ovakvu kažnjivu radobu.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:55 13.12.2012.

Da nema nadzora mogli bi raditi sto hoce.A i gomila novinara je sumnjiva da kupuju informacije.Da li je to legalno?

GE
GETNEXT
20:32 13.12.2012.

umirete od gladi, a ovi politički imbecili vas futraju totalnom imbecilijom !!! otjerajte te parazite više sa tog bijednog budgeta koji imate !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije